Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Pogajanja o brexitu brez napredka, gospodarstveniki želijo, da vse ostane preprosto

Slovenija | 18.05.2018, 13:46

Evropska unija ocenjuje, da v pogajanjih o brexitu od marca ni bilo veliko napredka. Veliko Britanijo zato poziva k intenzivnejšemu pristopu v prihodnjih tednih. Država naj bi iz povezave izstopila 29. marca prihodnje leto, takrat naj bi se začelo prehodno obdobje, ki naj bi trajalo do konca decembra 2020. V tem času Velika Britanija ne bo več sodelovala pri odločanju Evropske unije, a bo morala spoštovati vso njeno zakonodajo. Vzporedno bodo tekla dogovarjanja o prihodnjih odnosih. Gospodarstveniki želijo, da bi vse ostalo čimbolj preprosto, jasno in predvidljivo.

Bruselj in London sta do zdaj dorekla približno 80 odstotkov ločitvenega sporazuma, ki pokriva tri prednostna vprašanja - pravice državljanov, finančno poravnavo in mejo na irskem otoku. Prav tako sta našla skupni jezik o prehodnem obdobju. Cilj povezave je ločitveni sporazum oblikovati do jeseni. "Do oktobra je le še pet mesecev, a nekatera ključna so še odprta," je pred kratkim opozorila bolgarska zunanja ministrica Ekaterina Zaharieva, katere država trenutno predseduje Evropski uniji. Eno glavnih odprtih vprašanj je meja na irskem otoku. Rok za napredek pri njem je junij, a bo treba okrepiti prizadevanja.

Da vse skupaj teče prepočasi, je bilo slišati na okrogli mizi o brexitu in prihodnjih gospodarskih odnosih z Otokom, ki jo je v Ljubljani v tem tednu pripravila Britansko-slovenska gospodarska zbornica. To sta poudarila tako direktorica za Evropo na ministrstvu za zunanje zadeve Velike Britanije Caroline Wilson kot prvi mož direktorata za zadeve Evropske unije na ministrstvu za zunanje zadeve David Brozina. Po mnenju britanske veleposlanice v Sloveniji Sophie Honey so stvari vedno najbolj zapletene tik pred koncem. Vsi omenjeni so o sklepu pogajanj optimistični. "Mogoče bo trajalo nekoliko dlje, kot smo mislili. A sama na to gledam pozitivno," je poudarila Honeyeva. Da bo brexit trd, je medtem ocenil profesor ljubljanske ekonomske fakultete Mojmir Mrak, prepričan je, da bo zelo malo časa za kompleksen dogovor. Kot je dodal, bo moral vzporedno vsebovati ekonomske, politične in varnostne elemente. Jasno je, da se zaradi brexita del posla seli iz Velike Britanije. Gospodarski minister Zdravko Počivalšek, ki opravlja tekoče posle, je tamkajšnja podjetja povabil, naj sodelujejo v zadnjem koraku privatizacije slovenskih. A ena ključnih težav naše države pri privabljanju tujih naložb je hitro spreminjanje pravnega okvirja. Brozina je opozoril, da zadeve tako preproste, kot so zdaj, zagotovo ne bodo, a nobenega od udeležencev okrogle mize gospodarsko oziroma poslovno sodelovanje ne skrbi.

Slovenija, Svet, Politika, Evropska Unija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.