Ljubljana, četrtek, 17. januar 2019, 05:47

Gasilci bodo na kongresu sprejeli programske usmeritve za nadaljnjih pet let

Gasilci na Brezjah
Foto © www.marija.si

Slovenski prostovoljni gasilci se te dni pripravljajo na redni kongres. Delegati Gasilske zveze Slovenije se bodo v petek in soboto zbrali v Dominikanskem samostanu na Ptuju, kjer bodo izvolili predsednika in poveljnika te krovne organizacije za naslednjih pet let. Želijo si predvsem ureditve položaja s pomočjo zakonodaje in ustreznih sogovornikov.

Gasilska zveza Slovenije (GZS) je samostojna, nepridobitna, humanitarna, nepolitična in najvišja oblika povezovanja prostovoljnih gasilskih društev in njihovih zvez. Deluje na podlagi Zakona o društvih in Zakona o gasilstvu. GZS je zveza vseh prostovoljnih gasilskih društev, vseh prostovoljnih industrijskih gasilskih društev ter njihovih gasilskih zvez, ki so organizirana na občinski, medobčinski in regijski ravni.

Kot je za naš radio povedal vršilec dolžnosti predsednika GZS in član PGD Slivnica Janko Cerkvenik, bo kongres priložnost za oceno preteklega dela in dosežkov na področju prostovoljnega gasilstva, za izvolitev novega vodstva, podelitev priznanj in zahval v slavnostnem delu ter določitev strategije dela za naslednje petletno obdobje.

O glavnem izzivu prihodnjega dela je Cerkvenik dejal: »Ciljamo predvsem na razbremenitev gospodarstva, in sicer v davčnem smislu, kjer lahko ustvarimo dobre pogoje, na eni strani za delodajalce, pri katerih so gasilci zaposleni in na drugi strani tudi za gasilce same.« Upa, da bodo tudi na junijskih volitvah dobili dobre sogovornike.

»Hkrati pa skrbimo tudi za to, da morajo biti naši gasilci primerno usposobljeni in da imajo vse potrebne bonitete, ki jim pripadajo po Zakonu o gasilstvu,« pravi Cerkvenik, sicer edini kandidat za polni predsedniški mandat na čelu gasilske zveze, medtem ko je edini kandidat za poveljnika zveze Franci Petek, član PGD Starše.

Tem, ki jih bodo predstavniki gasilskih društev obravnavali na kongresu, je veliko, med njimi tudi okrepljeno mednarodno sodelovanje. Na tem področju bo aktivnosti še posebej veliko, saj je od lani sedež mednarodne gasilske organizacije CTIF v Sloveniji, ta ima v tej organizaciji tudi enega od podpredsednikov, naši državi pa se čez tri leta obeta mednarodna gasilska olimpijada.


Ne spreglejte: