Ljubljana, četrtek, 17. januar 2019, 06:28

AVDIO: Marko Zidanšek pred več kot 2000 ljudmi na taboru stranke: Čas je za SLS

30 let SLS, foto © ARO
Predsednik SLS Marko Zidanšek
Foto © ARO

Slovenska ljudska stranka (SLS) je na današnjem 21. taboru stranke v Podpeči na katerem se je zbralo več kot 2000 ljudi zaznamovala 30. obletnico ustanovitve svoje predhodnice, Slovenske kmečke zveze.

Zbrane je ob tem nagovoril predsednik SLS Marko Zidanšek, ki je prepričan, da se bo z močno in pomlajeno ekipo kandidatov v slovenski parlament vrnila zdrava kmečka pamet. „Prihaja čas, ko moramo znova zaorati v politično ledino. Še močneje, globje in trdneje kot pred 30 leti. Čas, ki je pred nami, je zato čas poln priložnosti in novih izzivov za Slovenijo. Čas je, da lastno identiteto postavimo pred hinavsko solidarnost do tujcev. Čas je, da bo kmet znova cenjen poklic. Čas je, da korenito prevetrimo šolski sistem. Čas je, da vzpostavimo prodorno gospodarsko okolje. Čas je, da se slovenska zemlja začne spoštovati. Čas je, da upokojencem vrnemo ukradene pokojnine. Čas je, da pospešimo razvoj regij in zmanjšamo vse večje razlike med njimi. Čas je, da odpravimo tisoče birokratskih neumnosti. Čas je, da postanemo dobri gospodarji. Čas je za Slovensko ljudsko stranko,“ je dejal Zidanšek.

Zidanšek je v nagovoru spomnil tudi na začetke stranke, ki je zaživela pred tremi desetletji. Takrat so ustanovili "prvo slovensko demokratično stranko po drugi svetovni vojni" in s tem začeli s slovensko demokratizacijo. Prvi predsednik Slovenske kmečke zveze je bil Ivan Oman, ki je pred dnevi ustanovitev zveze označil za izjemen zgodovinski dogodek.

"Glas za tiste, ki nimajo programa, ali pa ne znajo vložiti list, je stran vržen glas. Glas za SLS pa je dobro naložen glas," pa je v predvolilnem duhu dejal Zidanšek in zbrane pozval, naj na volišča povabijo tudi znance in prijatelje. Po njegovih besedah je SLS notranje zelo močna stranka, ki si obeta, bo leta 2022 prevzela vodenje vlade.

S SLS v parlamentarnih vrstah bo Slovenija dobila odločnega zagovornika slovenske identitete, enakomernega razvoja Slovenije in podeželja ter boljših pogojev za slovenskega kmeta, obrtnika in podjetnika. Predvsem pa je v luči migracijskega izziva SLS po Zidanškovih navedbah ključna za ohranjanje slovenskih in evropskih vrednot.

Evropski poslanec Franc Bogovič, ki na listi SLS kandidira v Krškem, je v nagovoru ocenil, da smo Slovenci Evropi že pokazali, da znamo živeti v njej in imamo vrednote, za katere se zavzemamo tudi v Evropskem parlamentu. Kot je še dejal Bogovič, ki bo v primeru izvolitve v državni zbor Bruselj predčasno zapustil, želimo živeti v varni državi, ki se bo razvijala enakomerno, in biti dobri gospodarji na svojih tleh.

Na taboru sta čestitke ob jubileju in podporo na volitvah članom SLS prenesla tudi nizozemska in hrvaška evropska poslanca Lambert van Nistelrooij in Marijana Petir.

Omana, ki se zaradi zdravstvenih razlogov tabora ni udeležil, pa so pred dnevi obiskali vidnejši člani SLS in mu čestitali ob jubileju.

V SLS so sicer poudarili, da so na njihovi kandidatni listi posamezniki različnih izobrazbenih in poklicnih profilov, med njimi so tudi štirje župani in sedem podžupanov. Zastopanost žensk na listi je 43-odstotna, po starosti pa prevladujejo kandidati, stari med 40 in 60 let, najmlajši šteje 19 let. Na listi SLS kandidira tudi pet kandidatov nedavno pridružene Zveza za Primorsko.

Predsednik SLS Marko Zidanšek
Predsednik SLS Marko Zidanšek

Tabor SLS
Tabor SLS

Tabor SLS
Tabor SLS


Ne spreglejte: