Ljubljana, sobota, 25. maj 2019, 01:07

Predsednik SSO Bandelj pri nadškofu Zoretu

SSO Svet slovenskih organizacij
Foto © Svet slovenskih organizacij SSO

Na sedežu ljubljanske nadškofije sta se srečala Walter Banderlj, predsednik Sveta slovenskih organizacij SSO, ene od krovnih organizacij naše manjšine in msgr. Stanislav Zore, ljubljanski nadškof metropolit in predsednik Slovenske škofovske konference. Slednji je naglasil predlog, da bi Svet katoliških laikov povezaval tudi rojake v zamejstvu.

Bandelj je predstavil nenadomestljivo vlogo, ki jo pri ohranjanju slovenskega jezika in zavesti opravljajo duhovniki. To področje bo še posebno pomembno v prihodnjih letih zaradi upada duhovniških poklicev in sekularizacije družbe. Omenil je bil tudi problem vključevanja slovenščine v cerkvene obrede na Videmskem, pri čemer bodo predstavniki SSO posredovali, da se to vprašanje reši na krajevni ravni.

Nadškof Zore je med pogovorom podčrtal vlogo, ki jo v sklopu Cerkve opravljajo laiki in omenil delovanje katoliških organizacij v Sloveniji. Te predstavljajo širšo skupnost, ki se povezuje v Svet katoliških laikov Slovenije, v katerem je vključenih 36 organizaciji. Koristno bi bilo, če bi se na ravni civilne družbe to povezovanje razširilo tudi v zamejski prostor, kjer je prav tako delovanje laikov zelo bogato in raznoliko ter pri tem vključuje še prizadevanje za slovenski jezik in identiteto.

Kot so sporočili iz SSO, je pobuda za srečanje nastala na podlagi čestitk, ki jih je Bandelj posredoval nadškofu Zoretu za 25. obletnico ustanovitve samostojne Slovenske škofovske konference SŠK februarja letos. SŠK je bila od vsega začetka vedno blizu Slovencem v zamejstvu in zdomstvu. Bandelj se je nadškofu zahvalil za prisotnost na 40. obletnici ustanovitve SSO.

Ne spreglejte: