Ljubljana, sobota, 25. maj 2019, 01:07

Bogastvo slovenskega podeželja v prostorih ptujskega minoritskega samostana

Na Ptuju so svoje izdelke predstavile številne kmetije iz vse Slovenije, foto © Alen Salihović
0:00
0:00
Utrip z 29. razstave Dobrote slovenskih kmetij
Foto © Alen Salihović

Ptuj je minuli konec tedna gostil 29. razstavo Dobrote slovenskih kmetij. Njen medijski sponzor je bil naš radio. Letos je bilo ocenjenih več kot 1700 izdelkov iz vse Slovenije, med njimi največ mlečnih, a tudi žitnih in mesnih. Podeljenih je bilo približno tisoč priznanj in tudi znaki kakovosti.

"Odziv kmetij je bil dober. Lepo je bilo tudi število nagrajenih - 962 priznanj in 92 znakov kakovosti. To govori o kakovosti izdelkov, na katere moramo biti ponosni tako organizatorji kot tudi kmetije, ki jih znajo pripraviti," nam je povedal vodja organizacijskega odbora te tradicionalne prireditve Peter Pribožič. Po njegovih besedah so to lahko v zadnjih dneh spoznali tudi obiskovalci minoritskega samostana v najstarejšem slovenskem mestu, kjer so bile razstavljene domače kulinarične dobrote. "Pričakovali smo nekoliko več obiska, saj je bil v soboto na Ptuju tudi kongres Gasilske zveze Slovenije, a ni bilo takšnega učinka, kot smo sprva mislili," je priznal Pribožič. "A iz opazk tistih, ki so se vpisali v knjigo vtisov, je mogoče razbrati, da je razstava res dobra, da predstavlja bogastvo slovenskega podeželja, na katerem moramo graditi razvoj. Mislim, da temu sledi ves trud, ki je bil vložen v ta projekt," je dodal.

Razstavo je spremljal bogat program, od delavnic domačih obrti do nastopa folklornih skupin, parade gasilcev ter predstavitve starodobnih traktorjev in kmetijske mehanizacije. "Na koncu moramo biti zadovoljni, da nam je bilo naklonjeno vreme, da smo lahko izpeljali vse točke," je poudaril Pribožič. Priložnost za zahvalo je bila pri nedeljski sveti maši v minoritski cerkvi na Ptuju, ki jo je daroval novi provincial slovenskih minoritov pater Igor Salmič. "Skupaj smo se zahvalili za dar dobrot," nam je zaupal Pribožič.

Prihodnja razstava Dobrote slovenskih kmetij po praznovala okroglo obletnico. "Že zdaj moramo narediti načrt, kako pripraviti ta jubilej," je pojasnil Pribožič.

Ne spreglejte: