Jure SešekJure Sešek
Aleš KarbaAleš Karba
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

AVDIO: Karitas pomaga zasvojenim s pridruženimi težavami v duševnem zdravju

Cerkev na Slovenskem | 15.05.2018, 15:12 Petra Stopar

V Sloveniji pod okriljem Zavoda Pelikan Karitas deluje edina terapevtska skupnost, ki sprejema bolnike z dvojno diagnozo in nudi 24-urno prisotnost terapevtov ali laičnih delavcev. Uporabniki so odvisniki od prepovedanih drog, ki imajo hkrati težave v duševnem zdravju.

Prostori terapevtske skupnosti so v drugem nadstropju župnijskega doma v Sostrem, kjer trenutno prebiva sedem uporabnikov. Posamezniki tam bivajo od 18 do 20 mesecev. Glavni strokovni delavec je terapevt zakonske in družinske terapije Drago Sukič.

Terapevtska skupnost v Sostrem ni tipična komuna, je verificiran program s strani ministrstva za delo in je »visokopražni, ker je osnovni kriterij za vstop vanj abstinenca,« pravi Sukič. A žal se veliko ljudi za takšen program, kot je v Sostrem, ne odloča, saj je veliko »nizkopražnih programov«, ki abstinence ne zahtevajo. Ker stanovalci terapevtske skupnosti v Sostrem poleg odvisnosti od drog trpijo zaradi psihičnih motenj, jih večina prej že izkusi zdravljenje v psihiatričnih ustanovah.

Pred našim mikrofonom je nato o svojih vtisih bivanja v terapevtski skupnosti v Sostrem spregovoril tudi mladi David. Po jutranji telovadbi skupaj pojedo zajtrk, počistijo in se zberejo na skupnem pogovoru s strokovnim vodjo. Sledi sprehod, daljši ali krajši, nato sledi delovna terapija. V programu je bival skoraj 2 leti, brez telefona, brez interneta, zdaj se vrača k staršem v svoje domače okolje, a še vedno bo deležen psihiatrične obravnave. Pravi, da mu bo kar malce težko zapustiti program, a bo zmogel. Doma ga čaka tudi delo.

Celotni reportaži in pogovoru o terapevtski skupnosti lahko tudi prisluhnete.

Cerkev na Slovenskem, Sociala, Oddaje, Zdravstvo
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...