Maja MorelaMaja Morela
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup
Križ na mestu, kjer so našli umorjenega Alojzija Grozdeta (foto: Izidor Šček)
Križ na mestu, kjer so našli umorjenega Alojzija Grozdeta

Živahen konec tedna v Cerkvi na Slovenskem

Slovenija | 25.05.2018, 10:44 Marjana Debevec

V Cerkvi na Slovenskem bo ta konec tedna zelo živahno. Potekali bodo tako dogodki za mlade, za odrasle, pa tudi spominske in molitvene slovesnosti ter srečanje gluhih in naglušnih.

V Salezijanskem centru v Mariboru bo tradicionalno srečanje mladih mariborske nadškofije. Skupaj bodo poskušali odgovoriti na vprašanje, ki ga postavlja mladim sveti oče Frančišek: “A si za stvar?” Imeli bodo tudi tekmovanje v nogometu, ki se ga bodo udeležile ekipe iz mariborske metropolije.

Jutri bo praznovala tudi Marijanska vincencijanska mladina, saj letos obhajajo 20. obletnico ponovnega začetka združenja. Zbrali se bodo popoldne v Mengšu.

Le dan zatem, torej nedelja, pa bo na njegov rojstni dan posvečena vzorniku mladih, bl. Alojziju Grozdetu. Zjutraj se bodo najprej odpravili po njegovi poti od Tržišča do Studenca. Ob pol dveh bo novomeški škof Andrej Glavan blagoslovil hišo, v kateri je blaženi Grozde živel, ko je obiskoval šolo na Studencu. Nato pa se bodo številni romarji zbrali na Zaplazu, kjer bo ob 15.00 molitvena ura. Slovesno somaševanje bo ob 16. uri vodil ljubljanski nadškof Stanislav Zore.

Društvo Združeni ob lipi sprave in ljubljanska Teološka fakulteta jutri dopoldne pripravljata žalno slovesnost ob 140-letnici rojstva prof. dr. Lamberta Ehrlicha, Nova Slovenska zaveza pa romanje na avstrijsko Koroško v Vetrinj.

Ta konec tedna bo še potekal tudi v znamenju praznika Marije Pomagaj. Osrednji romarski shod na Rakovniku bo v nedeljo, sveto mašo bo daroval ljubljanski pomožni škof Franc Šuštar. Že jutri zvečer pa bo sveta maša pri lurški kapeli in nato celonočno bedenje.

Dan za Magnifikat bodo tokrat pripravili na Svetih Gorah, zbrane pa bo jutri nagovorila urednica francoske izdaje omenjene revije. Pri večernicah se jim bodo pridružili tudi hrvaški romarji.

Na Sveti Gori pri Gorici pa bo jutri 9. zahvalni dan slepih in slabovidnih Slovenije. Sveto mašo bo daroval škof Jurij Bizjak.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Škofovska konferenca
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...