Ljubljana, sobota, 23. februar 2019, 20:00

Škof Jamnik blagoslovil obnovitvena dela Janeza Krstnika v Bohinju: Gre za ponos naših krščanskih korenin

, foto © Rok Mihevc
Škof Jamnik blagoslovil obnovitvena dela
Foto © Rok Mihevc

"Zelo sem vesel, da je v Sloveniji toliko zdravega, da ta svetovni biser Janeza Krstnika tako čudovito pričuje, da so tu živeli verni ljudje in še živite ljudje, ki skrbite za svetišča, ste povezani med seboj in se trudite, da bi krščansko živeli."

Teden dni pred nedeljo turizma je bilo včeraj slovesno v Bohinju, v župniji Srednja vas. V znani podružnični cerkvi sv. Janeza Krstnika je ljubljanski pomožni škof Anton Jamnik skupaj z župnikom Martinom Golobom in župnikom iz Bohinjske Bistrice Janezom Burjo blagoslovil obnovitvena dela in novo prodajalno s spominki.

Slikovita cerkvica sv. Janeza Krstnika stoji na vzpetinici ob Bohinjskem jezeru in skupaj s kamnitim mostom predstavlja eno izmed največjih znamenitosti Bohinja. Zgrajena je bila že pred letom 1300 in ker predstavlja pomemben kulturno-zgodovinski spomenik je župnija s pomočjo občine in donatorjev pristopila k obnovitvenim delom – tako fresk v prezbiteriju kot tudi glavnega baročnega oltarja, starega 350 let, ki se je v cerkev vrnil po 12 letih.

Da bi ovrednotili in spoštovali opravljeno delo in cerkev, je župnija ustanovila podjetje Janez Krstnik d.o.o, katerega pobudnik je župnik Martin Golob. »Kot duhovnik in župnik je moja dolžnost ohranjanje lepše sakralne umestnosti in naših cerkva. Letos se je ponudila priložnost, da smo kot župnija ustanovili podjetje, ravno s tem namenom, da bi gostom ponudili možnost ogleda te cerkve, prepletene z zgodovino, tradicijo, umetnostjo in kulturo. Je simbol Bohinja, saj je tudi na samem grbu. In naša dolžnost je, da jo ohranimo lepo, neokrnjeno in prvinsko.«

Župnik Srednje vasi v Bohinju Martin Golob
Župnik Srednje vasi v Bohinju Martin Golob

»Navsezadnje je to dolžnost nas vseh,« je še povedal župnik Golob. »Je spoštovanje naših prednikov, ki so pred toliko leti v to vlagali, gradili in delali. Tu vidimo korenine naše vere, da iz tega izhajamo. To je naš ponos in če človek to reže, izgubi smisel in temelje. Nenazadnje je prav ta cerkev in župnija zelo pripomogla k razvoju Bohinja.«

Obnovitvena dela in novo prodajalno s spominki je blagoslovil ljubljanski pomožni škof Anton Jamnik, ki je zbrane spodbudil, da s takšnimi svetišči ohranjamo svoje krščanske korenine, ki so v teh časih še posebej na preizkušnji. »Iz njih rastemo. Slovenci in Evropa. Če na to pozabimo, bomo propadli. Ker se svet spreminja, je še toliko bolj pomembno, da ne jamramo, da prihajajo drugi in nas bodo uničili. Če bomo ohranili krščanske korenine, se nimamo ničesar bati. Če bomo to zavrgli, pa si bomo spodrezali korenine, iz katerih rastemo. Zato sem še toliko bolj vesel, da je v Sloveniji toliko zdravega, da ta svetovni biser Janeza Krstnika tako čudovito pričuje, da so tu živeli verni ljudje in ste še danes ljudje, ki skrbite za svetišča, ste povezani med seboj in se trudite, da bi krščansko živeli."

Župnik Golob in škof Jamnik pred obnovljeno glavo sv. Janeza Krstnika
Župnik Golob in škof Jamnik pred obnovljeno glavo sv. Janeza Krstnika


Škof Jamnik je pri sveti maši blagoslovil tudi turistične delavce, ki se v bohinjskih krajih ukvarjajo s turizmom. Hkrati se je zahvalil vsem, ki skrbijo za ta sakralno-kulturno-zgodovinski spomenik, še posebej župniku Martinu Golobu, ki je povabil k ogledu cerkve. »Vedno dobrodošli, posebej v poletnem času, ki bo odprta vsak dan. Povabljeni tudi, da stopite v zvonik, kjer si lahko ogledate čudovit razgled na Bohinjsko jezero, Komno, Vogar... Kot cerkvica Janeza Krstnika ima popotniku, ki pride, veliko za pokazati, tako v duhovnem, kulturnem, zgodovinskem kot turističnem stilu.« Obiščite tudi njihovo novo spletno stran.

Nova prodajalna s spomninki
Nova prodajalna s spomninki

Pri sveti maši je škof blagoslovil tudi vse turistične delavce
Pri sveti maši je škof blagoslovil tudi vse turistične delavceNe spreglejte: