Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Nasilje v Gazi (foto: Vatican News)
Nasilje v Gazi

19. maja bo dan molitve za mir v Sveti deželi

Svet | 16.05.2018, 11:39 Marjana Debevec

Po nasilju v Gazi je papež Frančišek med splošno avdienco zatrdil, da vojna vedno izzove novo vojno, vsako nasilje pa spodbudi novo nasilje. Tudi jeruzalemski patriarh msgr. Pierbattista Pizzaballa je odločno obsodil vsakršno nasilje, Svet evropskih škofovskih konferenc pa je to soboto pozval k molitvi za mir.

Papež je izrazil globoko zaskrbljenost zaradi nasilja v Sveti deželi, saj spirala nasilja preprečuje pot miru, dialoga in pogajanj. Zagotovil je svojo bližino in molitev vsem, ki trpijo. »Ponavljam, da uporaba nasilja ne bo nikoli pripeljala do miru. Vojna kliče vojno, nasilje kliče nasilje«, je dejal Frančišek in vse vpletene strani ter mednarodno skupnost pozval k dialogu, pravičnosti in miru. Zbrane na trgu sv. Petra pa je povabil, da so z njim zmolili Zdrava Marijo.

Vodstvo Sveta evropskih škofovskih konferenc je v izjavi za javnost zatrdilo, da je treba življenje zaščititi za vsako ceno. Cerkvi v Sveti deželi so izrazili svojo bližino in odgovorili na poziv jeruzalemskega patriarha msgr. Pierbattiste Pizzaballe po dnevu molitve za mir v Sveti deželi. Ta bo potekal na vigilijo pred binkoštmi, torej to soboto, 19. maja.

Msgr. Pizzaballa pa je v intervjuju za Vatican news izrazil svojo žalost, ker so njihovi klici po dialogu vedno preslišani. »Slej ko prej se bodo pogajanja morala nadaljevati, vendar v tem trenutku to ni mogoče. Preveč je nasilja in globokega sovraštva, pa tudi nezaupanja. Realno gledano mislim, da v kratkem na žalost ne bo prišlo do sprememb. Dolgoročno pa je jasno, da takšna situacija ne more trajati, treba je nekaj storiti«, je še dejal jeruzalemski patriarh.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...