Ljubljana, sobota, 23. marec 2019, 07:39

Ob svetovnem dnevu visokega krvnega tlaka brezplačne meritve

Zdravila ob povišanem krvnem tlaku., foto © splet
Meritve krvnega tlaka
Foto © splet

17. maja zaznamujemo svetovni dan visokega krvnega tlaka oziroma hipertenzije. To kronično bolezen spremlja vzdevek “tihi ubijalec”, saj se je bolniki pogosto sploh ne zavedajo, nezdravljena pa lahko povzroči zelo resne posledice, kot so srčni ali možganski infarkt ter odpoved srca in ledvic. UKC Ljubljana, številne lekarne in zdravstveni domovi po Sloveniji bodo v ta namen ponujali brezplačne meritve krvnega tlaka.

Svetovna liga za hipertenzijo je leta 2005 določila 17. maj za Svetovni dan hipertenzije. Slovenija se je gibanju, ki v obdobju 2013-2018, deluje s sloganom »Spoznaj svoje številke – Poznaj svoj krvni tlak«, priključila že na samem začetku. Cilj akcije je povečati zavedanje svetovne populacije o nevarnostih zvišanega krvnega tlaka. Po podatkih svetovnega združenja za hipertenzijo ima povišan krvni tlak že vsak četrti odrasel, bolezen pa se vedno pogosteje pojavlja tudi pri mladostnikih.

Po podatkih Lekarniiške zbornice ima kar 66 odstotkov odraslih Slovencev povišan krvni tlak, skoraj polovica pa se jih tega ne zaveda. Med tistimi, ki se tega zavedajo, jih zaradi neupoštevanja zdravnikovih navodil in nerednega jemanja zdravil polovica nima urejenega krvnega tlaka.

»Kar 75 odstotkov svetovnih bolnikov s hipertenzijo je izpostavljenih povečanemu tveganju, da zbolijo za srčnimi obolenji, možgansko kapjo, ledvičnim obolenjem in doživijo nenadno smrt,« je povedala nacionalna koordinatorica projekta Farmacevtske skrbi pri hipertenziji Ivanka Brus.

Brezplačne meritve krvnega tlaka v lekarnah

Lekarne bodo zbirale meritve krvnega tlaka do konca maja. Podatke bodo nato posredovale mednarodnemu združenju, ki bo kasneje tudi objavilo rezultate vseh držav, ki sodelujejo v akciji. UKC Ljubljana bo brezplačne meritve izvajal danes med 9. in 15. uro v glavni avli in v pritličju Bolnice dr. Petra Držaja. Sodelujoči pozivajo tudi, naj izpolnijo anonimno spletno anketo o svojem krvnem tlaku, ki je objavljena na spletni strani Združenja za hipertenzijo.

Ne spreglejte: