Ljubljana, ponedeljek, 27. maj 2019, 07:56

Kardinal Ravasi na kongresu strokovnjakov inkluzivne pedagogike v Kopru

kardinal Gianfranco Ravasi
Foto © CTV

V Kopru se začenja VII. mednarodni kongres na temo Socialna prepoznanost in odnos do oseb s posebnimi potrebami v dobi tehnologije. Organizirata ga Pedagoška fakulteta Univerze na Primorskem v sodelovanju s katoliško univerzo Sacro Cuore iz Milana in mednarodno organizacijo Mediterraneo senza handicap. Med gosti konference je tudi predsednik Papeškega sveta za kulturo kardinal Gianfranco Ravasi. Že včeraj je pedagoška fakulteta pripravila dobro obiskano spremljevalno konferenco, na kateri so predstavili primere dobrih praks v Sloveniji.

Društvo Mediteran brez hendikepa, ki spodbuja vključenost oseb s posebnimi potrebami v običajno družbeno okolje na območju sredozemskih dežel, deluje pod okriljem Papeškega sveta za kulturo. To je tudi razlog, da je v Koper prišel kardinal Gianfranco Ravasi. Zbranim bo spregovoril o nepopolnosti človeka, ki je razpet med tehniko in milostjo. Ker na kongresu sodeluje Sveti sedež, se je v dogajanje vklučila tudi krajevna Cerkev - v tem primeru koprska škofija. Kot nam je povedal generalni vikar Slavko Rebec. Med drugim pripravljajo sprejem, na katerem se bodo srečali strokovnjaki, ki kogres vodijo, profesorji pedagoške fakultete ter predstavniki cerkvenega življenja.

Nocoj ob 19. uri bo v koprski stolnici sveta maša, ki jo bo daroval kardinal Ravasi; imel bo tudi pridigo. Pri oltarju se mu bodo pridružili nekateri škofje in duhovniki, ki sodelujejo ali so povezani s tokrtnim kongresu. Kot je dejal Slavko Rebec, »se mi zdi prav, če že imamo to priložnost, da v živo slišimo karidnala, katerega beseda v svetu na področju kulture in izobraževanja, veliko pomeni in je vedno tehtna.« S temi besedami je vernike na Obali tudi povabil k nocojšnji maši v stolno cerkev v Kopru. Več o kongresu, ki bo potekal do sobote in skrbi za osebe s posebnimi potrebami, pa v posnetku pogovora.

Ne spreglejte: