Ljubljana, ponedeljek, 20. avgust 2018, 14:32

VIDEO: Nadškof Zore: Problemi izvirajo iz dejstva, da se ne znamo veseliti življenja

V Sloveniji je praznik Marijinega vnebovzetja izredno priljubljen, poznamo ga tudi pod različnimi imeni. Največkrat mu pravimo veliki šmaren, pogosto tudi velika maša. Na ta dan je še posebej slovesno v slovenskih božjepotnih svetiščih, ki nosijo Marijino ime. Tradicionalno so polna vernikov, ki pred Jezusovo Mater prinašajo svoje stiske in prošnje. Tudi tokrat ni nič drugače. Mnogi so poromali na Brezje, kjer je slovesno sveto mašo daroval predsednik Slovenske škofovske konference, ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore.


Tonin bo s čela državnega zbora odšel na dan, ko bo prisegla nova vlada

Generalni sekretarji peterice strank, ki želijo sestaviti manjšinsko vlado pod vodstvom Marjana Šarca, naj bi nadaljevali s kadrovskimi usklajevanji. Neuradno so že začrtali razdelitev resorjev. Medtem je predsednik NSi Matej Tonin sporočil, da bo z mesta prvega moža državnega zbora odstopil na dan, ko bo prisegla nova ministrska ekipa. V vmesnem času želi postoriti še nekaj zadev.


AVDIO: Zagorjani tudi v dežju peš k Mariji Zvezdi v Novo Štifto

Vsako leto od 13. do 15. avgusta se številni Zagorjani odpravijo na romanje k Mariji v Novo Štifto pri Gornjem gradu. Začelo se je pred več kot 250. leti, ko je žitarice v njihovih krajih napadla rja, pojavila se je suša... Ljudje so se po pomoč obrnili k Mariji in poromali v Novo Štifto. In kar se je začelo pred toliko leti, se nadaljuje še danes.


Nekdanji minister Turk: Šarec bo igral na preživetje, ne na ukrepanje

Ker se je drugouvrščeni na letošnjih predčasnih državnozborskih volitvah Marjan Šarec odločil, da za vsako ceno sestavi naslednjo slovensko vlado, se vse bolj pojavlja vprašanje, kako dolgo bo ta vlada zdržala in kaj lahko takšen “manjšinski paket” v projektnem sodelovanju z Levico sploh naredi za blaginjo države. Nekdanji minister Žiga Turk je v izjavi za Radio Ognjišče izrazil bojazen, da bo Šarec igral na preživetje, in ne na ukrepanje.


Nadškof Zore: Vsak mora najti svoje mesto v Cerkvi!

Ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore je na dan farnega žegnanja daroval sveto mašo v župnijski cerkvi sv. Lovrenca na Raki. Spregovoril je o junaškem načinu življenja po evangelija. Takšni ljudje postanejo svetilniki na naši poti. Obenem pa je izpostavil dve posebnosti sv. Lovrenca, ki nas danes nagovarjajo.


Nuncij: Vlada ne omogoča svobodnega uresničevanja evangelija

Ob godu mučenca sv. Lovrenca je apostolski nuncij v Sloveniji nadškof Juliusz Janusz včeraj v župnijski cerkvi sv. Lovrenca v Brežicah daroval slovesno sveto mašo. V nagovoru je poudaril, da sicer nismo vsi poklicani k mučeništvu, vsi pa smo poklicani, da preoblikujemo božjo besedo v dobra dela.


Mladi ob svojem mednarodnem dnevu opozorili na težave pri osamosvajanju

Vsako leto 12. avgusta obeležujemo mednarodni dan mladih. Letošnji je namenjen ustvarjanju varnih družabnih spletnih prostorov ter prostorov v družbi, kjer so mladi vključeni v odločanje, so sporočili Združeni narodi. Mladinski svet Slovenije in Sindikat Mladi plus pa sta ob tem opozorila na težave pri osamosvajanju mladih v Sloveniji.


P. Robert Bahčič: Če hodimo po Marijini poti, potem hodimo po poti evangelija

Pred 15. avgustom, največjim Marijinim praznikom, smo v oddaji „Utrip Cerkve v Sloveniji“ gostili rektorja narodnega svetišča Marije Pomagaj na Brezjah p. dr. Roberta Bahčiča in direktorico romarskega urada dr. Andrejo Eržen Firšt. Spregovorila sta o dogodkih v minulih mesecih, posebej pa spregovorila o prazniku, ki je pred nami in slovesnostih, ki bodo sledila v prihodnjih tednih.


Pregled domačih dogodkov od 3. avgusta do 10. avgusta 2018

Dogajanje v preteklih dneh so zaznamovali pogovori o sestavljanju vladne koalicije pod vodstvom Marjana Šarca, premiki v zvezi s privatizacijo v NLB, obtožnica v zdravstvu, pa tudi Romanje treh Slovenij na Svetih Višarjah in 150-letnica prvega slovenskega tabora.


AVDIO: Več kot 80 družin na letovanjih Karitas na Obali

Slovenska Karitas poleg počitnic za otroke v poletnem času v Portorožu izvaja tudi počitnice socialno ogroženih družin v Sončni hiši, na Senčni ulici 36. V devetih tednih bo v juliju in avgustu skupaj vključenih več kot 80 socialno ogroženih družin s približno 260 družinskimi člani. Namen letovanja sta odmik in možnost za utrditev vezi med družinskimi člani.


Novejše novice | Starejše novice