Alen SalihovićAlen Salihović

Pregled domačih dogodkov od 11. do 18. maja 2018

Slovenija | 19.05.2018, 13:19 Tone Gorjup

V tokratnem pregledu od petka do petka največ pozornosti namenjamo predvolilni kampanji, saj se odločanje o tem, kdo bo sedel v novem sklicu državnega zbora, naglo bliža. Ponovljeni referendum o drugem tiru ni prinesel preobrata in zaenkrat še ni znano, kako naprej. Vrhničani vztrajajo, da se Kemis umakne. V Mariboru so se spomnili 40. obletnice smrti škofa Držečnika, v Slomškovi župniji v Celju pa so sprejeli relikvije blaženega Grozdeta. Planica bo leta 2023 organizirala nordijsko svetovno prvenstvo.

40 let smrti škofa Držečnika

Prejšnjo nedeljo je minilo 40 let let od smrti petega naslednika blaženega škofa A. M. Slomška na sedežu mariborsko-lavantinske škofije, škofa Maksimilijana Držečnika. Ker so sadovi njegovega pastirskega delovanja in njegovih prizadevanj vidni tudi danes, so se ga ob okrogli obletnici njegovega odhoda v večnost s hvaležnostjo spomnili. V njegovi domači župniji Ribnica na Pohorju so imeli že v soboto obletno sveto mašo, po njej pa so odprli razstavo: Škof Držečnik in njegova domača župnija. V središču praznovanja je bila nedeljska maša v mariborski stolnici, ki jo je za pokojnega Držečnika daroval nadškof Alojzij Cvikl. Pri oltarju se mu je poleg številih duhovnikov in redovnikov pridružil tudi upokojeni mariborski nadškof Franc Kramberger.

Relikvije blaženega Alojzija Grozdeta tudi v mladi celjski župniji

Župnija blaženega Antona Martina Slomška je minulo nedeljo praznovala obletnico ustanovitve. Osrednjo slovesnost je vodil novomeški škof Andrej Glavan. V njenem središču je bil sprejem relivij blaženega Alojzija Grozdeta, ki je dobil tudi svoj »oltar«. Kot je povedal ravnatelj salezijanske skupnosti Slavko Pajk so se za relikvije tega mučenca odločili »zaradi tega, ker je to po letih mlad svetnik. Tudi ni dolgo, kar je bil razglašen za blaženega in to v naši župniji, na stadionu – to področje spada pod našo župnijo.« Kot je še dejal, je sedanji beograjski nadškof Stanislav Hočevar kot inšpektor slovenskih salezijancev vodil postopek za ugotavljanje njegove svetosti oziroma škofijski postopek za blaženega.

Referendum o drugem tiru

Referendum o zakonu o drugem tiru tudi po ponovljenem glasovanju njegovim pobudnikom ni uspel, čeprav je tesna večina udeležencev glasovala proti zakonu. Udeležba je bila namreč prenizka; na volišča je prišlo le 15 odstotkov upravičencev. Zaenkrat še neuradno je proti zakonu glasovalo 50,07 odstotka volivcev, za pa 49,93 odstotka. Pobudnik referenduma Vili Kovačič je že napovedal pritožbo na izid referenduma: »V vsakem primeru, ker je ureditev, kakršna je izrazitov škodo državljanov.« To verjetno pomeni, da bo uveljavitev zakona naloga nove vlade. Premier v odstopu, Miro Cerar je sicer dejal, da smo zdaj dobili zeleno luč, da se bo drugi tir po tem zakonu gradil.

Državnozborske volitve 2018

Državna volilna komisija je v ponedeljek objavila seznam potrjenih list kandidatov in razporeditev kandidatov po okrajih za vse volilne enote. Zaradi neizpolnjevanja spolnih kvot je zavrnila listi Kangler & Primc - Združena desnica v Kranju in Novem mestu ter listo koalicije Združene levice in Sloge v Celju. Prvi so imeli na listi premalo žensk, drugi pa premalo moških. Medtem pa je vrhovno sodišče ugodilo pritožbi stranke Andrej Čuš in Zeleni Slovenije na zavrnitev njihove kandidatne liste v enoti Ljubljana Center. Kandidatno listo je sodišče potrdilo, a brez Milene Babič, ki je kandidirala tudi na listi SD, zaradi česar stranka ni več izpolnjevala določil o spolnih kvotah.

Civilno-družbena organizacija Zbor za republiko je sredi tedna pozvala volivce, naj v predvolilnem času kritično ocenijo dosedanje delo, verodostojnost vodstev in programe posameznih strank. Volivce je spodbudila, naj se volitev udeležijo v čim večjem številu. So proti vsakršnemu vnaprejšnjemu izključevanju, a podpirajo predvsem tiste, ki so se že izkazale pri obrambi resničnih nacionalnih interesov - SDS, NSi in SLS. V izjavi, ki so jo naslovili Priložnosti za rešitev in preobrat, menijo, da je Slovenija začela zlasti po letu 2008 spet zaostajati in da je zašla v slepo ulico nezaupanja, negotovosti, razočaranja in zmede. Le kvalitetna sestava državnega zbora bo državljanom povrnila zaupanje v javne in državne ustanove.

Konvencija SDS

Stranka SDS je prejšnji konec tedna v Celju v dvorani Golovec pripravila konvencijo, na kateri je predstavila svojo ekipo za junijske volitve. Kot so poudarili, kandidatke in kandidate druži prizadevanje za skupno dobro, za blaginjo in varnost slovenskih državljanov. Predsednik Janez Janša je ob tem poudaril: »Naš strokovni svet je zadnja tri leta pripravljal program za naslednja leta. Bistvo tega programa je večja blaginja Slovenije.« V središče programov postavljajo slovensko tradicijo, jezik in kulturo. Ob tem pa napovedujejo, da bodo Slovenijo decentralizirali, okrepili lokalno samoupravo ter pomagali razvojno ogroženim regijam, mestom in občinam. Napovedali so »izsušitev birokratskega močvirja« in socialno politiko, ki bo temeljila na ustvarjanju delovnih mest. Med gosti konvencije sta podporo SDS izrazila tudi vodja poslanske skupine Evropske ljudske stranke v Evropskem parlamentu Manfred Weber in madžarski premier Viktor Orban.

Tabor SLS

Slovenska ljudska stranka - SLS je prejšnjo soboto na taboru stranke v Podpeči zaznamovala 30. obletnico ustanovitve svoje predhodnice, Slovenske kmečke zveze. Zbrane je ob tem nagovoril tudi predsednik SLS Marko Zidanšek, ki je prepričan, da se bo z močno in pomlajeno ekipo kandidatov v slovenski parlament vrnila zdrava kmečka pamet. Dodal je še: »Z nami Slovenija dobi odločnega zagovornika, ko gre za slovensko identiteto, enakomerni razvoj Slovenije, za razvoj podeželja ter boljših pogojev za slovenskega kmeta, obrtnika in podjetnika.« Kot je še dodal, je SLS ključna za ohranjanje slovenskih in evropskih vrednot.

Prvo soočenje na Radiu Ognjišče

Volilna tekma med strankami in listami, ki si želijo v parlament, se zaostruje, zato smo soočenje različnih programskih in aktualnih stališč pripravili tudi na valovih Radia Ognjišče, in sicer skupaj s portalom Domovina.je. V prvem soočenju so bili z nami predstavnik koalicijske SD, predsednik NSi Krščanskih demokratov ter predstavniki strank Andrej Čuš in Zeleni, predstavnik Dobre države in SLS. Komentator Domovine Martin Nahtigal je ocenil, da smo pod črto spremljali soočenje dveh predstavnikov strank: Jerneja Štromajerja, SD in Mateja Tonina, NSi. Drugi so predstavljali le dodaten balast z nekaterimi prebliski izvirnih idej. Levi spekter politične mavrice je predstavljal Jernej Štromajer, ki je svoje delo opravil odlično. Z maniro in retoričnimi manevri pravega politkomisarja. Edini je na plano potegnil drugo svetovno vojno in svetopisemske citate. Oboje pa je uporabil z namenom, da bi ob živce spravil svojega edinega pravega nasprotnika – Mateja Tonina. In to mu je uspelo, je poudaril komentator. V nadaljevanju pa je dodal: Tonin je razlagal rešitve, medtem, ko so ostali prispevali le ideje. Štromajer, kot edini predstavnik levice, se je reševal z dobro retoriko in akumuliranim faktografskim znanjem, vendar pa ni ponujal rešitev za konkretne probleme. Takšna soočenja in morebitna daljša kampanja bi pokazala to, da je ideološki boj, ko pride do realnih problemov slovenskega naroda, za levico le mehanizem prikrivanja lastne nesposobnosti.

Leto dni po požaru v Kemisu

Nasprotniki delovanja podjetja Kemis na Vrhniki, v katerem je pred enim letom izbruhnil obsežen požar, so v posebni izjavi sporočili Kemisu, da na Vrhniki ni več zaželen. Izjavo je podpisalo več civilnih iniciativ, večina občinskih svetnikov, župan in krajevne skupnosti. Predstavnik Civilne iniciative Eko Vrh Andrej Marković, je sicer glede postopkov, ki jih izvajajo različne inšpekcije v zadevi Kemis, dejal: »Zaenkrat smo v situaciji, ko občino Vrhniko ne spustijo kot stranko v postopkih, ki so odprti, kar pomeni, da vrhniški občani nimamo nobenega glasu pri postopkih okoljske in pa gradbene inšpekcije. To se nam zdi nedopustno, kajti Vrhničani nosimo posledice tega požara, medtem pa v postopkih, ki se vodijo v zadevi Kemis, nimamo nobene besede.« V Kemisu medtem upajo, da bodo sanacijo uspešno končali in da bodo do konca leta obnovili svojo dejavost.

Marijafest 2018

Na Ptujski Gori v baziliki Marije Zavetnice je minulo soboto že štirinajstič zapored potekal mednarodni festival Marijafest 2018. Festival Marijinih pesmi je bil tokrat uglašen na nedavno 160. obletnico prikazanja Lurške Matere Božje. Na njem se je z novimi skladbami Mariji v čast predstavilo deset posameznikov in skupin: domači otroški pevski zbor, družina Ivančič, Miroslav Petrac, Krožek Luš'ni, Veronika Jambrek, BiBend, Dora in Lina, Dragutin Hrastovič, Antonio Tkalec ter skupina Alfa in Omega. Slednja je poskrbela tudi za oblikovanje slavilnega dela festivala. Kot poudarjata pokrovitelja Slovenska minoritska provinca sv. Jožefa in samostan na Ptujski Gori, je namen festivala širjenje Božje in Marijine slave.

Letni koncert Zavoda sv. Stanislava

V nedeljo, na god Fatimske Matere Božje je Zavod sv. Stanislava pripravil 25. letni koncert zborov in orkestra, ki je potekal v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani. Z njim so vtopili v leto, v katerem praznujejo tri jubileje: 25 let Škofijske klasične gimnazije in Jegličevega dijaškega doma ter deset let Osnovne šole Alojzija Šuštarja. Koncert je postregel s pisanim izborom slovenskih ljudskih pesmi in zimzelenih popevk v novih priredbah Tineta Beca in Damijana Močnika. Nastopili so dva osnovnošolska zbora, pet gimnazijskih in en študentski zbor, poleg tega pa še komorni zbor Megaron in Godalni orkester Glasbene šole v Zavodu sv. Stanislava.

Plečnikova hiša v Ljubljani je med dobitnicami nagrade EU za kulturno dediščino/Europa Nostra za leto 2018. Priznanje za izjemne dosežke na področju ohranjanja, raziskav, predanega dela in izobraževanja ter usposabljanja in ozaveščanja je prejelo 29 dobitnikov iz 17 držav.

Na 63. Evroviziji se je Slovenija z Leo Sirk in skladbo Hvala, ne! uvrstila v finale in dosegla 22. mesto. Zmagala je predstavnica Izraela Netta s skladbo TOY. Lea Sirk je bila z nastopom zadovoljna, prav tako z uvstitvijo.

Pred praznovanjem prvega svetovnega dneva čebel so na Breznici uradno odprli obnovljen čebelnjak Antona Janše, ki velja za pionirja sodobnega čebelarstva in katerega rojstni dan je bil izbran za datum dneva čebel. Zamenjali so dotrajane lesene dele, restavrirali panjske končnice, leseno kritino nadomestili s slamnato in tla namesto s peskom prekrili z ilovico. Uredili so tudi okolico, v bližino čebelnjaka postavili dva panja živih čebel, pred čebelnjak pa spominsko ploščo, ki je bila nekoč na Janševi rojstni hiši, ki danes ne stoji več.

Slovenska karitas je tudi letos povabila osnovne šole in vrtce k sodelovanju v akciji Pokloni zvezek. Želijo zbrati čim več novih, velikih in črtanih zvezkov za socialno ogrožene otroke. Do sedaj se je za sodelovanje prijavilo 250 osnovnih šol in 114 vrtcev. Akcija zbiranja zvezkov bo potekala do 8. junija.

Šport

Planica bo leta 2023 organizirala nordijsko svetovno prvenstvo. To so v četrtek odločili delegati na kongresu Mednarodne smučarske zveze FIS v Grčiji. Planica je v boju za svetovno prvenstvo treh neuspešnih kandidaturah tokrat premagala norveški Trondheim. Šampionka smučarskega teka Petra Majdič, prva ambasadorka kandidature, pravi, da je to velik uspeh, a dodaja, da se zdaj pravo delo šele začenja. Petra Majdič še dodala: »Športnikom bo to zelo močna motivacija. Nekdo, ki morda ni tako daleč razmišljal, ali bi še vztrajal ali ne, bo absolutno zdaj vztrajal, že če ima minimalne možnosti za to, da nastopi na svetovnem prvenstvu pred domačim občinstvom.«

Matej Mohorič je zmagovalec 10. etape kolesarske dirke po Italiji. V najdaljši etapi letošnjega Gira je po 244 kilometrih ciljno črto prečkal pred Nemcem Nicom Denzom. To je Mohoričeva druga etapna zmaga na eni od treh tritedenskih dirk in peta med profesionalci.

Rokometaši Celja Pivovarne Laško so prejšnjo soboto po zmagi nad Riko Ribnico z 29:21 v osmem krogu končnice za prvaka v ligi NLB osvojili peti zaporedni in skupno 22. naslov državnih prvakov.

Slovenska športna plezalca Jernej Kruder in Gregor Vezonik sta osvojila stopničke na tekmi svetovnega pokala v balvanskem plezanju v kitajskem Taianu. Kruder se je minulo nedeljo v finalu uvrstil na drugo mesto, Vezonik pa je bil za popolni slovenski dan na Kitajskem tretji.

Najboljša slovenska gorska kolesarka zadnjih let Tanja Žakelj je na vojaškem svetovnem prvenstvu prejšnjo nedeljo v Kamniku osvojila prvo mesto v ženski konkurenci. S tem je postala druga Slovenka z naslovom na vojaškem prvenstvu; pred leti je to uspelo tudi Marjanu Jauku.

Slovenski taekwondoist Ivan Konrad Trajković je prejšnji konec tedna na evropskem prvenstvu olimpijskega sloga WTF v Kazanu osvojil bronasto kolajno.

Slovenski reprezentančni vratar Jan Oblak je s svojim klubom Atletico osvojil evropsko ligo. V finalu v Lyonu so premagali Marseille s 3:0. Oblak, ki je branil vso tekmo, je osvojil svojo prvo evropsko klubsko lovoriko.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Politika
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...