Ljubljana, četrtek, 18. julij 2019, 00:38

Plenković: Hrvaška pripravljena začeti postopek za uvedbo evra

Evro - skupna valuta Evropske unije
Foto © Evropska komisija

Enotni trg Evropske unije letos zaznamuje četrt stoletja. V Mreži Evropskih potrošniških centrov ob tem med enega od najpomembnejših in tudi praktičnih dosežkov uvrščajo skupno valuto evro. Uporablja jo 19 od 28 držav povezave, pridružiti se jim želi tudi južna soseda Slovenije. Vlada v Zagrebu je že sprejela strategijo za uvedbo evra na Hrvaškem, ki za zdaj ne predvideva datuma, kdaj bi se to lahko tudi dejansko zgodilo. A premier Andrej Plenković je prepričan, da je država pripravljena začeti postopek.

Kot pojasnjuje Plenković, ima Hrvaška že dve desetletji nizko stopnjo inflacije in stabilen tečaj kune ter zelo dobre rezultate, ko gre za proračunsko konsolidacijo, izpolniti je treba še kriterij znižanja javnega dolga, ki se je konec lanskega leta skrčil na 78 odstotkov bruto domačega proizvoda. Pričakuje, da ga bo država do leta 2021 znižala na 65 odstotkov BDP.

Plenković ocenjuje, da bo imela država od uvedbe evra pomembne in trajne koristi, medtem ko bodo stroški nizki, večinoma enkratni. V strategiji, ki jo je sprejela, njegova vlada kot eno od posledic napoveduje enkratno zvišanje povprečnih cen v trgovinah za od 0,2 do 0,4 odstotka. Med pozitivnimi vidiki našteva zmanjšanje tveganja za finančno in makroekonomsko stabilnost ter obrestne mere in transakcijske stroške, ob tem še hitrejšo gospodarsko rast, odpiranje novih delovnih mest in krepitev naložb.

"V tej strategiji ne navajamo točnega datuma uvedbe evra, a vemo, kakšni koraki so pred nami," poudarja Plenković. "Ciljnega datuma ni mogoče določiti vnaprej, saj gre za postopek, v katerem bodo obstoječe članice evrskega območja in ostale članice Evropske unije ocenile ekonomsko pripravljenost Hrvaške za sodelovanje na področju skupne valute," je dodala ministrica za gospodarstvo Martina Dalić, ki verjame, da bo do uvedbe evra na Hrvaškem prišlo v obdobju od petih do sedmih letih. Izvajanje strategije bo spremljal novoimenovani nacionalni svet za uvedbo evra.

Ne spreglejte: