Ljubljana, četrtek, 17. januar 2019, 05:58

V Čebelarskem centru Slovenije sveta maša, v Bruslju medeni zajtr

Čebele
Foto © ARO

Slovenija se pripravlja na obeležitev prvega svetovnega dneva čebel, 20. maja, ki so ga decembra lani razglasili Združeni narodi. Po Sloveniji tako že potekajo številne prireditve ob tem dnevu, o nekaterih bomo v prihodnjih dneh poročali tudi v našem programu.

Na pobudo evropskih poslancev Lojzeta Peterleta in Franca Bogoviča so ta dan danes že obeležili v Evropskem parlamentu v Bruslju. Zajtrka, za katerega so med darovali slovenski čebelarji, so se udeležili evropski poslanci, predstavniki Evropske komisije, prisotne pa je nagovoril tudi slovenski veleposlanik v Kraljevini Belgiji Rado Genorio.

»Razglasitev svetovnega dneva čebel je izjemen dosežek slovenskih čebelarjev in tudi slovenske diplomacije. Namen tega dneva je širjenje ozaveščenosti o čebelah in iskanju njim naklonjenih rešitev širom celega sveta,« sta poudarila Peterle in Bogovič. »Čebele nas povezujejo, to smo evropski poslanci dokazali že večkrat,« je dodal Peterle in izpostavil ogroženost čebel. »Vemo, da čebele ne umirajo same. Ko so ogrožene čebele, so ogrožene tudi druge vrste. Ko gre za čebele, gre tudi za preživetje človeka. Brez čebel ni prihodnosti.«

Zbrani na medenem zajtrku
Zbrani na medenem zajtrku

»Upam, da bo praznovanje svetovnega dneva čebel v Evropskem parlamentu postala vsakoletna tradicija. Čebele, poleg osnovne dejavnosti pridobivanja medu, skrbijo za opraševanje, s čimer neposredno vplivajo na pridelavo hrane. Čebele prav tako pomagajo pri ohranjevanju biotske raznovrstnosti v okolju ter so kot takšne indikator stanja v naravi. Kot pridelovalec jabolk v svoj sadovnjak v času cvetenja vsako leto postavim 10 panjev čebel, saj je prisotnost čebel med cvetenjem zagotovilo za dober pridelek,« pa je dejal Bogovič.

Sveta maša za čebelarje

Včeraj pa je ob Čebelarskem centru Slovenije bila sveta maša ob kapelici sv. Ambroža na Brdu pri Lukovici, namenjene spominu na vse čebelarje, ki so umrli v minulih letih, in priprošnji za dobro čebelarsko letino. Daroval jo je domači župnik Pavel Okoliš, med prisotnimi pa je bila tudi poslanka Ljudmila Novak, ki se tega dneva veseli in čestita vsem čebelarjem.

Sveta maša
Sveta maša

Slovesnosti ob 1. obeležitvi svetovnega dneva čebel bodo potekale med 18. in 20. majem v Žirovnici, Višnji Gori in Brdu pri Kranju, vrhunec praznovanja pa bo osrednja proslava ob Svetovnem dnevu čebel v nedeljo, ki bo potekala pod pokroviteljstvom predsednika Republike Boruta Pahorja.


Ne spreglejte: