Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Svet slovenskih organizacij (foto: Svet slovenskih organizacij SSO)
Svet slovenskih organizacij

Ne slovenščini med prvim obhajilom v Špetru

Slovenci po svetu | 17.05.2018, 23:55 Matjaž Merljak

Svet slovenskih organizacij SSO je obsodil dogajanje v Špetru v Beneški Sloveniji v Italiji, ko je bila ob prvem svetem obhajilu uporaba slovenskega jezika prepovedana.

Kot še piše v sporočilu za javnost, je še posebno zaskrbljujoče to, da so bili deli obreda v drugih jezikih. To je seveda lepo in prav, a zakaj se je prezrlo avtohtoni slovenski jezik, za katerega so nekateri starši prvoobhajencev tudi zaprosili?

SSO ocenjuje, da je to dejanje nesprejemljivo in skregano z današnjo realnostjo, ki je usmerjena v priznanje in ovrednotenje avtohtone prisotnosti Slovencev v Benečiji. To bi moralo biti še posebno prisotno v sklopu Cerkve. V ta namen bo vodstvo krovne organizacije v naslednjih dneh poseglo pri vseh krajevnih Cerkvenih predstavnikih, da takih primerov izključevanja slovenščine ne bo več.

SSO se zahvaljuje Giuli Strazzolini, ki se je pogumno javno zavzela v korist slovenščine. Organizacija zaupa v videmskega škofa in špeterskega župnika, da bo prišlo do takojšnje pozitivne rešitve, ki bo slovenskemu jeziku priznalo mesto, ki mu pripada na področju, kjer na Videmskem živi slovenska narodna skupnost. Nikomur namreč ne bo koristilo, če bi ta neljubi dogodek presegel okvire krajevne Cerkve.

Slovenci po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.