Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Odločen ne pedofiliji (foto: vaticannews.va)
Odločen ne pedofiliji

Papež se bo z novimi žrtvami zlorab srečal prihodnji konec tedna

Svet | 23.05.2018, 10:42 Marjana Debevec

Iz Vatikana so sporočili, da bo papež Frančišek od 1. do 3. junija sprejel novo skupino žrtev zlorab s strani duhovnika Karadime v Čilu. Kot prvič, bo tudi tokrat prisluhnil njihovim pričevanjem. Gre za pet duhovnikov, ki so bili žrtve zlorabe oblasti, vesti in spolnih zlorab. Z njimi bosta tudi dva duhovnika in dva laika, ki sta žrtve spremljala pravno in duhovno.

Kot piše portal Vatican News papež Frančišek želi izraziti svojo bližino zlorabljenim duhovnikom, jih spremljati v njihovi bolečini in prisluhniti njihovim predlogom, kako izboljšati trenutne preventivne ukrepe proti zlorabam v Cerkvi. Tu lahko dodamo, da je Cerkev prva in edina ustanova, ki se je sistematično lotila reševanja in preprečevanja tega zločina.

S tem se bo sklenila prva faza srečanj, ki jih je sveti oče želel opraviti z žrtvami sistema zlorab, ki je bil vzpostavljen v župniji Presvetega srca Božje previdnosti. Ni pa izključeno, da se bo papež z njimi zasebno srečal tudi pozneje.

Srečanje bodo začeli v soboto, 2. junija s skupno sveto mašo v kapeli Doma sv. Marte, popoldne pa je predvideno najprej skupno srečanje in nato pogovor z vsakim osebno. Papež prosi čilske vernike, še posebej župljane tistih župnij, kjer omenjeni duhovniki – žrtve – opravljajo svoje poslanstvo, da jih v teh dneh spremljajo z molitvijo.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...