Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Marko ZupanMarko Zupan
Rok MihevcRok Mihevc

AVDIO: Center ASPI za mladostnike in odrasle z avtizmom

Sociala | 14.05.2018, 11:51 Petra Stopar

V majski oddaji Karitas smo predstavili dnevni center za mladostnike in odrasle z motnjo avtističnega spektra v Domžalah, ASPI. Ko pomislimo na avtizem, se mnogokrat najprej spomnimo na otroke, toda čedalje večje je število starejših, ki se soočajo s to razvojno nevrološko motnjo.

Za avtizem so značilne težave na področju komunikacije in socialne interakcije ter prisotnost ozko usmerjenih interesov, ponavljajoča se vedenja, rituali in rutine. V zadnjem diagnostičnem priročniku duševnih motenj se v diagnozo avtizma uvršča klasični avtizem, aspergerjev sindrom, pervazivna razvojna motnja in otroška dezintegrativna motnja, pravi strokovna vodja dnevnega centra ASPI, psihoterapevtka Nevenka Nakrst, ki smo jo povabili pred naš mikrofon.

V Centru ASPI se izvaja program za mladostnike in odrasle z avtizmom Nič več SAM. V sklopu tega programa potekajo različne delavnice, druženja, dejavnosti in individualna svetovanja. Center je ob pomoči prostovoljcev in donatorjev, med katerimi je tudi Slovenska Karitas, odprlo društvo ASPI, katerega namen je združevati mladostnike in odrasle osebe z motnjo avtističnega spektra, njihove starše in druge osebe ter strokovnjake na področju avtizma, izobraževati, usposabljati, nuditi pomoč osebnega asistenta.

Društvo ASPI je bilo ustanovljeno v začetku leta 2010 in prvo, ki se je začelo ukvarjati s problemi odraslih na področju avtizma. V zadnjem letu v programe poleg odraslih vključujejo tudi mladostnike, saj ugotavljajo, da po izstopu iz šolskega sistema ostanejo prepuščeni sami sebi. Društvo ASPI vodi Borjana Varja Koželj, ki je tudi sama mati odraslega sina z Aspergerjevim sindromom. Koželjeva je bila tudi prva predsednica Zveze NVO za avtizem Slovenije, ki danes združuje že 10 društev in združenj iz vse Slovenije.

Urejanje in obnova hiše centra v Domžalah se je začela že leta 2016. Uredili so jo s pomočjo donacij in prostovoljnim delom, urejali pa v sklopu družabno-delovnih akcij, ki zagotavljajo povezanost med družinami in osebami s SAM. Program sofinancira Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Center povezuje 50 staršev in 30 odraslih ter mladostnikov.

Več informacij lahko najdete tudi na Facebook strani društva ASPI.

Uradne ure Dnevnega centra ASPI
Uradne ure Dnevnega centra ASPI © Facebook Društvo ASPI

Sociala, Oddaje, Zdravstvo
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.