Ljubljana, četrtek, 17. januar 2019, 05:46

AVDIO: Karitas pomaga zasvojenim s pridruženimi težavami v duševnem zdravju

TS Sostro
Foto © Slovenska Karitas

V Sloveniji pod okriljem Zavoda Pelikan Karitas deluje edina terapevtska skupnost, ki sprejema bolnike z dvojno diagnozo in nudi 24-urno prisotnost terapevtov ali laičnih delavcev. Uporabniki so odvisniki od prepovedanih drog, ki imajo hkrati težave v duševnem zdravju.

Prostori terapevtske skupnosti so v drugem nadstropju župnijskega doma v Sostrem, kjer trenutno prebiva sedem uporabnikov. Posamezniki tam bivajo od 18 do 20 mesecev. Glavni strokovni delavec je terapevt zakonske in družinske terapije Drago Sukič.

Terapevtska skupnost v Sostrem ni tipična komuna, je verificiran program s strani ministrstva za delo in je »visokopražni, ker je osnovni kriterij za vstop vanj abstinenca,« pravi Sukič. A žal se veliko ljudi za takšen program, kot je v Sostrem, ne odloča, saj je veliko »nizkopražnih programov«, ki abstinence ne zahtevajo. Ker stanovalci terapevtske skupnosti v Sostrem poleg odvisnosti od drog trpijo zaradi psihičnih motenj, jih večina prej že izkusi zdravljenje v psihiatričnih ustanovah.

Pred našim mikrofonom je nato o svojih vtisih bivanja v terapevtski skupnosti v Sostrem spregovoril tudi mladi David. Po jutranji telovadbi skupaj pojedo zajtrk, počistijo in se zberejo na skupnem pogovoru s strokovnim vodjo. Sledi sprehod, daljši ali krajši, nato sledi delovna terapija. V programu je bival skoraj 2 leti, brez telefona, brez interneta, zdaj se vrača k staršem v svoje domače okolje, a še vedno bo deležen psihiatrične obravnave. Pravi, da mu bo kar malce težko zapustiti program, a bo zmogel. Doma ga čaka tudi delo.

Celotni reportaži in pogovoru o terapevtski skupnosti lahko tudi prisluhnete.


Ne spreglejte: