Ljubljana, sreda, 20. februar 2019, 12:26

19. maja bo dan molitve za mir v Sveti deželi

Nasilje v Gazi
Foto © Vatican News

Po nasilju v Gazi je papež Frančišek med splošno avdienco zatrdil, da vojna vedno izzove novo vojno, vsako nasilje pa spodbudi novo nasilje. Tudi jeruzalemski patriarh msgr. Pierbattista Pizzaballa je odločno obsodil vsakršno nasilje, Svet evropskih škofovskih konferenc pa je to soboto pozval k molitvi za mir.

Papež je izrazil globoko zaskrbljenost zaradi nasilja v Sveti deželi, saj spirala nasilja preprečuje pot miru, dialoga in pogajanj. Zagotovil je svojo bližino in molitev vsem, ki trpijo. »Ponavljam, da uporaba nasilja ne bo nikoli pripeljala do miru. Vojna kliče vojno, nasilje kliče nasilje«, je dejal Frančišek in vse vpletene strani ter mednarodno skupnost pozval k dialogu, pravičnosti in miru. Zbrane na trgu sv. Petra pa je povabil, da so z njim zmolili Zdrava Marijo.

Vodstvo Sveta evropskih škofovskih konferenc je v izjavi za javnost zatrdilo, da je treba življenje zaščititi za vsako ceno. Cerkvi v Sveti deželi so izrazili svojo bližino in odgovorili na poziv jeruzalemskega patriarha msgr. Pierbattiste Pizzaballe po dnevu molitve za mir v Sveti deželi. Ta bo potekal na vigilijo pred binkoštmi, torej to soboto, 19. maja.

Msgr. Pizzaballa pa je v intervjuju za Vatican news izrazil svojo žalost, ker so njihovi klici po dialogu vedno preslišani. »Slej ko prej se bodo pogajanja morala nadaljevati, vendar v tem trenutku to ni mogoče. Preveč je nasilja in globokega sovraštva, pa tudi nezaupanja. Realno gledano mislim, da v kratkem na žalost ne bo prišlo do sprememb. Dolgoročno pa je jasno, da takšna situacija ne more trajati, treba je nekaj storiti«, je še dejal jeruzalemski patriarh.

Ne spreglejte: