Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Čebele potrebujejo nas, mi potrebujemo njih

Slovenija | 20.05.2018, 16:30

20. maj je svetovni dan čebel. Na predlog Slovenije ga je konec lanskega decembra razglasila generalna skupščina Združenih narodov, letos ga tako zaznamujemo prvič. V naši državi se ob tem že nekaj dni vrstijo različne prireditve, med njimi je bila tudi konferenca na Brdu pri Kranju, ki so se je udeležili predstavniki 22 držav in mednarodnih organizacij. Osrednja proslava je bila v Žirovnici.

Najbolj zaslužen za razglasitev svetovnega dneva čebel je predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč, ki je leta 2014 uspešno nagovoril kmetijskega ministra Dejana Židana in ta nato celotno vlado. "Prav je, da se svet vsaj enkrat na leto zave, kako pomembne so čebele. Ukrepati je treba takoj, saj nas potrebujejo, mi pa potrebujemo njih. Če ne bo okolja, v katerem bodo lahko preživele čebele, tudi ljudje ne bomo preživeli," je poudaril Noč na konferenci na Brdu pri Kranju. Na njej so udeleženci sprejeli politično zavezo za ohranitev čebel. Deklaracija po mnenju čebelarjev dokazuje, da obstaja ne samo politično zavedanje o pomenu čebel za človeštvo, ampak tudi pripravljenost ukrepati. Na Brdu pri Kranju je bilo slišati ogromno pozivov k temu, da je treba izboljšati življenjski prostor za preživetje čebel in ostalih opraševalcev. Njihovo število se namreč krči, a odgovorni so za vsako tretjo žlico hrane. "Število čebel in biotska raznovrstnost padata, grožnje prihajajo iz različnih sektorjev. Mislim, da moramo te grožnje nagovoriti. Zaščititi moramo naše čebele in biotsko raznovrstnost," je opozoril evropski komisar za okolje Karmenu Vella. Tudi v organizaciji Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo podpirajo zaščito čebel. "Verjamem, da moramo začeti ta proces čim prej," je bil jasen njen prvi mož Jose Graziano da Silva.

Da Silva je bil tudi eden od govornikov na osrednji proslavi ob svetovnem dnevu čebel v Sloveniji, ki jo je gostil rojstni kraj pionirja sodobnega čebelarstva Antona Janše. V Žirovnici so bili poleg Da Silve in Noča tudi naši politični predstavniki. "Za Organizacijo Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo je ohranitev čebel in ostalih opraševalcev temeljna naloga, saj bi bil svet brez opraševalcev svet brez prehranske varnosti," je Da Silva poudaril danes. "Lepo je biti biti Slovenec, še lepše je biti slovenski čebelar. Naj medi," je ob tej priložnosti še izjavil Noč. "Slovenija je danes srečna in ponosna," je ocenil predsednik države Borut Pahor. "Naša skromna želja je, da bi se otroci naših otrok podili po cvetočih travnikih in bi jih sem in tja nagajivo preganjale pridne čebele," je dodal. Da je to sporočilo 20. maja, je še prepričan Pahor. "Za tak svet se bomo borili. To je plemenita stvar. To je plemenito poslanstvo," je prepričan.

Slovenija, Svet, Politika, Kmetijstvo
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...