Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Nova podoba Marije Pomagaj v Lujanu (foto: Marko Vombergar)
Nova podoba Marije Pomagaj v Lujanu

V Lujanu obnovljena podoba Marije Pomagaj

Slovenci po svetu | 22.05.2018, 11:32 Matjaž Merljak

Letošnje tradicionalno romanje rojakov iz Argentine na drugo majsko nedeljo v Lujan je bilo v znamenju 70. obletnice prihoda povojne emigracije. Romarsko sveto mašo je spremljala obnovljena podoba brezjanske Matere božje, piše na portalu tednika Svobodna Slovenija.

Spet je tu mesec maj. Mesec pomladi na severni polobli, začetek jesenskih dni tu v Argentini. Mesec spominov na težke dogodke. A za Slovence predvsem Marijin mesec, čas cvetja in šmarnic. In za nas, argentinske Slovence, mesec romanja v Luján.

Prvič so Slovenci tja poromali že v decembru 1934. In od takrat se v baziliki lujanske Matere božje eno nedeljo na leto - z izjemo le enega v vseh teh letih - sliši slovensko petje.

Na romanje pridejo Slovenci iz vseh koncev Argentine, skoraj vsakdo je kdaj v življenju molil pred tremi Marijinimi podobami, ki so nam najbližje: lujanska, brezjanska in svetogorska.

Letošnje romanje je bilo posvečeno predvsem spominu in zahvali na 70. obletnico prihoda povojnih beguncev v Argentino.

Verniki v lujanski baziliki
Verniki v lujanski baziliki © Marko Vombergar

Že v prvih mesecih po prihodu v Argentino l. 1948 so slovenski duhovniki povabili begunce, da obiščejo Marijo v njenem svetišču v Lujanu in se ji ob prihodu v novo domovino poklonijo. “Ali ne bi bilo prav, da tudi mi, ko smo stopili iz barke, ki nas je prepeljala iz Evrope, gremo k luhanski Mariji kot na Brezje, zahvalit se za milost srečne priplovbe in še bolj – priporočiti se za sreče v novem svetu pri graditvi naše nove bodočnosti?” Takrat romarji še sanjali niso o lastnem avtomobilu, zato so 60 km do Lujana prevozili skupaj na vlaku, ki so ga v ta namen najeli in je odšel “iz postaje Plaza Once v nedeljo okrog 7. (stane tja in nazaj 2 ½ pesa”). Romarji so se zbrali okoli glavnega oltarja, tja so postavili obe banderi z brezjansko in svetogorsko Marijino podobo in pa svileno slovensko zastavo; pozdravil jih je g. Janez Hladnik. Romarsko sveto mašo v slovenščini je ob 10. pri oltarju Lujanske matere božje vodil g. Orehar, popoldan ob 16. so pa pred Marijo molili litanije in peli slovenske pesmi.

Procesija v Lujanu s podobo Marije Pomagaj
Procesija v Lujanu s podobo Marije Pomagaj © Marko Vombergar

In procesija? Takrat se je procesija Slovencev vila zjutraj iz železniške postaje do bazilike, pa spet zvečer nazaj.

70 let potem Slovenci še vedno vsako leto obiščemo Marijo, da jo počastimo, se ji zahvalimo, da jo prosimo. Tistih prvih beguncev je danes še nekaj, a spremljamo jih njihovi potomci. Ni več slovenskih vlakov do Lujana, tudi ne njihovih naslednikov “skupnih avtobusov”, s katerimi smo se dolga leta potrpežljivo vozili; danes se hitro in udobno pripeljemo po avtocesti v lastnih avtomobilih.

Letošnje romanje je vodilo geslo “Zvestoba Bogu po Mariji”.

Procesija slovenskih rojakov
Procesija slovenskih rojakov © Marko Vombergar

Že v soboto se nam je napovedalo lepo vreme: po dveh dolgih tednih dežja je prvič posijalo sonce. V nedeljo smo se ob 10. že napolnili ogromno baziliko in skupaj začeli dan pri romarski sveti maši. Med pridigo nas je delegat dr. Jure Rode spomnil na dogodke izpred 70 let. Kako so slovenski begunci prihajali v Argentino z lesenimi zaboji, v katerih ni bilo zemeljskega bogastva, prinesli so pa s seboj ljubezen do vere in do življenja. Med sv. mašo je navdušeno pel “lujanski” moški zbor, kateremu se vsako leto pridružijo novi, mladi pevci. Na orgle jih je spremljala Andrejka Selan Vombergar. Mašo je vodil napovedovalec Janez Filipič, berili sta brala Luči Ayerbe Rant in Marjan Vombergar, predsednika mladinskih organizacij. Oltar sta - prav tako kot pred 70 leti - krasili obe “naši” Mariji, brezjanska in svetogorska, zraven je stala slovenska zastava.

Po sveti maši je za romarje čas srečanja. Okolico bazilike preplavimo Slovenci, ki se družimo ob avtomobilih v parku ali v bližnjih barih in restavracijah, ob 13.45 se pa spet zberemo v baziliki za popoldansko pobožnost.

Prelat dr. Jure Rode
Prelat dr. Jure Rode © Marko Vombergar

Spet kliče nas venčani maj” smo zapeli popoldan v cerkvi. Letos nas je z lepimi razmišljanji nagovoril msgr. Mirko Grbec, nato smo se pa zvrstili v tradicionalno procesijo, v kateri smo s križem in zastavami na čelu ter Marijinimi podobami med romarji skupaj v molitvi obkrožili lujanski trg. Ob vrnitvi v cerkev smo peli litanije Matere božje, “prosi za nas” je bila enotna prošnja neštetih grl. Njenemu brezmadežnemu srcu smo se tudi letos posvetili in prejeli blagoslov. Za konec je vso baziliko preplavila mogočna in pričakovana “Marija skoz’ življenje” – naša romarska himna, ob kateri gotovo vsak vsaj malo zatrepeta in upa, da bo nebeška mati gotovo poslušala naše klice in uslišala to glasno petje!

Mariana Poznič

Več

Pevski zbor med mašo v Lujanu
Pevski zbor med mašo v Lujanu © Marko Vombergar

Romarsko sveto mašo je letos spremljala obnovljena podoba brezjanske Matere božje.

Že 22. maja 1949 so slovenski povojni begunci v zahvalo za srečno rešitev v lujanski baziliki umestili podobo Marije Pomagaj, ki jo je naslikal Marijan Koritnik. Ta podoba ima stalno mesto v kripti pod baziliko, krasi jo okvir iz stiliziranih pozlačenih lipovih listov. Od leta 2017 jo spremlja tudi slovenska zastava, ki je bila slovesno umeščena na lanskem romanju, 14. maja 2017. Za vsakoletno slovensko romanje je ta podoba bila prenešena pred glavni oltar in tam predsedovala bogoslužju, okrašena z nageljni in rožmarinom. Popoldan so jo fantje v narodnih nošah na ramenih nosili v procesiji okoli trga.

Narodne noše
Narodne noše © Marko Vombergar

Ker so bile lesene nosilnice izposojene in kar precej težke je bilo letos potrebno pripraviti nove. Zato so se “fantje” odločili, da jih bodo sami izdelali, istočasno pa pripravili novo podobo za procesijo, saj je iz različnih razlogov že nekaj leti bilo nemogoče priti do slike Marije Pomagaj.

S tem delom sta je spoprijela Martin in Claudio Selan. Najprej je Erika Indihar poskrbela za pripravo in odtis nove kopije Marijine podobe, sam Claudio pa je izdelal nove nosilnice in umetniški okvir za sliko, ki jo je prav tako kot Koritnikovo okrasil s pozlačenimi lipovimi listi. Tako bo odslej originalna slika brezjanske Matere božje tudi na dan našega romanja ostala v kripti, na oltarju in v procesiji jo bo pa nadomestila novoizdelana podoba, okrašena s slovenskim cvetjem (tokrat delo Karla Groznika).

Oglejte si, kako sta potekala izdelava in okrasitev podobe

Ministranti
Ministranti © Marko Vombergar

Slovenci po svetu
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.