Ljubljana, sreda, 21. november 2018, 19:31

Papež: Božje zapovedi se morajo dotakniti srca

Papež je pri zadnji katehezi razlagal zapovedi Ne želi svojega bližnjega žene in Ne želi svojega bližnjega blaga. Vse zapovedi po njegovih besedah nakazujejo meje, preko katerih ne smemo, sicer bomo uničili sebe in bližnjega ter njegov odnos z Bogom. Iz teh zadnjih zapovedi pa je razvidno tudi, da vse njihove kršitve izhajajo iz hudobnih misli.


Papež Libanoncem: Hvala, ker v družbi ustvarjate ravnovesje!

Papež Frančišek se je včeraj srečal s člani Maronitske fundacije, pred tem pa je sprejel 35 libanonskih maronitskih škofov. Zahvalil se jim je za gradnjo miru v državi in sprejem več kot milijon beguncev iz Bližnjega Vzhoda.


Prva zimska epizoda pri nas bolj kratkega daha

Že povolilni ponedeljek je ponekod po državi prinesel za vzorec snega, padavine so se nato ponoči okrepile, tako se je velik del Slovenije danes prebudil v belo jutro. V višjih legah je snežna odeja debela od 10 do 20 centimetrov, po nižinah je v glavnem zapadlo do pet centimetrov snega. Na Primorskem je svoje dodala še burja, ki je gradila snežne zamete. Na nekaterih cestah ne gre brez nevšečnosti, zato velja poziv k dodatni previdnosti ter strpnosti do posipnih in plužnih skupin, ki so na delu. Zimsko vreme je ohromilo promet tudi v naši soseščini. Povsod se bodo razmere umirile do večera.


Sporazum Vatikan – Kitajska znova tarča kritik kardinala Zena in nekaterih medijev

Začasni sporazum med Svetim sedežem in Kitajsko o imenovanju škofov je že od njegovega podpisa pred dvema mesecema tarča kritik. Te v zadnjih dneh tudi s strani zahodnih politikov in medijev naraščajo zaradi domnevnega izvajanja pritiskov na člane t. i. podzemne Cerkve. Portal Vatican Insider medtem poudarja, da ravno vzpostavljen kanal med Rimom in Pekingom omogoča postopno reševanje teh odprtih vprašanj.


Policisti stavkajo, ostali se pripravljajo

Policisti so se odločili za zaostritev stavke, in sicer se to najprej čuti na mejnih prehodih Obrežje in Gruškovje. Čakalna doba za tovorna vozila se je tako podaljšala na več ur. Vodstvo policije pogajalce na obeh straneh poziva, da z največjo mero konstruktivnosti pristopijo k nadaljevanju pogajanj, da bo delo v policiji lahko spet nemoteno steklo. V pogajanjih s sindikati javnega sektorja pa stvari ne gredo po načrtih.


Papež na dan ubogih: Prisluhniti moramo njihovemu kriku!

Obhajamo drugi svetovni dan ubogih. Papež je zanje dopoldne v vatikanski baziliki daroval sveto mašo, nato pa bo tudi kosil z njimi. V nagovoru je poudaril, da nas Jezus ne pusti živeti mirno in predvidljivo življenje. Ne živimo, da bi kopičili, je zatrdil in dodal, da je naša slava v tem, da pustimo to, kar mine in zadržimo to, kar ostane.


»Ta siromak je klical in Gospod je slišal«

Obhajamo svetovni dan ubogih. Papež Frančišek bo v vatikanski baziliki dopoldne daroval sveto mašo in nato kosil z ubogimi. V svoji poslanici za današnji dan pa je zatrdil, da revni evangelizirajo nas in nam vsak dan pomagajo odkrivati lepoto evangelija.


Benedikt XVI. o nevarnosti razmnoževanja človekovih pravic

Zaslužni papež Benedikt XVI. je izrazil zaskrbljenost zaradi »razmnoževanja« človekovih pravic in s tem povezanim razpadanjem temeljne ideje teh pravic. 91-letni papež je pismo poslal udeležencem mednarodnega simpozija na simpoziju rimske univerze LUMSA. Papež Frančišek pa je v pozdravnem nagovoru opozoril pred vključevanjem novih pravic, ki so pogosto v nasprotju z nekaterimi že obstoječimi.


Bo očenaš tudi v slovenščini kmalu spremenjen?

Italijanska škofovska konferenca je odobrila novo različico molitve očenaš. Namesto ’ne vpelji nas v skušnjavo’ bodo Italijani molili ’ne prepusti nas skušnjavi’. Spremembo mora potrditi še Sveti sedež. Kako pri nas poteka posodabljanje prevoda mašne knjige, iz katere molimo tudi oče naš?


Se zavedamo nevarnih odpadkov in ali znamo ravnati z njimi?

Vstopamo v evropski teden zmanjševanja odpadkov. Ena najbolj prepoznavnih akcij osveščanja na tem področju tokrat v ospredje postavlja nevarne odpadke. Po vsej stari celini in tudi širše se bo do prihodnje nedelje zvrstilo 11.400 dogodkov, v Sloveniji približno 70.


Novejše novice | Starejše novice