Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

V SDS in NSi za izredno sejo o zdravljenju otrok s prirojenimi srčnimi napakami

| 14.05.2018, 16:01

Poslanka SDS Jelka Godec in poslanec NSi Jernej Vrtovec sta dopoldne predstavila zahtevo za sklic izredne seje državnega zbora. Na njej naj bi razpravljali o zdravljenju otrok s prirojenimi srčnimi napakami v Sloveniji. Z enim od predlaganih sklepov se zavzemajo za to, da vlada takoj pripravi nabor nujnih sanacijskih ukrepov.

Vlada naj poskuša doseči, da otroški kardiologi, ki so napovedali odhod iz Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana, do dejanskega odhoda opravljajo vsaj urgentne posege. Poleg tega naj se dogovori s priznano kliniko v eni od sosednjih držav za takojšnjo obravnavo urgentnih primerov, poskrbi pa naj tudi za nujni prevoz malih bolnikov v tujino, je dejala poslanka SDS Jelka Godec.

Vlada se ne odziva na dogajanje v otroški kardiologiji niti po tistem, ko so svoj odhod nedavno napovedali trije otroški kardiologi, je opozorila. Po njenih besedah je ustanovila le Nacionalni inštitut za otroške srčne bolezni. Vendar se v SDS in NSi sprašujejo, kako bo inštitut sploh deloval, če pa v Sloveniji ni ostalo več otroških kardiologov.

Ministrica za zdravje, ki opravlja tekoče posle, Milojka Kolar Celarc ni uspela vzpostaviti normalnega delovanja na področju zdravljenja otrok s prirojenimi srčnimi napakami v UKC Ljubljana niti z vsem kadrom, ki je bil na voljo, je poudarila poslanka.

Starši zdaj po njenih besedah sploh ne vedo, kam naj gredo, če se njihovemu otroku nenadoma poslabša zdravstveno stanje.

Po besedah poslanca NSi Jerneja Vrtovca obžalujejo, da premier Miro Cerar ni pravočasno zamenjal ministrice. Težave na otroški kardiologiji so se sicer res začele pojavljati že veliko pred začetkom aktualnega mandata, je spomnil. A niti v tem mandatu ni bilo storjeno tisto, kar bi moralo biti, za kar pa nosi odgovornost Kolar Celarčeva, je dejal.

Vodstvo UKC Ljubljana je minuli teden prejelo odpovedi treh kardiologov iz službe za otroško kardiologijo, kjer zdaj ostaja le še ena zdravnica, ki ji pogodba o zaposlitvi poteče čez en mesec. Kot je minuli teden dejal generalni direktor Aleš Šabeder, iščejo možne rešitve znotraj zavoda, države in tudi v tujini, obstaja pa tudi možnost ukinitve programa. Trenutno UKC Ljubljana na tem področju sodeluje s češkim centrom.

Otroški kardiologi Tomaž Podnar, Samo Vesel in Stevan Bajić, ki so dali odpoved, so navedli, da je sistem, ki ponuja prisotnost otroškega srčnega kirurga le dva operativna dneva v mesecu, nevaren za bolnike in za zdravstveno osebje.

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Ana Medved je pretekli teden zatrdila, da bodo navedeni kardiologi glede na odpovedni rok svoje delo opravljali do ustanovitve novega inštituta. Po njenih besedah so omenjeni zdravniki zagotovili, da bodo v tem času poskrbeli za svoje bolnike. Zagotovila je tudi, da je ustanavljanje inštituta tako daleč, da bo zagotovo začel delovati najpozneje do 1. julija.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...