Ljubljana, ponedeljek, 27. maj 2019, 07:50

Papež: Brez Svetega Duha ne moremo storiti nič!

Papež med danšnjo avdienco
Foto © Vatican News

Papež Frančišek je med splošno avdienco nadaljeval kateheze o zakramentih. Tokrat se je osredotočil na zakrament svete birme in zatrdil, da nam le Sveti Duh lahko pomaga, da postanemo sol in luč, ki razsvetljuje svet.

Zakrament birme po papeževih besedah utrdi krst. Ko se namreč pri krstu rodimo za novo življenje, moramo potem tudi ravnati kot Božji otroci, kar pa nam omogoča prav maziljenje, po katerem prejmemo Svetega Duha. »Brez Svetega Duha ne moremo storiti nič. Sveti Duh nam namreč da moč, da gremo naprej

Središčna trenutka v odnosu s Svetim Duhom sta po papeževih besedah tudi Velika noč in Binkošti, ki so za Cerkev to, kar je bilo za Kristusa izlitje Svetega Duha v reki Jordan in sicer misijonarska spodbuda, da bi svoje življenje posvetili posvečenju ljudi in delu za Božjo slavo.

Pri birmi nas Kristus napolni s Svetim Duhom in nas posveti, da postanemo njegove priče, je zatrdil Frančišek. Da smo prejeli Svetega Duha pa se vidi tako, da opravljamo dela Duha, ki nam da tudi moč, da jih izvršimo.

Sicer pa je celotna papeževa kateheza temeljila na evangeljskem odlomku, ko Jezus v sinagogi v Nazaretu pravi, da je Duh Gospodov nad njim. »Lepo je videti, kako se nam Jezus predstavi, kakšna je njegova osebna izkaznica – torej, nekdo, ki je maziljen s Svetim Duhom«, je med drugim še dejal papež Frančišek.

Ne spreglejte: