Ljubljana, četrtek, 17. januar 2019, 05:48

Razstava arhivskih fotografij prihaja v Škocjan

Razstava Rafaelove družbe v Škocjanu
Foto © Rafaelova družba

"Razstava v Škocjanu gostuje do 28. maja."

Rafaelova družba z razstavo arhivskih fotografij o slovenskih beguncih v taboriščih v Avstriji po drugi svetovni vojni potuje po Sloveniji. Od danes naprej si jo bo mogoče ogledati na vzhodnem delu Dolenjske.

Škocjan leži bo dolenjski avtocesti med Novim mestom in Krškim, točeje med reko Krko, Krškim gričevjem in močvirnimi ravnicami Krakovskega gozda. V dolini reke Radulje leži naselje Škocjan, ki je središče občine. V osrednjem delu kraja se dviguje mogočna renesančna cerkev sv. Kacijana, posebnost kraja pa je kamniti dvoločni most.

Odprtje bo nocoj ob 19.30 v župnijskih prostorih v Škocjanu, točneje v veroučni učilnici. Fotografije prikazujejo delo in vsakdan slovenskih beguncev v Avstriji po 2. svetovni vojni. Gostja bo dr. Helena Jaklitsch, ki bo predstavila zgodovinski oris in spregovorila o življenju v begunskih taboriščih.

Maja 1945, po koncu druge svetovne vojne, je zaradi komunističnega nasilja svoje domove zapustilo med 20000 in 25000 Slovencev. Odhajali so v Italijo ali čez Ljubelj na Koroško. To je bila večinoma slovenska intelektualna, politična, kulturna in prosvetna elita, z njo pa tudi slovenska domobranska vojska.

Slovenski begunci so si v taboriščih ustvarili junaško zgodbo, saj so v skrajno neugodnih okoliščinah in barakarskem okolju razvili izredno organizacijo ter visoko kulturo in narodno zavest.

Na razpolago bo tudi knjiga o osebnih zgodbah slovenskih beguncev po letu 1945 v avstrijskih in italijanskih taboriščih z naslovom Rojstvo novih domovin, ki je izšla oktobra 2017 v sozaložbi NUK in Založbe Družina in je delo treh avtorjev: Lenarta Riharja, ravnatelja Rafaelove družbe, zgodovinarke dr. Helene Jaklitsch in Helene Janežič iz NUK.


Ne spreglejte: