Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc

Dr. Maver: V Sloveniji se lahko bojimo lukašenkizacije in putinizacije

Slovenija | 12.05.2018, 11:00

V Sloveniji v povezavi s predčasnimi volitvami v državni zbor marsikdo omenja Madžarsko, kjer je prav v minulem tednu za nov premierski mandat prisegel Viktor Orban, katerega stranka je nedavno dobila dvotretjinsko večino v parlamentu. Na desni politični opciji veje optimizem. Če je uspelo njemu, lahko tudi nam, je slišati. Po drugi strani levica grozi s tako imenovano orbanizacijo. Politični analitik dr. Aleš Maver je v oddaji Spoznanje več, predsodek manj na Radiu Ognjišče ocenil, da nobena od trditev ne drži.

Da v Sloveniji ni mogoča orbanizacija, temveč prej lukašenkizacija ali putinizacija, je strahove levice zavrnil Maver. "To pomeni vzpostavitev takega idejnjega okvira, kot ga imajo v Belorusiji in Rusiji." Takšno Mavrovo razmišljanje temelji predvsem v popolnoma drugačnem izhodišču obeh držav. Kot je opozoril, so komunizem na Madžarsko po drugi svetovni vojni pripeljali tanki nekdanje Sovjetske zveze. Dodal je, da gre za bistveno razliko s Slovenijo. "Dejstvo je, da je bil pri nas komunistični povojni režim vzpostavljen doma."

Vzhodna soseda Slovenije je po Mavrovih besedah takoj po drugi svetovni vojni sodila med tiste države, ki so zelo jasno pokazale, da si ne želijo komunistične prihodnosti. Bila je tudi med prvimi, ki se je izrazito uprla sovjetski prevladi. Kot je dodal, Orban izhaja iz konsenza, da je bila komunistična preteklost slaba, v tem se je ujel z večino Madžarov. Tega, tako Maver, desnica v Sloveniji ne more doseči. "Niti takrat, ko je bilo splošno mnenje, da je vladajoča opcija sokriva za gospodarske težave in neučinkovita pri soočanju z njimi, v Sloveniji ni bilo prave menjave na vrhu oziroma zmage opozicije."

Maver je spomnil, da je bil tudi Orban predmet demonizacije, tako kot je pri nas njena tarča še zdaj prvak SDS Janez Janša. A ta tam prav zaradi drugačnih izhodišč držav ni bila uspešna. Maver je tako prepričan, da asociacije, ki jih zbujajo različne primerjave z Madžarsko, za slovenski prostor niso primerne.

Slovenija, Politika
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.