Ljubljana, ponedeljek, 27. maj 2019, 07:16

Kakovost in uporabnost

Sedemnajst nalog je prispelo na sedemnajsti natečaj za diplomska, magistrska in doktorska dela na temo Slovencev v zamejstvu in v izseljenstvu. To kaže na to, da se je uveljavil kot način za spodbujanje razvijanja tematike. Dognanja bodo Uradu Vlade RS za Slovencev v zamejstvu in po svetu (USZS) in drugim, ki se ukvarjajo s tem področjem, koristila pri oblikovanju smernic in delovanju.


Kongresnik Gosar v Sloveniji

V Sloveniji se mudi ameriški kongresnik slovenskega rodu Paul Gosar iz Arizone. V Ljubljani ga je v petek predsednik republike odlikoval z zlatim redom za zasluge, v soboto se je v Andražu nad Polzelo udeležil slovesnosti ob 75. obletnici strmoglavljenja ameriškega bombnika B-17, danes se je srečal s predsednikom državnega zbora, zunanjim ministrom in predsednikom Svetovnega slovenskega kongresa.


Seja medorganizacijskega sveta

V četrtek, 28. marca 2019, so se predstavniki slovenskih društev in organizacij zbrali v Slomškovem domu na prvi letošnji redni seji Medorganizacijskega sveta.


Državna odlikovanja zamejcem

Predsednik republike Borut Pahor je na slovesnosti v četrtek, 11. aprila 2019, vročil državna odlikovanja predstavnikom slovenskih manjšin. Red za zasluge je prejela Tamara Blažina; medalje za zasluge pa so prejeli Alojz Debelis, družina Mukič in Janez Stergar, so sporočili iz urad predsednika republike.


Odlikovanje za zakonca Katz

Dežela Koroška je v ponedeljek, 8. aprila 2019, odlikovala 35 zaslužnih osebnosti z deželnimi in zveznimi odličji ter poklicnimi nazivi. Zlati deželni lovor z briljantom sta iz rok deželnega glavarja dr. Petra Kaiserja prejela zakonca Lenart Katz in Rosina Katz-Logar iz KPD Drava v Žvabeku.


Triglav ob 60-letnici prodaja dvorano

V dvorani kluba Triglav v Londonu pri Hamiltonu v Kanadi je bilo na 2. postno nedeljo slovesno. Sveto mašo je daroval slovenski župnik iz Hamiltona Drago Gačnik SDB, na slovesnosti, ki je sledila, pa so sporočili, da bodo klubsko dvorano prodali.


Začetek šolskega leta

Rojaki iz Argentine so slovesno začeli novo šolsko leto, tako dijaki v srednješolskem tečaju kot učenci, ki obiskujejo sobotne slovenske šole v krajevnih domovih.


Kanalska dolina pod udarom

Posredujemo zapis iz petnajstdnevnika Dom o aktualnem stanju v Kanalski dolini. Rojaki so po smrti priljubljenega župnika Gariupa zaskrbeljeni glede ohranjanja slovenstva. Pričakujejo odziv slovenske skupnosti v Italiji.


17. Koroški avstrijski kulturni dnevi

Razstavi, lutkovna predstava, predstavitev publikacij in koncert. Vse to bo popestrilo dogajanje naslednjih deset dni v Ljubljani. Zanj bodo poskrbeli naši rojaki z avstrijske Koroške. To bo že sedemnajsta predstavitev bogate kulturne dejavnosti rojakov v slovenski prestolnici, ki jo pripravljata Društvo avstrijsko slovenskega prijateljstva (DSAP) in Klub koroških Slovencev (KKS) v Ljubljani.


Koledarji Celovške Mohorjeve na spletu

Celovška Mohorjeva družba je digitalizirala vse svoje koledarje. Ti izhajajo od leta 1948, na spletu je s tem brezplačno dostopnih več kot 12.000 strani, po katerih je omogočena tudi iskalna funkcija.


Novejše novice | Starejše novice