Ljubljana, sobota, 23. februar 2019, 20:26

Dr. Robida ob težavah otroške kardiologije poudarja pomen komunikacije

Otrok pri zdravniku
Foto © Pixabay

Predreferendumsko in predvolilno dogajanje v Sloveniji je zasenčila novica, da naša otroška kardiologija z odhodom treh zdravnikov praktično ostaja brez izučenih strokovnjakov. Iz ljubljanskega kliničnega centra so sporočili, da so v tem tednu dali odpoved Tomaž Podnar, Samo Vesel in Stevan Bajić. Ti so pojasnili, da gre za najtežjo odločitev v njihovem dozdajšnjem poklicnem življenju, a so jo sprejeli, ker menijo, da sistem dela ni več varen - ne za bolnike ne za zdravstveno osebje. Pristojni morajo v dveh mesecih poiskati ustrezne rešitve. Če jih ne bo, se utegne zgoditi, da bodo naši najmlajši s srčnimi boleznimi in njihovi starši v prihodnosti morali po pomoč v tujino. Ministrstvo za zdravje upe polaga v Nacionalni inštitut za otroške srčne bolezni.

V ljubljanskem kliničnem centru mirijo, saj ambulante za zdaj delajo, otroci so prav tako naročeni na preglede. Zdravniki, ki so se odločili za odhod, namreč še dva meseca ostajajo na svojih delovnih mestih, saj tako veleva odpovedni rok. A v tem času je treba ugotoviti, kako naprej, saj bo v kratkem potekla pogodba o zaposlitvi tudi specialistki pediatrije, ki tako edina ostaja v programu otroške kardiologije. Vodstvo osrednje zdravstvene ustanove pri nas ne izključuje možnosti njegove ukinitve. Da je skupaj z ministrstvom za zdravje odgovorno za trenutni kaos, so prepričani zdravniki, ki so pod vse potegnili črto. Kot so pojasnili, so vsi povsem prezrli njihova opozorila.

Če se za odhod odločijo trije zdravniki, je nekaj hudo narobe, je v telefonskem pogovoru za naš radio poudaril strokovnjak dr. Andrej Robida. Po njegovem je ključnega pomena komunikacija. Skupaj bi bilo treba poiskati vzrok nezadovoljstva in nesporazumov ter ga nato odpraviti. Dr. Robida je bil med drugim imenovan v svet Nacionalnega inštituta za otroške bolezni, ki je trenutno še na stopnji postavljanja. Ta samostojni center, ki naj bi po napovedih ministrstva za zdravje začel delovati 1. julija, se sooča z nekaj težavami, ki so predvsem posledica birokracije. Dr. Robida kljub vsemu zaznava napredek vsaj v nekaterih delih. "Smo na pozitivni črti, kjer bi radi nekaj dosegli," je ocenil. Po njegovih besedah ima inštitut agendo, ki jo je treba izpeljati, na sodelovanje je pristal, ker želi, da bi le prišlo do konkretnih sprememb in resnega izboljšanja razmer za vse. Kot je dodal, morajo biti na prvem mestu otroci in njihovi starši, a v mislih je treba imeti tudi interese zaposlenih, skrbeti je treba tudi zanje. Dr. Robida ima izkušnje iz tujine, kjer prav tako prihaja do različnih težav, a način soočanja z njimi je drugačen. "Tam se vsi obrnejo za 180 stopinj. Pri tem sodeluje tudi vlada," je pojasnil. Na koncu so tako tudi vsi zadovoljni.

Ne spreglejte: