Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Novinarka Urška Hrast. (foto: Izidor Šček)
Novinarka Urška Hrast.

Pregled domačih dogodkov od 18. 5. do 25. 5. 2018

Slovenija | 26.05.2018, 07:30

Z binkoštmi smo se poslovili od velikonočnega časa. Do predčasnih volitev v državni zbor je le še en teden, kampanja je na vrhuncu. Predsednik republike Borut Pahor je povedal, da bo ponudil mandatarstvo za sestavo nove vlade relativnemu zmagovalcu volitev. S številnimi dogodki smo v Sloveniji obeležili svetovni dan čebel. Dobili smo tudi evropski prvakinji v jadranju – Veroniko Macarol in Tino Mrak.

CERKEV

Binkošti – sklep velikonočnega časa

S slovesnim praznikom binkošti, ki smo ga praznovali minulo nedeljo, smo v Katoliški cerkvi sklenili velikonočni čas. To je praznik Svetega Duha, ki je petdeseti dan po veliki noči prišel nad Jezusove učence in nad Božjo mater Marijo.

Na predvečer praznika so se pri Mariji Pomagaj na Brezjah zbrali verniki, ki jih združuje molitvena vez Živi rožni venec. Gre za skupino molivcev, ki so zbrani v enem ali več vencih po 20 ljudi. Ob premišljevanju Jezusovega in Marijinega življenja molijo eno od dvajsetih skrivnosti rožnega venca, tako en venec vsak dan izmoli vse štiri dele. Namen Živega rožnega venca je zahvala Jezusu in Mariji ter prošnja za velike potrebe vesoljne Cerkve, med katerimi je v ospredju tudi nujnost obuditve novih duhovnih poklicev. Sveto mašo je daroval provincial frančiškanov pater Marjan Čuden. Svojo pridigo je oprl na zgled Božje Matere. Posebej je poudaril njeno preprostost. »Brez preprostosti, pravijo duhovni učitelji, ni domačnosti z Bogom. Kako naj Bog izbere nekoga, ki ni domač z njim? Če nisi preprost, ne gre. In to je pomembno tudi v duhovnih poklicih.«

Praznik Marije Pomočnice in nov salezijanski inšpektor

V četrtek smo obhajali praznik Marije, Pomočnice kristjanov oz. Marije Pomagaj. V Sloveniji je bilo še posebej slovesno na Brezjah in na Rakovniku. Slovesno mašo na Brezjah je daroval mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl: »Mnogokrat se nam zdi, da gre ta svet v svojo smer, da sami ne moremo ničesar storiti, da bi kaj spremenili. Zato velikokrat podležemo logiki tega sveta, ki je grajena na relativizmu in uživaštvu. Prosimo danes Boga, da bi po Marijinem zgledu in njeni priprošnji v naši domovini postajali vedno bolj znamenja življenja in da bi gojili tiste vrednote, ki to življenje ohranjajo.«

V osrednjem Marijinem svetišču so z večerno prireditvijo »Marija prečista, vseh milosti vir« obeležili 155-letnico prvega čudeža pri Mariji Pomagaj in 30-letnico imenovanja cerkve za baziliko. Večer prej je bil tam tudi tradicionalni Večer slovenskih narodnih izročil.

V župniji Marije Pomočnice na Rakovniku v Ljubljani pa so v četrtek umestili novega salezijanskega inšpektorja mag. Marka Košnika. Služenje je kot 14. inšpektor Inšpektorije sv. Cirila in Metoda – Ljubljana prevzel od predhodnika mag. Janeza Potočnika.

Jerihonsko bdenje

V Zavodu »Žívi na polno« so prejšnjo nedeljo začeli Jêrihonsko bedenje – to je sedemdnevna neprekinjena molitev pred izpostavljenim Najsvetejšim v eni ali več lokacijah istočasno, kjer skupina vernikov prosi za uslišanje vnaprej določenih molitvenih namenov. Poleg molitve rožnega venca Jêrihonsko bedenje vključuje še slavljenje, branje Svetega pisma, spontano molitev in daritev svete maše.

»Letos konkretno molimo za spoštovanje življenja od spočetja dalje in tukaj zastopamo pobudo 40 dni za življenje. Tako da letos molimo za starše in spočete otroke, da bi ugledali luč življenja. Drugi namen je za slovenske družine, ki so v raznih stiskah, tretji namen je pa za duhovno prenovo slovenskega naroda. V molitvah je prihajalo, da naj naredimo pred parlamentarnimi volitvami prav za pravično politično in pa gospodarsko vodstvo v Sloveniji,« je povedal organizator David Mavri. Bedenju so se pridružile tudi številne župnije.

Patriarh Irenej v Sloveniji

Prejšnji konec tedna se je v Sloveniji - prvič od imenovanja pred osmimi leti - mudil patriarh Srbske pravoslavne Cerkve Irinej. V Ljubljani je posvetil Kulturno-pastoralni center. Patriarh Irinej je najprej vodil sveto liturgijo v cerkvi svetih apostolov Cirila in Metoda v naši prestolnici, nato je pred svetiščem nagovoril zbrane. Poudaril je potrebo po spoštovanju vseh ljudi. Če bi vsi drug v drugem videli brata ali sestro, po njegovih besedah ne bi bilo številnih zločinov.

POLITIKA/GOSPODARSTVO

Pahor bo ponudil mandatarstvo relativnemu zmagovalcu volitev

Do predčasnih volitev v državni zbor je le še en teden, kampanja je na vrhuncu. Predsednik republike Borut Pahor je povedal, da bo ponudil mandatarstvo za sestavo nove vlade relativnemu zmagovalcu volitev. »Mislim, da je za legitimnost političnih procesov po volitvah oblikovanja vlade zelo pomembno, da ima zmagovalec prvi možnost oblikovanja vlade. Pri tem je lahko uspešen ali ne. Vendar mora to zmago na volitvah konzumirati. Njegovi volivci, javnost, ki ga podpira, mora vedeti, da glas zanj ni bil zaman, ampak je bil konzumiran v njegovi pravici, da je imel možnost sestaviti vlado.«

Na tokratnih državnozborskih volitvah se bo prvič zgodilo, da izidi predčasnega glasovanja ne bodo znani že takoj po zaprtju volišč v nedeljo ob 19. uri. V skladu s sklepom Državne volilne komisije (DVK) bodo namreč volilni odbori tedaj lahko šele začeli štetje glasovnic. Prav tako so člani DVK volilnim organom naložili, naj za vsak dan predčasnega glasovanja uporabijo drugo volilno skrinjico, ki potem ostane zapečatena do konca nedeljskega glasovanja.

Za 90 poslanskih mest se poteguje 1636 kandidatov. Na vnovično izvolitev računa 68 poslancev iztekajočega se sklica DZ, v parlament pa želi tudi 12 županov in dva evropska poslanca. Na kandidatnih listah je kar 94 brezposelnih, 262 upokojencev, 44 študentov in šest dijakov. Poslanski kandidati štejejo od 18 do 88 let. Raznolika je tudi njihova izobrazbena struktura. Med kandidati je 60 doktorjev znanosti, devet pa jih je zaključilo le osnovno šolo.

Sicer pa ima slovenski volilni sistem vse več kritikov. Nepovezani poslanec Janko Veber, ki se za ponovni vstop v državni zbor poteguje na listi Združene levice in Sloge, je na ustavno sodišče vložil pobudo za oceno ustavnosti zakona, ker meni, da so volitve zaradi različnih načinov določanja kandidatnih list nepoštene, neenakopravne in nesvobodne, od sodišča pričakuje celo njihovo razveljavitev.

Poslanci o otroški srčni kirurgiji

Poslanci so se v torek sestali na izredni seji, na kateri so razpravljali o razmerah v otroški srčni kirurgiji. Sklicatelji seje, SDS in NSi, ministrici v odhajanju Milojki Kolar Celarc in vladi očitajo nezadostno ukrepanje na tem področju. Poslanka SDS Jelka Godec je spomnila na obljube o novem nacionalnem inštitutu za otroške srčne bolezni, ki naj bi začel delovati s 1. majem.

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Ana Medved je zatrdila, da program otroške srčne kirurgije poteka varno in kontinuirano, UKC je prejšnji teden sklenil pogodbe o sodelovanju s strokovnjaki iz Hrvaške in Češke, že dlje časa sodelujejo tudi s šestimi češkimi otroškimi srčnimi kirurgi. Tako se vsebinsko v obravnavi otrok s prirojenimi srčnimi napakami ni nič spremenilo.

Do trenutnih rešitev ministrstva in vodstva UKC je bila kritična tudi predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Zdenka Čebašek-Travnik.

GZS: Ohranimo rast

Gospodarska zbornica je v predvolilnem času pripravila predloge za gospodarski program nove vlade pod skupnim naslovom »Ohranimo rast«. Da bi ohranili dozdajšnjo rast, bo treba do leta 2025 povečati dodano vrednost na zaposlenega z zdajšnjih 43 na 60 tisoč evrov ter izvoz s 37,5 na 50 milijard evrov. Z lanskim poslovanjem gospodarskih družb je zadovoljna, pri čemer poudarja rekordno rast izvoza in intenzivno zaposlovanje. »Gospodarske družbe so glavni generator izvoza v Sloveniji. Ustvarili so ga v vrednosti 37,5 milijarde evrov, kar predstavlja glavnino izvoza nacionalnega gospodarstva,« je povedal glavni ekonomist pri analitiki GZS Bojan Ivanc. Zbornica opozarja, da dobrih rezultatov ne bo mogoče nadaljevati brez strukturnih reform in učinkovite politike na drugih ključnih področjih, k čemur pozivajo tudi prihodnjo vlado.

Višja socialna pomoč

Denarna socialna pomoč bo za samsko osebo v skladu z zadnjimi spremembami zakonodaje od 1. junija več kot 87 evrov višja in bo znašala nekaj več kot 385 evrov. Kot pojasnjujejo na ministrstvu za delo, lahko tisti, ki do denarne socialne pomoči oziroma varstvenega dodatka še ni upravičen, vlogo vloži že v tem mesecu. Tisti, ki že imajo veljavno odločbo, pa morajo za uveljavljanje višjega zneska oddati novo vlogo na center za socialno delo najpozneje do konca julija. Cenzus bo po novem največ 566,02 evra, medtem ko zdaj dosega slabih 485 evrov. Prejemnikov denarne socialne pomoči je trenutno več kot petdeset tisoč. 

Pritisk nezakonitih priseljencev

Pritisk nezakonitih prihodov na mejo ne pojenja. Policisti so med opravljanjem nalog varovanja državne meje na območju krajev Sinji vrh, Preloka, Želebej in Božakovo izsledili in prijeli 34 tujcev, ki so nezakonito prestopili državno mejo. Po poročanju policijske uprave Novo mesto gre za 22 državljanov Pakistana in 12 državljanov Alžirije, ki pa so že zaprosili za mednarodno zaščito, policijski postopki z njimi pa še niso končani. Vladna politika se na ta porast migrantov ne odziva.

KULTURA

Svetovni dan čebel

Prejšnji konec tedna se je širom po državi zvrstilo zares veliko dogodkov, povezanih z 20. majem – svetovnim dnevom čebel. Na predlog Slovenije ga je konec lanskega decembra razglasila generalna skupščina Združenih narodov. Na Brdu pri Kranju je bila mednarodna konferenca. Prišlo je 22 delegacij iz držav z vsega sveta in mednarodnih organizacij. Slišati je bilo pozive k ukrepom za izboljšanje življenjskega prostora ter za preživetje čebel in ostalih opraševalcev. Njihovo število se namreč krči, a odgovorni so za vsako tretjo žlico hrane. »Število čebel in biotska raznovrstnost padata, grožnje prihajajo iz različnih sektorjev. Mislim, da moramo te grožnje nagovoriti. Zaščititi moramo naše čebele in biotsko raznovrstnost,« je povedal evropski komisar za okolje Karmenu Vella. Udeleženci mednarodne konference na Brdu pri Kranju so sprejeli politično zavezo za ohranitev čebel. Želijo namreč krepiti sodelovanje držav na področjih ukrepov za zaščito čebel in ostalih opraševalcev, osveščanja javnosti, izobraževanja in izmenjave dobrih praks.

Na sedežu ZN v New Yorku so ob svetovnem dnevu čebel odprli slovenski panj. Osrednja slovesnost je bila v Žirovnici, zbrane sta med drugim nagovorila predsednik naše države Borut Pahor ter generalni direktor Organizacije Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo Jose Graziano Da Silva.

Dobrote slovenskih kmetij na Ptuju

Ptuj je prejšnji konec tedna gostil 29. razstavo Dobrote slovenskih kmetij. Uvod vanj je bila zahvalna sveta maša, ki jo je daroval novi provincial slovenskih minoritov pater Igor Salmič. Sledila je podelitev nekaj več kot 400 priznanj za nagrajene izdelke iz žit ter mesne in mlečne izdelke.

Opravičilo družini Hudnik

Predsednik republike Borut Pahor je v sklopu prizadevanj za narodno pomiritev in spravo priredil sprejem za člane družine Hudnik in se jim opravičil, da je za družino trajalo vse do letošnjega leta, da sta ji bili tudi javno in uradno vrnjeni čast in dostojanstvo. »Spoštovana družina Hudnik, ves ta čas niste pozabili, vendar ste odpustili. Mi kot narod, kot domovina, smo dolžni prepoznati vašo navdihujočo človeško plemenitost,« je dejal Pahor.

Spomnimo, da je bilo deset članov družine umorjenih novembra 1942, eden pa tik pred koncem vojne. Preživela sta le najmlajša člana, Alojz in sestra Marija Veronika, ki sta se sprejema tudi udeležila. Alojz Hudnik se mu je zahvalil za sočutje in opravičilo, ki "zdravi rane". »Pokojnim smo izpolnili njihovo pravico do spoštljivega zadnjega počitka. To mojo dušo navdaja z mirom in zaupanjem v pravičnost. Še mnogo pokojnih v jamah in gozdovih čaka, da se kdo spomni nanje,« pa je povedal Alojz.

Kardinal Ravasi na kongresu strokovnjakov inkluzivne pedagogike v Kopru

V Kopru se bo danes sklenil VII. mednarodni kongres na temo Socialna prepoznanost in odnos do oseb s posebnimi potrebami v dobi tehnologije. Organizirali sta ga Pedagoška fakulteta Univerze na Primorskem v sodelovanju s katoliško univerzo Sacro Cuore iz Milana in mednarodno organizacijo Mediterraneo senza handicap. Med gosti konference je bil tudi predsednik Papeškega sveta za kulturo kardinal Gianfranco Ravasi. Zbranim je spregovoril o nepopolnosti človeka, ki je razpet med tehniko in milostjo. Ker na kongresu sodeluje Sveti sedež, se je v dogajanje vključila tudi krajevna Cerkev - v tem primeru koprska škofija. V tamkajšnji stolnici je bila v četrtek zvečer sveta maša. Kardinalu Ravasiju, ki je imel tudi pridigo, so se pri oltarju pridružili nekateri škofje in duhovniki, ki sodelujejo na kongresu.

Odlikovanje Avgustu Ipavcu

Na slovesnosti v Predsedniški palači je predsednik Borut Pahor vročil državna odlikovanja igralcu Borisu Cavazzi za izjemen ustvarjalni opus; Igorju Komelu za uspešno delo Kulturnega doma v Gorici in za ustvarjanje prostora za povezovanje med narodi in kulturami; zakoncema Mihaelu in Jelici Horjak za življenjsko delo pri ohranjanju narave v Kočevskem Rogu ter duhovniku, skladatelju in dirigentu Avgustu Ipavcu. Slednji je bil odlikovan za izjemne glasbene stvaritve in promocijo slovenske kulture v tujini. Avgust Ipavec je ustvaril odmevna glasbena dela, oratorije, kantate in maše. Mnoga so bila izvedena tudi v tujini. Zelo znana je njegova Maša narodov, ki je napisana v štirih jezikih. Enako Requiem, ki ga je posvetil padlim vseh dežel v prvi svetovni vojni. 

ŠPORT

Zlato za jadralki Macarolovo in Mrakovo

Športni pregled začenjamo z odlično novico. Slovenski jadralki Tina Mrak in Veronika Macarol sta na evropskem prvenstvu v razredu 470 v Bolgariji osvojili zlato medaljo in ponovili uspeh iz leta 2015. V regati najboljše deseterice za medalje, ki šteje dvojno, sta bili drugi in sta prepričljivo osvojili naslov. 

Slovenski čudežni košarkarski deček Luka Dončić je postal najkoristnejši igralec evrolige v tej sezoni. Za 19-letnika je to največje priznanje v karieri. Ob tem je Dončić v Beogradu prejel še nagradi za uvrstitev v idealno peterko tega tekmovanja in za najperspektivnejšega igralca. V finalu zaključnega turnirja v srbski prestolnici je s svojim Real Madridom premagal Fenerbahče in pridobil še naslov evropskega klubskega prvaka.

Druga izvedba mednarodnega tekmovanja v balvanskem plezanju Triglav The Rock Ljubljana na Kongresnem trgu je v soboto minila v znamenju novega zmagoslavja domače plezalke Janje Garnbret, ki je tako ubranila lanski dosežek. V moški konkurenci je zmago slavil Nemec Jan Hojer, naš adut Jernej Kruder je bil drugič drugi.

Državne košarkarske prvakinje so znova postale košarkarice Cinkarne Celje. Finalno serijo proti Triglavu so dobile s 3:0.

Slovenija, Politika, Sociala
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...