Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Dan odprtih vrat Lipe (foto: Vestnik slo. župnije v Hamiltonu)
Dan odprtih vrat Lipe

Novice iz Hamiltona

Slovenci po svetu | 30.05.2018, 10:39 Matjaž Merljak

Mesec maj je v slovenski skupnosti in župniji v kanadskem Hamiltonu prinesel vrsto dogodkov in praznovanja, med njimi materinski dan in dan odprtih vrat pri društvu Lipa.

LIPA PARK - DAN ODPRTIH VRAT

V ponedeljek, 21. maja 2018, so pri društvu Lipa Park imeli "dan odprtih vrat". V okolici kraja St. Cathaniesa društva raznih narodnosti vsako leto izberejo svoje "abmasadorje". To so pri društvu Lipa Park storili konece meseca aprila, ko so obhajali tudi Materinski dan. Letos je bila za društvo izbrana (predlagana) Kate Emond.

Letošnji "dan odprith vrat" je bilo zelo dobro obiskan, blizu tisoč obiskovalcev se je zvrstilo v popoldanskem času. K temu je pripomoglo tudi zelo lepo in primerno vreme, pa tudi dolgoletna tradicija, saj privabi ne samo Slovence, ampak tudi člane sosednjih društev, ki se v mesecu maju obiskujejo. Na prireditev je prišlo tudi 14 ambasadorjev sosednjih društev, ki so se popoldne tudi na kratko predstavili.

Folklorna skupina na Dnevu odprtih vrat Lipe
Folklorna skupina na Dnevu odprtih vrat Lipe © Vestnik slo. župnije v Hamiltonu

Popoldanski program je popestrila plesna skupina Mladi Glas iz Toronta, tudi nekaj mlajših. Kar trikrat so odplesali svoj program. Vmes pa so domači harmonikarji - "Niagara Button Boxers" - raztegnili svoje mehove. Po zadnjem nastopu plesne skupine je zabavo nadaljeval ansambel "Golden Keys".

Tudi za otroke je bilo poskrbljeno, saj so se po mili volji naskakali v napihljivem gradu. Nihče pa ni ostal brez dobre slovenske hrane. Zunaj so na ražnjih pekli odojke in jagnjeta, tako da so lahko vsi ljubitelji te hrane prišli na svoj račun. Ostali pa so se postavili v vrsto pri kuhinjskem »okencu« in ta vrsta se celo popoldne ni skrajšala - vedno je bilo dovolj lačnih. Še dobro, da so kuharice predvidele in pripravile dovolj hrane. Prav tako so dobro založili tudi bar. Prijetno razpoloženje je trajalo celo popoldne in kaj hitro je sonce zašlo, množica pa se je počasi odpravila proti domu, saj je bil za mnoge torek delovni dan dan.

Zadovoljni obiskovalci Dneva odprtih vrat Lipe
Zadovoljni obiskovalci Dneva odprtih vrat Lipe © Vestnik slo. župnije v Hamiltonu

Priznanje gre vsem, ki so pripravili vse, kar je bilo potrebno, da je dan tekel nemoteno. Tako tistim, ki so pri vhodu sprejemi goste, vsem, ki so skrbeli za program pa kuharicam v kuhinji, možem pri baru in tistim, ki so že od ranega jutra »vrtili in mazali vse kar je bilo na ražnjih«. 

Na dan odprtih vrat Lipe so prišli tudi t.i. ambasadorji
Na dan odprtih vrat Lipe so prišli tudi t.i. ambasadorji © Vestnik slo. župnije v Hamiltonu

MATERINSKI DAN PRI SV. GREGORIJU VELIKEM V HAMILTONU

V nedeljo, 13. maja 2018, smo materinski dan praznovali tudi pri sv. Gregoriju Velikem. Že v soboto so potekale priprave v kuhinji in dvorani. Pomagali so: Peter in Linda Novak, Karolina Tran (Kolmanič), Alexandra Curkovič, Patricia Hill (Prebil) in Tony Horvat v baru.

Slovenska šola je preskrbela rože za mize, oltarno društvo pa rože za oder. Mateja je s svojim razredom naslikala lepo dekoracijo na obeh straneh odra, gospa Eržen pa je darovala rože, ki so jih delili mamicam. V nedeljo dopoldne smo se ob 10h zbrali pri sveti maši. Cerkev je bila primerno polna. Pri maši so peli: mešani zbor, moški zbor Majolka in angleški zbor. Ob koncu maše je navzoče pozdravila in nagovorila predsednica župnijskega sveta Heidy Novak in povabila, da bi se prostovoljci javili za pomoč pri organizaciji Slovenskega dneva, ki bo 23. junija v naši župniji.

Materinski dan v Hamiltonu 2018
Materinski dan v Hamiltonu 2018 © Vestnik slo. župnije v Hamiltonu

Po maši smo nekateri nadaljevali praznovanje v dvorani. Nancy Taylor (Dundek) je skuhala dobro kosilo in vsak, si je postregel. Pomagala ji je njena mama in prijateljica Kasha. Tony Horvat in Kiet Tran sta skrbela za bar. Vera in Frank Marič sta poskrbela za dekoracijo pri vhodu v dvorano. Malo pred dvanajsto pa se je začel program, ki so ga pripravili otroci Slovenske šole pod vodstvom učiteljic: Sandy, Lorie in Mateje. Najprej so otroci ob spremljavi kitare župnika zapeli 23 slovenskih pesmic - nekatere so govorile o mamicah druge so bile ali narodne ali otroške. Vmes pa so se zvrstile recitacije otrok. Program je povezovala Ava Bosiljevac. Na koncu programa je ravnateljica Sandy še podelila diplome učencem zadnjega razreda, to so: Ava Bosiljevac, Rok Curkovič, Marcela Milosavljevič.

Na materinskem dnevu v Hamiltonu je bilo poskrbljeno za vse
Na materinskem dnevu v Hamiltonu je bilo poskrbljeno za vse © Vestnik slo. župnije v Hamiltonu

Hvala vsem, ki ste se udeležili programa in podprli prizadevanje otrok in učiteljic, da bi tudi najmlajši člani naše slovenske skupnosti dobili vsaj nekaj osnov in znanja slovenskega jezika in poznavanje kulture. Nekateri mislijo, da če nimajo otrok ali vnukov v Slovenski šoli, da jim ni potrebno priti na to prireditev; pa ni res, prav s svojo navzočnostjo mlade vzpodbudimo, da je lepo, da se učijo in ohranjajo slovenski jezik.

Vir: Vestnik slovenske župnije v Hamiltonu

Nastopajoči na materinskem dnevu v Hamiltonu
Nastopajoči na materinskem dnevu v Hamiltonu © Vestnik slo. župnije v Hamiltonu

Slovenci po svetu, Kultura
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...