Ljubljana, sobota, 26. maj 2018, 23:20

Po hudi letalski nesreči na Kubi sožalje svojcem žrtev izreka tudi papež Frančišek

Kuba je ovita v črno. Včeraj je v Havani kmalu po vzletu s tamkajšnjega mednarodnega letališča strmoglavilo potniško letalo. Na krovu je bilo 110 ljudi. Štiri so prepeljali v bolnišnico, en človek je tam pozneje umrl. Prizorišče nesreče si je ogledal novi predsednik države Miguel Diaz Canel, ocenil je, da bo identifikacija žrtev trajala dalj časa. Napovedal je oblikovanje posebne komisije, ki bo skušala najti vzrok tragedije. Pri preiskavi bo pomagala tudi Mehika, saj je bilo strmoglavljeno letalo njeno.


Cerkev v Latinski Ameriki ustanovila mrežo za življenje

Svet latinsko ameriških škofovskih konferenc je ustanovil mrežo za razmišljanje in delovanje na področju pravice do življenja od spočetja do naravne smrti.


Vatikan o ekonomsko-finančnem sistemu: Denar naj služi, ne vlada

V Vatikanu so minuli teden predstavili dokument o ekonomsko-finančnih vprašanjih, ki poudarja, da mora denar služiti, ne vladati. Tako na podlagi družbenega nauka Cerkve ponuja nekaj etičnih smernic za razmislek na tem področju. Dokument sta pripravila Kongregacija za nauk vere in Dikasterij za služenje celostnemu človeškemu razvoju, ki poudarjata, da ima vsaka gospodarska odločitev moralno in etično razsežnost.


Pogajanja o brexitu brez napredka, gospodarstveniki želijo, da vse ostane preprosto

Evropska unija ocenjuje, da v pogajanjih o brexitu od marca ni bilo veliko napredka. Veliko Britanijo zato poziva k intenzivnejšemu pristopu v prihodnjih tednih. Država naj bi iz povezave izstopila 29. marca prihodnje leto, takrat naj bi se začelo prehodno obdobje, ki naj bi trajalo do konca decembra 2020. V tem času Velika Britanija ne bo več sodelovala pri odločanju Evropske unije, a bo morala spoštovati vso njeno zakonodajo. Vzporedno bodo tekla dogovarjanja o prihodnjih odnosih. Gospodarstveniki želijo, da bi vse ostalo čimbolj preprosto, jasno in predvidljivo.


Papež opozarja redovnice pred pretirano uporabo družbenih omrežij

Kongregacija za ustanove posvečenega življenja in družbe apostolskega življenja je v torek predstavila dokument z naslovom Cor Orans (Srce, ki moli) o ženskem kontemplativnem življenju. Navodila v dokumentu so v prvi vrsti namenjena kontemplativnim redovnicam, katerih poslanstvo sta molitev in posvetitev. V njem papež redovnice opozarja tudi o primerni uporabi družbenih omrežij.


Škof Alois Schwarz bo prevzel vodenje škofije St. Pölten?

Tiskovni urad Svetega sedeža je potrdil, da je bil krški škof Alois Schwarz imenovan za ordinarija v St. Pöltnu. Papež  Frančišek je namreč 65-letnega Schwarza, ki od leta 2001 vodi krško škofijo, izbral za naslednika 77-letnega škofa v St. Pöltnu Klausa Künga.


Zvonovi pozdravili vrnitev 21 koptskih mučencev

Po vsem Egiptu so v ponedeljek zvečer v krščanskih cerkvah in samostanih zadoneli zvonovi pričakovanja, saj so se tri leta po nasilni smrti vrnili posmrtni ostanki 21-ih koptskih kristjanov, ki so jih leta 2015 obglavili pripadniki Islamske države. Pokopali so jih v novo cerkev - svetišče v mestu Our, od koder izhaja večina teh mučencev.


Nov migrantski val naj bi predstavljal precejšnjo grožnjo za radikalizacijo Evropske unije

V organizaciji Panevropskega gibanja je včeraj na Dunaju potekala Srednjeevropska varnostna konferenca. Slovenija se je zaradi svoje geostrateške lege in dejstva, da je kot članica schengenskega območja zadolžena za varovanje zunanje schengenske meje, v preteklih letih znašla pod velikim pritiskom, zato sta se na povabilo predsednika panevropskega gibanja iz Slovenije Larisa Gaiserja srečanja udeležila tudi ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar in državni sekretar Boštjan Šefic. Udeleženci so razpravljali o pomenu in vlogi območja Srednje Evrope za varnostno politiko in evropsko varnost.


19. maja bo dan molitve za mir v Sveti deželi

Po nasilju v Gazi je papež Frančišek med splošno avdienco zatrdil, da vojna vedno izzove novo vojno, vsako nasilje pa spodbudi novo nasilje. Tudi jeruzalemski patriarh msgr. Pierbattista Pizzaballa je odločno obsodil vsakršno nasilje, Svet evropskih škofovskih konferenc pa je to soboto pozval k molitvi za mir.


Hrvaška krepi nadzor meje, Bosna in Hercegovina zaradi prebežnikov zahteva pomoč

Hrvaškim policijskim upravam na obmejnih območjih z Bosno in Hercegovino so naložili dodatno krepitev nadzora meddržavne meje, ki je dolga približno 1000 kilometrov. Ta ukrep na hrvaško-bosanskohercegovski meji od Hrvaške zahtevajo Slovenija, Avstrija in Nemčija. Medtem pa je Bosna zaradi vse večjega prihoda migrantov zaprosila za mednarodno pomoč


Novejše novice | Starejše novice