Ljubljana, sobota, 19. januar 2019, 03:40

Zimske razmere zahtevajo večjo pozornost voznikov

Sneženje, ki je v jutranjih urah zajelo večji del države, je v prometu povzročilo kar nekaj težav. Promet so ovirale nesreče, ponekod pa so nastali tudi zastoji. Plužne in posipne službe so z delom začele zgodaj zjutraj, na sneženje pa so po vremenskih napovedih bile pripravljene. Sneženje naj bi danes povsod ponehalo, nato pa naj bi novo snežno pošiljko prejeli prihodnji torek.


Molitvena osmina za edinost kristjanov, 18. - 25. januar

Začeli smo teden molitve za edinost kristjanov pod geslom »Prizadevaj si za pravičnost, da boš živel«. Predsednik Papeškega sveta za edinost kristjanov, kardinal Kurt Koch je za agencijo Sir dejal, da iskanje edinosti pomeni tudi preseganje krivic delitev. Pomembno je uresničevati Jezusovo naročilo ’ljubite se med seboj’, kar je za naš radio poudaril predstavnik odbora za pripravo molitvene osmine v Sloveniji Silvester Gaberšček.


V Panami praznično vzdušje ob začetku Svetovnega dneva mladih

V večinsko katoliški Panami se bo danes začel Svetovni dan mladih. V prvih dneh se bodo mladi zbirali po škofijah, v torek pa bodo prišli v glavno mesto Panamo, kjer se bodo ob svojih škofih zbirali pri katehezah. Sveti oče bo mednje prišel prihodnji četrtek zvečer.


Življenje podira meje kulture smrti

Na tiskovnem uradu Svetega sedeža so predstavili pismo papeža Frančiška ob 25. obletnici ustanovitve Papeške akademije za življenje. V njem sveti oče poudarja, da je danes pogosto na brutalne načine kršena temeljna pravica do življenja in pri tem navaja splav in evtanazijo, ki predstavljata veliko zlo današnje kulture smrti.


Nadškof Jurkovič pri papežu

Papež je včeraj sprejel stalnega opazovalca Svetega sedeža pri uradih Združenih narodov v Ženevi, nadškofa Ivana Jurkoviča. Ta je za slovenski program Radia Vatikan pojasnil, da je šlo za vsakoletno srečanje s svetim očetom, pri katerem je predstavil letošnje poudarke delovanja svoje misije v Ženevi.


Kaj lahko prinese boljše obveščanje o pozitivnih vidikih Evropske unije?

Vsi skupaj storimo premalo za obveščanje o pozitivnih vidikih Evropske unije. Na to je opozoril državni sekretar na slovenskem zunanjem ministrstvu Dobran Božič. Kot je dodal, je treba za zmanjšanje vrzeli med Brusljem in državljani stare celine več govoriti o konkretnih projektih.


Ameriški škofje: Bili so dnevi milosti

Veliko ameriških škofov je po dnevih molitve in premišljevanja, kamor jih je povabil papež Frančišek, izrazila hvaležnost in zadovoljstvo. Na temo poslanstva apostolov in njihovih naslednikov jih je nagovarjal papeški pridigar p. Raniero Cantalamessa.


Krst je plamen, prižgan v našem srcu

Papež Frančišek je dopoldne, na nedeljo Jezusovega krsta, v Sikstinski kapeli v Vatikanu krstil 15 deklic in 12 dečkov. O tem je nato spregovoril po opoldanski molitvi angelovega čaščenja in blagoslovu. Vse zbrane na Trgu sv. Petra je povabil, naj se pri vsem, kar delajo, pustijo voditi Svetemu Duhu. Seveda pa je Svetaga Duha treba za to klicati, je dejal. Priporočil je, naj se navadimo klicati pogosto v teku dneva, da bomo lahko z ljubeznijo živeli vsakdanje stvari, ki bodo s tem postale izredne.


Veleposlanik v Vatikanu: Multilateralna diplomacija ohranja planet v tečajih

Papež je v nedavnem nagovoru diplomatskemu zboru izpostavil pojem multilateralizma oziroma sodelovanja in povezovanja med državami pri globalnih zadevah. Ta poziv se zdi ideal za vse, vsekakor pa je najbolj privlačen za majhne države, ki sicer ne bi imele veliko možnosti vplivanja na mednarodno agendo.


Papež konec maja v Romunijo

Iz Vatikana so sporočili, da se bo papež Frančišek od 31. maja do 2. junija mudil v Romuniji. Pod geslom: Hodimo skupaj, bo obiskal Bukarešto, Iasi in Blaj ter Marijino svetišče Sumuleu Ciuc. Program obiska bo objavljen naknadno.


Novejše novice | Starejše novice