Ljubljana, četrtek, 17. januar 2019, 05:55

Ivan Oman ob 30-letnici SLS: 12. maj bi moral biti državni praznik

Franc Bogovič in Ivan Oman
Foto © Twitter SLS

Na današnji dan pred 30. leti je bila ustanovljena Slovenska kmečka zveza, predhodnica današnje Slovenske ljudske stranke. Predsednik Marko Zidanšek je svojemu kolegu, prvemu predsedniku SLS Ivanu Omanu poslal posebno voščilo za skupen praznik in njegov doprinos k procesu demokratizacije v Sloveniji. SLS bo sicer to obletnico danes obeležila na 21. taboru stranke na Brezovici pri Ljubljani, kjer bodo predstavili tudi kandidate SLS za državnozborske volitve.

V voščilu je zapisal: »SLS je edini pravi dedič slovenske demokracije in to je v prvi vrsti vaša osebna zasluga, saj ste skupaj z več kot tisoč somišljeniki, kljub prepovedi režima, zaorali prvo brazdo v večstrankarski sistem. Za to smo vam nadvse hvaležni.«

Ob 30. obletnici najstarejše slovenske demokratične stranke SLS, naslednice SKZ, je starosta in prvi predsednik SLS Oman dejal, da bi moral postati 12. maj državni praznik. Gre za izjemen zgodovinski dogodek, ki je sprožil proces demokratizacije in nam Slovencem zasejal lastno državo, s tem se strinjamo vsi člani SLS. Tudi sicer so prav zaradi izjemne politične vloge ob tem jubileju obiskali in med prvimi voščili Omanu drugi vidni člani SLS.

Na njegovem domu je na dan Evrope Omana obiskal evropski poslanec Franc Bogovič. V sproščenem pogovoru je Bogovič Omanu predstavil tudi svoje delo v Evropskem parlamentu in mu podaril dve svoji knjigi: strokovno – Evropska sredstva od teorije do prakse in Miha spozna Evropsko unijo, ki je namenjena mlajšim bralcem. Bogovič je Omanu tudi zaupal, da je bil 12. maja 1988 kot mladenič tudi sam prisoten v Unionski dvorani, ob ustanovitvi Slovenske kmečke zveze. Oman pa je v zahvalo za obisk poslancu podaril nato še svojo knjigo z naslovom »Za naš dragi dom in rod«.

Pred časom je bil na obisku pri starosti SLS tudi podpredsednik Primož Jelševar, ki ga je povabil na današnji tabor na Brezovici pri Ljubljani. Oman se je opravičil zaradi zdravstvenih razlogov, je pa vodstvu zaželel prijetno praznovanje in uspešno volilno kampanjo. Sam še vedno upa, da bo v parlamentu in vladi več glasu ljudi, zato želi velik uspeh Slovenski ljudski stranki in desnici.


Ne spreglejte: