Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

SSK pripravil 10. vseslovensko konferenco zdravnikov

Slovenci po svetu | 24.05.2018, 09:48 Matjaž Merljak

Svetovni slovenski kongres SSK je skupaj z Medicinsko fakulteto Univerze v Ljubljani in Slovenskim zdravniškim društvom pripravil 10. konferenco slovenskih zdravnikov iz sveta in Slovenije, ki danes in jutri poteka v Ljubljani.

Osrednje programske točke konference so: Spomin na dediščino prof. dr. Marije Bernik, Zdravstveni sistem - Slovenija in svet, Zdravstveni sistem, organizacija in zdravljenje naj ostane v rokah zdravnikov, Družinski zdravnik in njegovo poslanstvo, Etika v medicini, predstavili bodo tudi raziskovalna dela in dobre prakse doma in po svetu.

Ob začetku konference so izdali tudi zbornik s prispevki sodelujočih v programu, ki je na voljo na konferenci, v pisarni Svetovnega slovenskega kongresa in na njihovi spletni strani.

Častni pokrovitelj konference je predsednik države Borut Pahor, slavnostni govornik pa predsednik uprave in generalni direktor, Krka, d.d., Novo mesto Jože Colarič.

Udeležbo na konferenci so med drugim napovedali nekateri ugledni gostje iz sveta: prof. dr. Roberto Rene Favaloro iz Argentine, prof. dr. Igor D. Gregorič iz ZDA, prof. dr. Thomas G. Zorc iz ZDA, dr. Vojko Kavčič iz ZDA, prof. dr. Marjan Slak Rupnik z Dunaja ...

Ob sklepu srečanja bo jutri ob 19. uri slavnostni koncert – Slovenija jutri, in sicer v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma. Nastopili bodo: Matjaž Robavs in Nina Pušlar, Trio Vivere, Zbor otrok Škofijske klasične gimnazije in Osnovne šole dr. Alojzija Šuštarja.

Slovenci po svetu
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...