Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Škof Alois Schwarz (foto: Družina)
Škof Alois Schwarz

Škof Alois Schwarz bo prevzel vodenje škofije St. Pölten?

Svet | 17.05.2018, 10:20 Marjana Debevec

Tiskovni urad Svetega sedeža je potrdil, da je bil krški škof Alois Schwarz imenovan za ordinarija v St. Pöltnu. Papež  Frančišek je namreč 65-letnega Schwarza, ki od leta 2001 vodi krško škofijo, izbral za naslednika 77-letnega škofa v St. Pöltnu Klausa Künga.

V krški škofiji je Alois Schwarz podpiral številne pobude za sodobno in življenjsko pastoralo. V Cerkvi na avstrijskem Koroškem je med drugim uvedel t.i. »kontaktne tedne«, med katerimi je bil škof teden dni v intenzivnem stiku z občestvom.

Schwarz slovi kot podpornik sodelovanja zunaj župnijskih meja, recimo v obliki župnijskih združenj, ne zagovarja pa ukinjanja župnij. Močno si prizadeva tudi za sodelovanje med krško škofijo in sarajevsko nadškofijo, ekumenizem in dialog z islamom.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.