Ljubljana, sobota, 23. junij 2018, 06:18

Naj zmaga politična opcija, ki bo krepila povezave z najbolj razvitimi gospodarstvi sveta

Rad bi videl, da na volitvah zmaga tista politična opcija, ki bo krepila povezave Slovenije z razvitimi državami v okviru OECD, Svetovne trgovinske organizacije, zveze NATO, Evropske Unije in Združenih držav Amerike. Zato tokrat nekaj besed o razvojni fiskalni politiki in o potrebi o nekaterih nujnih strukturnih spremembah, ki bi jih želel videti v političnem programu zmagovalne povolilne koalicije.


V nedeljo prinesimo vsak svojo lipovo vejico in skupaj bomo nezlomljivi

Legenda pravi, da je karantanski kralj Samo na smrtni postelji k sebi poklical tri sinove, ki so bili takrat pri njem. Vsakemu od njih je velel prinesti po eno lipovo vejo. Vsako posebej je nato zlomil s svojimi rokami. Potem jim je vnovič velel naj prinesejo po eno lipovo vejo. Tokrat je poizkusil zlomiti vse tri skupaj, a mu ni uspelo. »Vidite,« je rekel, »če boste držali skupaj ter se združeni borili proti sovražnikom, vas ne bo zlomil noben sovrag.«


Vkljub strategijam lažne zastave pojdimo množično volit sposobne, poštene in rodoljubne kandidate

Še vedno stopicamo bolj ali manj na istem mestu in tavamo v umetni zamegljenosti. Le zakaj? Ker smo nasedli sistematičnim dolgoletnim lažem in prevaram.


Ne tako učinkovita levica zagotovo izgubila kompas

V zadnjih tednih smo v medijih spremljali bolečo nadaljevanko o neuspešnem urejanju otroške srčne kirurgije. Nekoč je operacije izvajal izraelski kirurg, nato je UKC angažiral češke (iz države torej, ki jo nekateri pri nas še vedno gledajo zviška, a nas prehiteva…), potem je iz neznanih razlogov pristojne presenetil iztek pogodbe s češkimi kirurgi; kmalu zatem je sledila novica, da bo pogodba z njimi vendarle podaljšana, in takoj zatem, da bo najmlajše srčne bolnike lahko spet operiral tudi izraelski kirurg.


Smrtno nevarni politiki

Za nami je referendum o zakonu o drugem tiru, pred nami so volitve v državni zbor. Sodeč po udeležbi na referendumu lahko zaključimo, da je Slovenkam in Slovencem še vedno vseeno, kaj se dela z njihovim denarjem.


Spolne kvote in druge predvolilne burke

Številni politiki, politikanti in mediji si na vso moč prizadevajo letošnje predvolilno dogajanje spraviti do absurda. S svojimi pristojnostmi sta se na predvolilnem vrtiljaku (ladja norcev bi utegnila biti sovražni govor) morala pojaviti tudi Državna volilna komisija in Vrhovno sodišče RS. Dovolite mi, da odprem vprašanje, ob katerem z malo pametjo malega človeka ugotavljam, da je slovenska volilna zakonodaja, po kateri omenjeni instituciji presojata, diskriminatorna in protiustavna.


Nič vedeti ni najboljša izbira

15. maj ima več pomembnih vsebin in poudarkov, s katerimi v različnih ustanovah, organizacijah in družbenih pobudah skušajo opozoriti na vrednote ali načela, za katera se zavzemajo. Če začnemo doma, v naši domovini je danes dan Slovenske vojske, na svetovnem nivoju pa mednarodna dneva - podnebnih sprememb in družine. Slednjega je leta 1993 razglasila Generalna skupščina Združenih narodov, z namenom osveščanja javnosti o vlogi in pomenu družine ter ji dati podporo na vseh področjih njenega življenja in delovanja.


Komu verjeti?

Na začetku razgrete predvolilne kampanje v Sloveniji, smo 9. maja praznovali dan Evrope, v spomin, ko je francoski zunanji minister, Robert Schuman, predstavil znamenito deklaracijo o Evropi, ki je temelj sodobne Evrope.


Kje je Schumanova Evropa in kje predvolilna Slovenija?

V sredo (9.5.) je minilo 68 let, odkar je francoski zunanji minister Robert Schuman svojemu nemškemu kolegu Konradu Adenauerju predlagal, naj Francija in Nemčija oblikujeta Evropsko skupnost za premog in jeklo, vanjo pa naj povabita še druge evropske narode. Na ruševinah druge svetovne vojne z bolečimi ranami, ki so se zarezale v vse pore teh dveh (in ostalih) narodov sta velika voditelja našla pot dialoga.


Gre tudi za prihodnost referenduma

Vlada Mira Cerarja namerava gradnjo drugega tira izvesti tako, kot želijo njeni botri iz ozadja. Čeprav se ji mandat izteče sredi letošnjega poletja. V nedeljo, 13. maja 2018, bomo državljanke in državljani Republike Slovenije na referendumu ponovno odločali o vladnem zakonu o drugem tiru.


Novejše novice | Starejše novice