Ljubljana, četrtek, 17. januar 2019, 06:29

Dan po neuspelem referendumu vlada v nadaljnje ukrepe, Kovačič v snovanje pritožbe

0:00
0:00
Vili Kovačič
Foto © Tanja Dominko

Dan po ponovljenem glasovanju na referendumu o zakonu o drugem tiru, ko tako kot na prvem ni bil dosežen potreben kvorum za zavrnitev zakona, bo vlada po napovedih nadaljevala dejavnosti za začetek izvedbe pripravljalnih del in za odmrznitev preostalih sredstev EU za projekt. Pobudnik referenduma Vili Kovačič medtem že napoveduje novo pritožbo.

Minister za infrastrukturo Peter Gašperšič je v komentarju referendumskega razpleta spomnil, da je pogodba za pripravljalna dela za izgradnjo drugega tira med Divačo in Koprom z izvajalcema Kolektor CPG in Euroasfalt iz Sarajeva podpisana že od lanskega decembra, zato bodo na ministrstvu po dogovoru z Evropsko komisijo, da lahko 44 milijonov evrov evropskih sredstev zanje črpa direkcija za infrastrukturo, nadaljevali z aktivnostmi, da se ta dela čim prej začnejo.

Državni sekretar Jure Leben ga je dopolnil z napovedjo, da bodo naredili vse, da se bodo pripravljalna dela lahko začela do volitev. Leben je povedal še, da bodo Evropski komisiji predlagali, da bi se že ta teden sestali na temo odmrznitve preostalih 109 milijonov evrov evropskih sredstev za projekt, ki jih je Slovenija dobila v t. i. blending razpisu iz mehanizma za povezovanje Evrope in čakajo na uveljavitev zakona o drugem tiru ter prevzem investicije s strani projektnega podjetja 2TDK.

Vladna stran se sicer nadeja, da se bodo postopki hitro odvijali naprej, a pobudnik referenduma Vili Kovačič je že napovedal pritožbo na izid referenduma, ki tudi na vnovičnem glasovanju po njegovem mnenju ni bil pošten. To verjetno pomeni, da bo uveljavitev zakona naloga nove vladne koalicije.

V NSi spoštujejo odločitev ljudi na referendumu in upajo, da bo projekt drugi tir čim prej uresničen. Kot so zapisali v odzivu na včerajšnje glasovanje, pa pričakujejo, da bo drugi tir z davkoplačevalskim denarjem zgrajen po razumni ceni in da bo njegovo financiranje potekalo pregledno.

Za stranko SDS pa je to, da je bil referendum o zakonu o drugem tiru izveden tri tedne pred predčasnimi volitvami, neracionalno in negospodarno trošenje davkoplačevalskega denarja. Na to, da so volivci temu pokazali rdeč karton, kaže tudi nizka udeležba, so ocenili v SDS.

Na referendumu je po preštetih 99,95 odstotka glasov proti zakonu glasovalo 50,1 odstotka volivcev, za pa 49,9 odstotka. Razlika je bila le 515 glasov. Zaradi nedoseženega kvoruma 20-odstotne udeležbe (ta je bila po delnih neuradnih podatkih 14,96-odstotna) sicer zakon ni bil zavrnjen.

Izjava stranke Davkoplačevalci se ne damo več

ZMAGA LJUDSKEGA RAZUMA in dokaz otopelosti oblasti.

Zahvala vsem volivkam in volivcem, ki so pristopili na referendum in zagotovili zmago demokracije pa četudi samo s 350 (do sedaj) glasovi večine.

Daljnega leta so se pri kravjih kupčijah slovenski politiki odločili, da sistematično preprečijo ljudstvu, da odloča o pomembnih stvareh.

Poslanci v DZ so določili, da ljudstvo pove oblastnikom kaj delajo narobe le, če jih je 20% zbranih in rečejo dovolj je tega.

To je tako kot bi isto ljudstvo povedalo, da je za izvolitev parlamenta potrebno najmanj 70% volilne udeležbe, drugače pa naj ne bodo izvoljeni v parlament.

V demokraciji velja načelo večine in dokazali smo večino.

Ta zmaga je dokaz, da kljub vsem preprekam (prof. dr. Milan Brglez, kot predsednik parlamenta, pa direktor DVK g. Dušan Vučko), ki topoglavo preprečujeta demokraciji pot v Sloveniji in zagotavljata sebi in njim enakim preplačane službe.

Ta zmaga državljanov izpričuje kljub vsem blokadam na vseh medijih v Slovenije (razen redkih izjem, STA, RTS Maribor ) da se državljani odzivajo z logiko in pametjo. Vsi glavni uredniki na medijih ste dokazali, da si zgolj služinčad.

Podporniki korupcije in predragih projektov Alenka Bratušek, Miro Cerar, Jure Leben, Peter Gašperšič delate že dve leti zato, da bi zadostili podpornikom globoke države, ki sistematično ropajo ob solidarnosti desne opcije že petindvajset let tako, da se igrajo navidezno demokracijo.

Državni organi podpirajo krajo stoletja tako kot so podpirali TEŠ 6 namenoma ne delujejo in so zato v dobro plačanih službah.

Državni organi sistematično in s skrivnimi zavezami podpirajo projekt, ki nima izdelane končne vrednosti, ki nima gradbenega dovoljenja, ki nima zaključene finančne konstrukcije in ki grobo posega v državo. Vsi zgoraj imenovani so krivi za rop države preko 2 milijard in zavestnega zavajanja in trditev o nekem razvoju.

Alenka Bratušek je napisana prva, ker se prodaja iz obupa, zdaj eni zdaj drugi strani volivcev. Erjavec in Bratuškova se borati za upokojence s tem, da zavestno podpirata upokojenca Dragonja da dobi 8000 EUR plače na mesec za nedelo.

Davkoplačevalci ne pozabite, kdo vas hoče prinesti okoli z Drugim tirom, NE DAJTE JIM GLASOV na naslednjih volitvah. To so roparji, pisunčki, ki želijo, da je naša država revna, da bodo lahkop z revno izobrazbo in nedelom zagotavljali nerazvitost Slovenije še naprej. Vsi ti uživajo v politikantstvu stare države in prava sreča je, da smo v Evropi, ki take politične blokade oligarhov v razvitem okolju ne prizna in ne pozna.

Davkoplačevalci zahtevamo da:

1. Državni organi izvajajo striktno kontrolo aktivnosti sedanje vlade v povezavi z izvajanjem projekta Drugi tir.

2. Posebej morajo preverjati vsi soglasodajalci pri izdaji gradbenega dovoljenja izvajanje pogojev.

3. Da vsa sodna veja uveljavlja slovensko in evropsko zakonodajo skladno s sprejetimi načeli zavarovanja človekovih pravic in utemeljene demokracije


Ne spreglejte: