Ljubljana, sobota, 23. februar 2019, 20:37

Romanji v Lujan in na Brezje

Argentina, romanje v Lujan, 2009, foto © Svobodna Slovenija
Marija Pomagaj v Lujanu
Foto © Marko Vombergar, Svobodna Slovenija

Rojaki iz Buenos Airesa bodo v nedeljo tradiciolano poromali k Mariji v Lujan, Slovenci, ki prihajajo iz izseljenstva, pa bodo hkrati romali k Mariji Pomagaj na Brezje.

Mesto Lujan se nahaja približno 70 kilometrov zahodno od Buenos Airesa. To od leta 1887 domače ljudstvo in priseljenci častijo čudodelni kip Brezmadežne. 8. maja 1887 je kip blagoslovil papež Leon XIII. in ga ovenčal s krono

V lujanski baziliki so poleg argentinske zastave tudi druge, med njimi je seveda slovenska, v baziliki pa je tudi podoba Brezjanske Marije Pomagaj, ki jo je narisal Marijan Koritnik.

Lujan je za Slovence velik kraj, saj tja prihajajo drugo nedeljo v maju na vseslovensko romanje.

Podoba Marije Pomagaj v Lujanu leta 2013
Podoba Marije Pomagaj v Lujanu leta 2013

Slovenci iz izseljenstva, ki živijo v Sloveniji, pa bodo tudi letos na drugo nedeljo v maju poromali k Mariji Pomagaj na Brezje, kjer bodo ob 11.30 imeli mašo za domovino v zahvalo za vse prejete milosti in v priprošnjo za vse potrebe.

Nebeški Materi bodo priporočili slovenski narod in se pridružili akciji Štirideset dni molitve in posta za domovino pred volitvami 2018, so sporočili iz Izseljenskega društva Slovenija v svetu.

Romanje v Lujan 2011
Romanje v Lujan 2011

Ne spreglejte: