Ljubljana, sreda, 27. marec 2019, 01:32

Trojno praznovanje v San Martinu v Buenos Airesu

Triada v San Martinu
Foto © Tone Belec za Svobodno Slovenijo

V Slovenskem domu v San Martinu so pod geslo Triada združili tri obletnice: 70. obletnico prihoda v Argentino, 58. obletnico Slovenskega doma San Martín in 50. obletnico Zveze slovenskih mater in žena ZSMŽ San Martín.

V nedeljo, 20. maja, na binkoštni praznik, v lepem nedeljskem jutru, smo se številni rojaki in prijatelji Slovenskega doma San Martín zbrali v kapeli nasproti doma.

Ob devetih je bila slavnostna zahvalna sv. maša, ki jo je kakor vsako nedeljo daroval župnik Igor Grohar. Vstopili so zastavonoše v spremstvu otrok v narodnih nošah, ki so se ponosno in veselo bližali k oltarju in se namestili pod vodstvom učiteljic po sedežih v prvih vrstah. Z ganljivim petjem Mešanega pevskega zbora San Martín, pod vodstvom prof. Lučke Marinček Kastelic, smo sprejeli mašnika. Mašo je daroval za vse žive in pokojne sodelavce in dobrotnike, ki so dolga leta delali za napredek doma. Spomnil se je tudi tistih, ki se zaradi bolezni ali starosti niso mogli udeležiti našega slavja. Sveto mašo je vodil Janez Filipič. Zahvalili smo se Bogu za vse dobrote, ki nam jih je naklonil skozi leto in ga prosili, da bi vedno ostali zvesti Njemu, da nam ohrani in pomnoži ljubezen do Njega, do slovenske zemlje in jezika. Pevski zbor nas je spremljal skozi vso mašo z lepim petjem in za konec smo s sočutjem vsi navdušeno zapeli, na ves glas Marija skoz življenje, voditi srečno znaš …

Po sveti maši se je praznovanje nadaljevalo v domu. Najprej smo imeli skupni zajtrk, ki ga je skrbno pripravila in postregla mladina. Nato smo se napotili v dvorano, kjer se je nadaljevalo naše slavje. Sledil je bogat program, ki ga je z zvestim delom in trudom pripravila sanmartinska skupnost pod vodstvom Marte Jenko Škulj.

V San Martinu so praznovali tri obletnice
V San Martinu so praznovali tri obletnice

Akademija se je začela z vstopom argentinske in slovenske zastave; zapeli smo obe himni. Kot je lepa navada, je predsednik doma Victor Leber prisrčno pozdravil goste ter vsem voščil dobrodošlico. Udeležili so se našega slavja, med drugimi, veleposlanica v Argentini Jadranka Šturm Kocjan, predsednik Zedinjene Slovenije Jurij Komar, predsedniki in zastopniki slovenskih krajevnih domov ter nekdanje predsednice dobrodelne ustanove Zveze slovenskih mater in žena iz San Martina in sedanja Polona Makek ter predsednica skupne Zveze Alenka Prijatelj.

Sledile so pozdravne besede predsednika Zedinjene Slovenije, za njim pa je spregovorila veleposlanica. Med drugimi je namenila nekaj misli o čebelah. Povedala je, da se na pobudo Slovenije praznuje 20. maja svetovni dan čebel. Poudarila je pomembno vlogo, ki jo imajo čebele v našem vsakdanjem življenju. Od čebel je namreč odvisna tretjina vse hrane na svetu. Brez čebel bi tudi nas ne bilo.

Napovedovalca, Matjaž in Jožko Filipič, sta nam predstavila vsako točko programa z naštevanjem naslova, vsebine, avtorja in nastopajočih. Začeli smo s poslušanjem branja Cankarjeve „Skodelica kaveˮ, ki jo je lepo in ganjeno prebral Daniel Žagar, medtem ko je bilo slišati v ozadju Avsenikovo pesem „Zvezde na nebu žareˮ (Manca Izmajlova).

Potem smo na ekranu gledali video posnetek ZSMŽ San Martín, ki ga je pripravila Štefi Leber ob praznovanju 50-letnice. Na njem nam je predsednica Polona Makek pojasnila, kateri je pravi cilj te dobrodelne ustanove: skrbeti in pomagati vsem rojakom, ki so v potrebi, obiskovati bolnike in ostarele ter jim s tem prinašati malo veselja in razvedrila. Odziv med vsemi, ki jim namenijo svoj čas, je vedno znova neverjetna spodbuda za nadaljevanje dobrih del. Nato so bile poklicane na oder nekdanje predsednice ZSMŽ San Martín, sedanja predsednica Polona Makek in predsednica skupne Zveze Alenka Prijatelj, da so jim podelili priznanja za opravljeno delo v dolgi vrsti let. Podeljevali so jih veleposlanica v imenu Urada za Slovence po svetu, Jurij Komar v imenu Zedinjene Slovenije, Alenka Prijatelj v imenu osrednje zveze in dr. Victor Leber v imenu Slovenskega doma San Martín.

Prejemnice priznanj
Prejemnice priznanj

Ob glasbi „Tu je moj dom” (Faraoni) so vsi nastopajoči zasedli svoj prostor. Učenci Rožmanove šole pod vodstvom Nine Pristovnik Díaz so navdušeno recitirali „Moja dežela” (Ivan Malavašič). Vokalna skupina Mučačas pod vodstvom prof. Lučke Marinček Kastelic nam je s svojimi nežnimi glasovi podarila „Šopek narodnih pesmi” (Pr. M. Tomc) in argentinski tango “Melodía de arrabal” (C. Gardel, Le Pera, Batistella). Slišalo se je kakor angelsko petje.

Ponovno so stopili na oder učenci Rožmanove šole. Tokrat so nam predstavili dve plesni vaji na melodiji „Rom pom pom” (Avsenik) in „Ti, ti, ti, moja rožica” (Modrijani, igra Tilen Grenkuš). Plesne korake sta učili Štefi Leber in Sonja Dimnik. Slovenski pevski zbor San Martín nas je razveselil s prisrčno pesem „Domovini” (Benjamin Ipavec, prir. S. Vremšak). Marjeta Žagar in njen sin Niko sta pela solo.

Nato so vsi nastopajoči, v spremljavi instrumentov, zapeli pesem „Ljubim te, Slovenija” (Oto Pestner, prir. Aleš Leben). Solo so peli Sofi, Ana in Marjan Boltežar. Kitare: Toni Podržaj, Katja Filipič, Martina Filipič, flavta: Cintia Pellanda, violino: Karen Selva, harmoniko in klavir: Ariana Žigart.

Napovedovalec je pred argentinskim plesom lepo povedal resnico vseh Slovencev in njihovih potomcev: „Ljubimo dve domovini, živimo odprtost med dvema kulturama, jezikoma. Dolžni smo izraziti zahvalo Argentini, ki je sprejela naše prednike in je zdaj domovina novim generacijam”. Nato je sledil argentinski ples. Lili Bohinc in Eduardo Cuevas, sta spretno zaplesala Tango in Milonga. S tem se je kulturni program zaključil. Predsednik doma, Victor Leber, se je lepo zahvalil vsem navzočim za obisk in povabil za prihodnje leto.

Ob zvokih glasbe „Nagajiva Polka” (Ansambel Roka Žlindre) so vsi nastopajoči odšli, kot je bilo določeno.

Vsi nastopajoči na odru doma v San Marinu
Vsi nastopajoči na odru doma v San Marinu

Po kulturnem programu smo se umaknili na dvorišče, da so lahko pripravili in pogrnili mize za kosilo. Družabni del se je nadaljeval z okusnim družinskim kosilom, ki so ga pripravile skrbne roke sodelavcev, pod nadzorstvom Brigi Leber Medvešček in Tomaža Filipiča. Mladina ga je pa prijazno ponesla k mizam in postregla gostom. Ob zvokih instrumentalne skupine "Die Freunde" so fantje in dekleta pristopili k mizam in razdelili kruh. Po blagoslovu jedil smo bili deležni okusnega kosila. Spremljala nas je privlačna glasba in vabila k plesu, ki se je ga več parov udeležilo. Še po kosilu smo se neutrudno in živahno naplesali in poklepetali. Kot velika družina smo se vsi veselili praznovanja in se zavedali, da naša slovenska skupnost ne bo izumrla, dokler bomo z veseljem naprej obhajali tako pomembne obletnice.

Uspešna zamisel praznovanja obletnice je dosegla veliko uspeha in zadovoljstva vseh tistih, ki smo se udeležili slavja. Iskrena zahvala vsem, ki ste se tako dolgo trudili s pripravo celotnega programa.

Lepo je videti, pri vsakem obhajanju obletnic različnih domov, kako mladina in otroci še vedno, veselo in ponosno sodelujejo pri različnih nastopih, zvesto hodijo na vaje med tednom, da se lepo pripravijo na tako lep dogodek. To je znak, da bo duh Slovenije še naprej vladal med nami tukaj v Argentini.

Marjeta Mavrič za spletno stran tednika Svobodna Slovenija

Ne spreglejte: