Ljubljana, četrtek, 17. januar 2019, 05:46

AVDIO: Center ASPI za mladostnike in odrasle z avtizmom

0:00
0:00
Projekt Nič več SAM
Foto © splet

"V center vabljeni tudi vsi prostovoljci, ki bi želeli pomagati pri delu z uporabniki."

V majski oddaji Karitas smo predstavili dnevni center za mladostnike in odrasle z motnjo avtističnega spektra v Domžalah, ASPI. Ko pomislimo na avtizem, se mnogokrat najprej spomnimo na otroke, toda čedalje večje je število starejših, ki se soočajo s to razvojno nevrološko motnjo.

Za avtizem so značilne težave na področju komunikacije in socialne interakcije ter prisotnost ozko usmerjenih interesov, ponavljajoča se vedenja, rituali in rutine. V zadnjem diagnostičnem priročniku duševnih motenj se v diagnozo avtizma uvršča klasični avtizem, aspergerjev sindrom, pervazivna razvojna motnja in otroška dezintegrativna motnja, pravi strokovna vodja dnevnega centra ASPI, psihoterapevtka Nevenka Nakrst, ki smo jo povabili pred naš mikrofon.

V Centru ASPI se izvaja program za mladostnike in odrasle z avtizmom Nič več SAM. V sklopu tega programa potekajo različne delavnice, druženja, dejavnosti in individualna svetovanja. Center je ob pomoči prostovoljcev in donatorjev, med katerimi je tudi Slovenska Karitas, odprlo društvo ASPI, katerega namen je združevati mladostnike in odrasle osebe z motnjo avtističnega spektra, njihove starše in druge osebe ter strokovnjake na področju avtizma, izobraževati, usposabljati, nuditi pomoč osebnega asistenta.

Društvo ASPI je bilo ustanovljeno v začetku leta 2010 in prvo, ki se je začelo ukvarjati s problemi odraslih na področju avtizma. V zadnjem letu v programe poleg odraslih vključujejo tudi mladostnike, saj ugotavljajo, da po izstopu iz šolskega sistema ostanejo prepuščeni sami sebi. Društvo ASPI vodi Borjana Varja Koželj, ki je tudi sama mati odraslega sina z Aspergerjevim sindromom. Koželjeva je bila tudi prva predsednica Zveze NVO za avtizem Slovenije, ki danes združuje že 10 društev in združenj iz vse Slovenije.

Urejanje in obnova hiše centra v Domžalah se je začela že leta 2016. Uredili so jo s pomočjo donacij in prostovoljnim delom, urejali pa v sklopu družabno-delovnih akcij, ki zagotavljajo povezanost med družinami in osebami s SAM. Program sofinancira Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Center povezuje 50 staršev in 30 odraslih ter mladostnikov.

Več informacij lahko najdete tudi na Facebook strani društva ASPI.

Uradne ure Dnevnega centra ASPI
Uradne ure Dnevnega centra ASPI


Ne spreglejte: