Jure SešekJure Sešek
Aleš KarbaAleš Karba
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Čilski škofje februarja 2017 v Vatikanu (foto: vaticannews.va)
Čilski škofje februarja 2017 v Vatikanu

Čilski škofje: Bolečina in sram

Svet | 15.05.2018, 12:46 Marta Jerebič

Čilski škofje so popoldne začeli prvo izmed srečanj s papežem zaradi spolnih zlorab. V Vatikanu bodo do četrtka. Tajnik čilske škofovske konference je včeraj na tiskovni konferenci povedal, da bodo papežu prisluhnili z držo bolečine in sramu ter odprtosti do njegovih odločitev kako naprej. Med ukrepi so lahko umik škofov, reforma semenišč in plačilo odškodnin žrtvam.

V Rim je prišlo 34 škofov, od tega trije upokojeni. »Začenjamo to srečanje in razločevanje s svetim očetom z držo poslušanja,« je povedal tajnik čilske škofovske konference, škof Fernando Ramos. Kot je dejal, ni seznanjen s tem, da bi nekateri prišli že s pripravljeno odstopno izjavo, prav tako ne ve, ali bo papež sam koga odstavil. »Veliko scenarijev je možnih, vsekakor želimo poslušati papeža in sodelovati pri reševanju problema spolnih zlorab,« je dejal.

Član čilskega sveta za preprečevanje spolnih zlorab in spremljanje žrtev, škof Ignacio Gonzalez pa je dodal: »Vsi vemo, da je imenovanje ali odstavitev škofa v papeževih rokah. To se lahko zgodi, ni pa odvisno od nas.« Po njegovih besedah ima papež v tem trenutku več informacij kot čilski škofje.

Spomnimo, da je posebni vatikanski preiskovalec, malteški nadškof Charles Scicluna, papežu predložil 2300 strani dolgo poročilo. Dokument naj bi se sicer osredotočil na škofa Juana Barrosa, ki je prikrival spolne zlorabe svojega mentorja Fernanda Karadime. Vendar sta Scicluna in njegov pomočnik ob obisku v Čilu razširila preiskavo in zbrala pričevanja 64 ljudi. Škoda, ki jo je povzročilo 20 bratov maristov, naj bi bila po poročanju portala Crux veliko večja kot Karadimova.

Škof Gonzalez je na tiskovni konferenci dejal, da se je srečal z veliko žrtvami in da pozna žrtve spolnih zlorab, ki so se konec aprila srečale s papežem, kar pa sta dva prek tviterja takoj zanikala. Juan Carlos Cruz je zapisal, da ga še nikoli ni videl. Škofa Ramosa in Gonzaleza je označil za velika igralca, ki resničnost in resnico vidita popolnoma drugače kot običajni ljudje. James Hamilton pa je zapisal, da se nikoli ni srečal ali govoril s škofom Gonzalezom, ki ima občudujočo sposobnost laganja.

Sicer pa vprašanje, kdo vse je papeža napačno informiral o spolnih zlorabah v Cerkvi v Čilu, ostaja odprto.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...