Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc

Ustavno sodišče pritožb Združene desnice ni sprejelo v obravnavo

Slovenija | 18.05.2018, 15:40

Na ustavnem sodišču pritožb Združene desnice zaradi zavrnitve njenih kandidatnih list v kranjski in novomeški volilni enoti niso sprejeli v obravnavo. Kot so pojasnili, je zakonska določba o zastopanosti spolov jasna in vsakomur razumljiva. Proti temu sta glasovala ustavna sodnika Marko Šorli in Klemen Jaklič, ta je napisal tudi odklonilno ločeno mnenje. Predstavnik Združene desnice Aleš Primc je razočaran.

Zaplet zaradi kandidatnih list Združene desnice v kranjski in novomeški volilni enoti je znan, potem ko so jih tamkajšnje komisije zavrnile, ker je bilo nanje uvrščenih premalo žensk, so se v tej koaliciji, katere del sta stranki Glas za otroke in družine ter Nova ljudska stranka Slovenije, obrnili na vrhovno sodišče, ki pritožbam ni ugodilo. Temu je sledilo tudi ustavno sodišče. Prejšnji teden je podobno odločilo že v primeru Združene levice in Sloge, ki sta imeli na kandidatni listi v Celju premalo moških. Tako kot takrat je tudi zdaj pojasnilo, da pritožb ni sprejelo v obravnavo, saj zakon določa, da noben spol ne sme biti zastopan z manj kot 35 odstotki od skupnega dejanskega števila kandidatk in kandidatov na listi. Ker ni predvidenih posebnih kazni za neupoštevanje tega pravila, se je večina na ustavnem sodišču strinjala, da velja, da kandidatna lista, ki ga ne spoštuje, ni določena skladno z zakonom, zato jo mora komisija zavrniti in ni dolžna pozivati k odpravi pomanjkljivosti.

Jaklič: Vsakdo, ki sodi o varstvu pravic ostalih, sodi tudi o sebi

Jaklič je v odklonilnem ločenem mnenju opozoril, da je ustavno sodišče v obeh zgodbah ravnalo napačno. Spomnil je na nedavno pismo ustavnega pravnika Jurija Toplaka, ki je poudaril, da gre za skrajen ukrep, ki predstavlja hud poseg v volilno pravico, celo njen odvzem. Kot je med drugim dodal Jaklič, se je ustavno sodišče na vsak način želelo izogniti ustavni presoji in rezultatu, ki iz nje sledi, zato nosi svoj del odgovornosti za resne očitke. Sklenil je, da vsakdo, ki sodi o varstvu pravic ostalih, sodi tudi o sebi in o uresničevanju svojega poslanstva.

Primc svojim podpornikom: V volilnih enotah Novo mesto in Kranj volite pomladne stranke

Ker je lista Združene desnice v Novem mestu zavrnjena, na prihajajočih parlamentarnih volitvah ne bo mogel kandidirati Primc, ki je predsednik stranke Glas za otroke in družine. Zaradi zavrnitve liste kandidatov v Kranju se za poslanski sedež ne bo mogla potegovati niti njena podpredsednica Metka Zevnik. Primca odločitev ustavnega sodišča boli, prepričan je, da je krivična in ni sprejemljiva. Predstavnika Nove ljudske stranke Slovenije Franca Kanglerja preseneča, da ustavno sodišče pobude ni obravnavalo vsebinsko, a je hkrati vesel, saj so zdaj odprta vrata v Strasbourg.

"Našim volivkam in volivcem ter našim podpornikom priporočam oziroma jih prosim, naj na teh volitvah v 6. volilni enoti, torej na Dolenjskem, v Beli krajini, Posavju in Laškem ter na Gorenjskem in Cerkljanskem volijo SDS ali kakšno drugo pomladno stranko," je pozval Primc. Kot je še poudaril, je pomembno, da 3. junija zmaga desna opcija, zato se namerava zdaj posvetiti kampanji. V Združeni desnici bodo med drugim spodbujali družinsko življenje, zavzemali se bodo za večjo rodnost, boljšo transparentnost pravosodnega sistema, izboljšanje gospodarskega okolja in vzpostavljanje varnega okolja.

Slovenija, Politika
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.