Ljubljana, četrtek, 17. januar 2019, 20:12

Novo pismo čilskim škofom: popraviti škodo!

Čilski škofje pri papežu
Foto © vaticannews.va

Vatikan v zvezi s čilskimi škofi ni sporočil še nobene odločitve, najverjetneje pa bo do tega prišlo kmalu. To je razvidno iz pisma, ki ga je papež Frančišek sinoči izročil vsakemu od 34-ih čilskih škofov, ki so se od torka do včeraj v Vatikanu udeleževali kriznega sestanka zaradi spolnih zlorab v Cerkvi v Čilu.

Papež se je v pismu škofom zahvalil, da so sprejeli povabilo in se udeležili skupnega razločevanja o ’težkih dejanjih’, ki so prizadeli cerkveno občestvo in oslabili delo Cerkve v Čilu v zadnjih letih. »V luči bolečih dejstev o spolnih zlorabah mladoletnih, zlorabah moči in vesti, smo poglobili zavedanje o teh dejstvih in tragičnih posledicah, ki so jih doživele predvsem žrtve,« je zapisal papež in dodal, da se je nekaterim od teh žrtev sam osebno opravičil, čemur so se pridružili tudi škofje z odločno namero, da popravijo škodo, ki so jo povzročili.

Iz nadaljevanja pisma je razvidno, da so vsi škofje pripravljeni sodelovati pri spremembah in sklepih, ki jih bodo morali izvršiti kratko-, srednje- in dolgoročno in so potrebni za vzpostavitev pravičnosti in cerkvenega občestva. Škofje so torej obsežno in konkretno razpravljali o tem, kaj bodo storili. Med prvimi odločitvami bi lahko bil sprejem odstopa, ki so ga podali štirje škofje, ki so bili najbližje serijskemu zlorabitelju Fernandu Karadimi.

Papež je ob koncu pisma škofe povabil, naj gradijo preroško Cerkev, ki v središče postavi to, kar je pomembno – služenje njenemu Gospodu v lačni osebi, zaporniku, migrantu, zlorabljenem človeku.

 


Ne spreglejte: