Ljubljana, sreda, 27. marec 2019, 01:32

Dvigniti duha in okrepiti slovenstvo

Vadstena 2018, v stari cerkvi
Foto © Twitter profil veleposlanika Kajzerja

"Naj slovenska lipa, ki je simbol slovenstva, zeleni tudi za krepitev prijateljstva in sodelovanja med Slovenijo in Švedsko."

Rojaki s Švedske so se ob binkoštnem prazniku letos že 45-ič zbrali pri sveti Brigiti Švedski v Vadsteni. Slovesno somaševanje je vodil nadškof Marjan Turnšek, ki je podelil zakrament svete birme trem mladim; spomnili so se 20. obletnice posaditve slovenske lipe.

Romanje in srečanje je v soboto, 19. maja 2018, pripravil misijski župnijski svet, pri organizaciji je pomagala Slovenska zveza na Švedskem, ki jo vodi Alojz Macuh, s finančno podporo Urada za Slovence po svetu.

Romarji so prišli z vseh koncev Švedske, pa tudi iz Švice (z njimi je bil slovenski duhovnik David Taljat) ter iz Nemčije, zbor Slovenski cvet iz Moersa. Slednji je obogatil bogoslužje v cerkvi, pel pri procesiji in programu ob slovenski lipi ter na koncu litanij v stari cerkvi, prav tako pri kulturnem programu v dvorani. Navdušil je vse zbrane rojake.

"Z romanji je leta 1974 začel p. Sodja. V prvih letih se je zbralo od 500 do 600 rojakov," nam je v pogovoru dejal slovenski župnik na Švedskem, Zvone Podvinski ter naglasil, da je to še edino tako vseslovensko srečanje na Švedskem, ki pomaga dvigniti duha, začutiti, kaj je slovenska pesem, slovenska vernost.

Vadstena 2018, pri sveti maši
Vadstena 2018, pri sveti maši

Vadstena 2018, veleposlanik Kajzer
Vadstena 2018, veleposlanik Kajzer

V goste je bil tudi veleposlanik iz Kopenhagna, Tone Kajzer s soprogo, ki zaključuje svoje poslanstvo. Ob slovenski lipi je nagovoril zbrane. Kot je napisal na Facebooku, je izpostavil pomen medsebojnega spoštovanja in zaupanja, ki krepi pripadnost do domovine in poglablja notranjo povezanost Slovencev v domovini in po svetu. Ob tem se je zahvalil Slovencem na Švedskem, ki so najboljši ambasadorji naše domovine in ki skozi ohranjanje jezika, kulture in običajev tudi gojijo močno vez in ljubezen do domovine Slovenije. Ob nagovoru je dejal, da naj slovenska lipa, ki je simbol slovenstva, še krepi korenine, ki jih je pognala v zadnjih 20-ih letih in naj zeleni tudi za krepitev prijateljstva in sodelovanja med Slovenijo in Švedsko. Ob tem je veleposlanik na kratko spregovoril tudi o Svetovnem dnevu čebel, ki nosi posebno sporočilo povezano tako s prispevkom znanih Slovencev, kot je bil Anton Janša, ki je umetnost čebelarstva širil tudi na Dunaj, in s pomenom ohranjanja in zaščite polinatorjev, saj brez čebel ne bi bilo življenja.

Vadstena 2018, pri slovenski lipi
Vadstena 2018, pri slovenski lipi

Na srečanju in romanju so se rojaki s Švedske tudi posvetili nebeški materi Mariji, saj so se zbrali le nekaj dni pred praznikom Marije Pomagaj oz. Marije Pomočnice. Župnik Zvone Podvinski je povedal, da so se Rebeka, Tim in Klavdija iz Malmöja na sveto birmo sprva pripravljali pri verouku, ki je potekal enkrat na mesec v njihovem kraju. A ker je bilo to premalo, so za boljšo in intenzivnejšo pripravo 300 km razdaljo premagali kar preko interneta. Župnik je hvaležen staršem, da so jih lepo pripravili na ta velik zakrament.

180527_Vadstena 2018, zbor Slovenski cvet iz Moersa¸
180527_Vadstena 2018, zbor Slovenski cvet iz Moersa¸

Vadstena 2018, kulturni program v dvorani
Vadstena 2018, kulturni program v dvorani

Ne spreglejte: