Ljubljana, četrtek, 17. januar 2019, 05:44

Na srečanju o svetiščih in romarjih v Srednji in Vzhodni Evropi tudi Slovenija

Bazilika na Brezjah
Foto © ARO

Italijanska prestolnica Rim bo v tednu, ki je pred nami, gostila mednarodno konferenco o svetiščih in romarjih v Srednji in Vzhodni Evropi. V torek jo skupaj s papeškim svetom za pospeševanje nove evangelizacije pripravlja madžarsko veleposlaništvo pri Svetem sedežu. Tam bodo tudi predstavniki naše države.

Ko sodelovanju so bili povabljeni hrvaško, poljsko, češko, slovaško in slovensko veleposlaništvo pri Svetem sedežu. Rdeča nit dogodka bo apostolsko pismo papeža Frančiška Svetišča v Cerkvi. Naš veleposlanik pri Svetem sedežu Tomaž Kunstelj se je obrnil na Slovensko Marijono narodno svetišče, tako bo na mednarodni konferenci nastopila tudi direktorica Romarskega urada na Brezjah dr. Andreja Eržen Firšt. "V predavanju bom predstavila zgodovino krščanstva v Sloveniji, saj želijo, da se iz vsake države naredi en uvod - kako je sploh prišlo do krščanstva v državi, katere so bile pomembne osebnosti, kdo so naši svetniški kandidati, katera so naša romarska svetišča, seveda s poudarkom na Brezjah, in tudi kakšen je položaj romarskega turizma pri nas."

Predstavitvam posameznih držav bo sledila okrogla miza, na kateri bo o tem področju in možnih skupnih projektih poleg ostalih udeležencev spregovoril rektor brezjanskega svetišča pater dr. Robert Bahčič. "Mislim, da je to zelo lepa priložnost za promocijo naše države v Rimu, v Vatikanu. Gre tudi za izmenjavo izkušenj ter spodbudo za prihodnje delo," nam je še zaupala dr. Eržen Firšt.


Ne spreglejte: