Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

AVDIO: Bogastvo slovenskega podeželja v prostorih ptujskega minoritskega samostana

Slovenija | 21.05.2018, 11:53

Ptuj je minuli konec tedna gostil 29. razstavo Dobrote slovenskih kmetij. Njen medijski sponzor je bil naš radio. Letos je bilo ocenjenih več kot 1700 izdelkov iz vse Slovenije, med njimi največ mlečnih, a tudi žitnih in mesnih. Podeljenih je bilo približno tisoč priznanj in tudi znaki kakovosti.

"Odziv kmetij je bil dober. Lepo je bilo tudi število nagrajenih - 962 priznanj in 92 znakov kakovosti. To govori o kakovosti izdelkov, na katere moramo biti ponosni tako organizatorji kot tudi kmetije, ki jih znajo pripraviti," nam je povedal vodja organizacijskega odbora te tradicionalne prireditve Peter Pribožič. Po njegovih besedah so to lahko v zadnjih dneh spoznali tudi obiskovalci minoritskega samostana v najstarejšem slovenskem mestu, kjer so bile razstavljene domače kulinarične dobrote. "Pričakovali smo nekoliko več obiska, saj je bil v soboto na Ptuju tudi kongres Gasilske zveze Slovenije, a ni bilo takšnega učinka, kot smo sprva mislili," je priznal Pribožič. "A iz opazk tistih, ki so se vpisali v knjigo vtisov, je mogoče razbrati, da je razstava res dobra, da predstavlja bogastvo slovenskega podeželja, na katerem moramo graditi razvoj. Mislim, da temu sledi ves trud, ki je bil vložen v ta projekt," je dodal.

Razstavo je spremljal bogat program, od delavnic domačih obrti do nastopa folklornih skupin, parade gasilcev ter predstavitve starodobnih traktorjev in kmetijske mehanizacije. "Na koncu moramo biti zadovoljni, da nam je bilo naklonjeno vreme, da smo lahko izpeljali vse točke," je poudaril Pribožič. Priložnost za zahvalo je bila pri nedeljski sveti maši v minoritski cerkvi na Ptuju, ki jo je daroval novi provincial slovenskih minoritov pater Igor Salmič. "Skupaj smo se zahvalili za dar dobrot," nam je zaupal Pribožič.

Prihodnja razstava Dobrote slovenskih kmetij po praznovala okroglo obletnico. "Že zdaj moramo narediti načrt, kako pripraviti ta jubilej," je pojasnil Pribožič.

Slovenija, Kmetijstvo
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...