Alen SalihovićAlen Salihović

Esenko: Kranjska čebela nam je lahko v marsičem vzgled

Radijski utrip | 21.05.2018, 15:50 Petra Stopar

Še vedno odmeva včerajšnje slovesno praznovanje prvega svetovnega dneva čebel. Založba Družina je izdala monografijo z naslovom »Svet čebel«. Skupaj z njenim avtorjem, čebelarjem in fotografom Ivanom Esenkom jo je predstavila v ljubljanskem Živalskem vrtu. Ta je odslej bogatejši za nekaj »hotelov«, ki so namenjeni samotarskim čebelam in drugim divjinskim živalim.

Čebelar, pisec, mojster nadomestnih bivališč za živali ter sodelavec Živalskega vrta Ljubljana Ivan Esenko je predstavitev 239 strani dolge monografije Svet čebel začel z opisom lastne makro fotografije kranjske čebele tik pred pristankom na cvetu jablane. Na omenjeno fotografijo je zelo ponosen. V nadaljevanju je poudaril, da je knjiga bolj kot čebelarjem namenjena »ne-čebelarjem in navduševanju ljudi, ki imajo radi čebele, naravo, pa tudi Slovenijo«.

Zakaj Slovenijo? »Apis melifera carnica je edino živo bitje, ki nosi ime naše dežele. V latinskem, angleškem, nemškem, italijanskem imenu … V vseh svetovnih jezikih je ponesla ta drobna živalca slavo naše dežele in v bistvu bi nam bila lahko marsikje vzgled,« pravi Esenko.

V knjigi je navedel vse pomembnejše čebelarje, začenši z Janezom Vajkardom Valvasorjem, poleg tega je ravno prav prostora namenil biologiji, se posvetil čebelarskemu turizmu, urbanemu čebelarstvu, izdelkom ter opisal pomen gnezdilnic za samotarske čebele, ki jih ustvarja.

Te so po novem nameščene v Živalskem vrtu, eno od njih ima na svojem vrtu tudi publicist in Esenkov prijatelj Bernard Nežmah, sicer avtor uvodne besede. Nežmah meni, da čebela živi v zelo neugodnem času: »Večina, ki je polna besed o čudovitosti čebel, seveda v življenju ne bo nič naredila za to, da bi bilo čebeli lažje. Če samo pomislimo na to, da je en stranski učinek hrane, ki je deležna pesticidov, pogosto pomor čebel. Skratka, če bi hotel podpirati čebele, bi moral absolutno jesti samo neškropljeno sadje in zelenjavo.«

Novinarska konferenca v ZOO Ljubljana
Novinarska konferenca v ZOO Ljubljana © Petra Stopar

Po njegovih besedah knjiga prinaša izziv, kako je ta »skrivnostni svet« čebel vabljiv in nas spodbuja, da je »čebelar lahko vsak od nas«, prav s pomočjo Esenkovih gnezdilnic.

Radijski utrip, Hrana in okolje
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...