Ljubljana, četrtek, 17. januar 2019, 20:10

Planica bo gostila SP 2023

Planica je pritegnila veliko ljudi
Foto © www.planica.si

V četrtem poskusu je Planica dobila organizacijo svetovnega prvenstva v klasičnih smučarskih disciplinah. S tremi glasovi prednosti je dobila kandidaturo pred tekmecem Trondheimom. Čez slabih pet let se bodo tako najboljši tekači, skakalci in kombinatorci merili pri nas.

Avsenikova Planica ne bo odmevala le na tekmah svetovnega pokala in svetovnega prvenstva v poletih, temveč leta 2023 tudi na svetovnem prvenstvu v nordijskih disciplinah. Tako so odločili delegati na četrtkovem kongresu Mednarodne smučarske zveze v Grčiji. Čez slabih pet let bodo namreč tradicionalne FIS-ove snežinke za najboljše skakalce, tekače in kombinatorce podeljevali v dolini pod Poncami, kjer že stoji sodoben nordijski center.

»Velik dan za slovensko smučanje in velik dan za slovenske ljubitelje smučanja. Verjamem, da bomo dokazali sebi, svetu in vsem ljubiteljem, da znamo organizirati dogodke na najvišjem nivoju in s tem še enkrat dokazali, da je majhnost le v glavah, ne v srcih in v tem, kar delamo,« je povedal predsednik Smučarske zveze Slovenije Enzo Smrekar. Zadovoljen je tudi direktor Zavoda za šport Republike Slovenije Planica, Jelko Gros, ki pravi, da imamo vso infrastrukturo. »Z začasnimi objekti bo treba še kar nekaj narediti, ampak to so samo začasni objekti. Ti pa, ki so stalni, so pa zagotovo zadostni, ker je novo zgrajeno. Mogoče bo treba na terenu še kaj prilagoditi, ampak večjih investicij za SP ne načrtujemo.«

Slovenska šampionka smučarskega teka Petra Majdič, prva ambasadorka kandidature Planice za gostiteljico nordijskega svetovnega prvenstva, pravi, da bo to močna motivacija za športnike. »Pritiski na slovenske tekmovalce bodo na takih tekmovanjih večji, kot so, če bi bil dogodek v tujini, verjamem pa, da bo marsikomu to zelo močna motivacija.«

Za vlogo gostitelja nordijskega svetovnega prvenstva 2023 bo treba zbrati dobrih 15 milijonov evrov.

V Kranjski Gori si od izvedbe nordijskega svetovnega prvenstva obetajo številne pozitivne učinke tako za ugled tamkajšnje kot tudi širše slovenske regije. A ob tem dodajajo, da bo za izvedbo tekmovanja nujno povezovanje z ostalimi občinami, Bledom, Bovcem tudi Trbižem in Beljakom. Potrebna bo tudi obnova infrastrukture. Predvsem nameravajo izboljšati logistične povezave, zgraditi dodatna parkirišča, press center in ostalo infrastrukturo, ki je potrebna za izvedbo takšnega dogodka.

 

 


Ne spreglejte: