Ljubljana, sobota, 26. maj 2018, 23:20

V Katoliški Cerkvi se bomo jeseni veselili šestih novih svetnikov

Papež Frančišek je danes v Vatikanu vodil redni javni konzistorij, ki je bil namenjen kanonizaciji šestih blaženih. Z dekretom je odločil, da bodo med svetnike prišteti 14. oktobra. Slovesnost bo na trgu pred vatikansko baziliko.


Čilski škofje papežu podali odstopno izjavo

Čilski škofje so objavili izjavo, v kateri so se opravičili žrtvam, papežu, državi in Božjemu ljudstvu zaradi storjenih napak in dejanj opustitve. Žrtvam so se zahvalili za vztrajanje in pogum kljub temu, da so doživljale tudi napade s strani cerkvene skupnosti. Sporočili so, da so vsi papežu podali odstopno izjavo. Sedaj je na vrsti Frančišek, ki bo za vsakega škofa odločil, ali bo sprejel odstop ali ne.


Planica bo gostila SP 2023

V četrtem poskusu je Planica dobila organizacijo svetovnega prvenstva v klasičnih smučarskih disciplinah. S tremi glasovi prednosti je dobila kandidaturo pred tekmecem Trondheimom. Čez slabih pet let se bodo tako najboljši tekači, skakalci in kombinatorci merili pri nas.


Novo pismo čilskim škofom: popraviti škodo!

Vatikan v zvezi s čilskimi škofi ni sporočil še nobene odločitve, najverjetneje pa bo do tega prišlo kmalu. To je razvidno iz pisma, ki ga je papež Frančišek sinoči izročil vsakemu od 34-ih čilskih škofov, ki so se od torka do včeraj v Vatikanu udeleževali kriznega sestanka zaradi spolnih zlorab v Cerkvi v Čilu.


Papež pri katehezi: Nismo mi luč, ampak Jezus Kristus

Papež Frančišek je danes sklenil cikel katehez o svetem krstu in poudaril, da so duhovni sadovi tega zakramenta nevidni očem, a delujejo v srcu. Na zunaj pa jih izražamo z belim oblačilom in prižgano svečo.


Papež čilskim škofom izročil besedilo za meditacijo

Papež Frančišek se je včeraj popoldne v dvorani Pavla VI. srečal s 34 čilskimi škofi. Izročil jim je besedilo za premišljevanje do danes danes popoldne, ko se jim bo znova pridružil. Dve srečanji sta predvideni še za jutri. Današnji dan do ponovnega srečanja s svetim očetom je tako namenjen izključno premišljevanju in molitvi.


Grošelj: Slovenska vojska je pomemben dejavnik in deležnik državnosti

15. maj je dan Slovenske vojske. V naši državi se spominjamo, kako so točno pred 27 leti slovenski naborniki vojaški rok začeli služiti izključno doma. Ob tej priložnosti so se v vojašnicah po državi zvrstili slovesni postroji, osrednja prireditev je bila že včeraj na Brdu pri Kranju. Tam je zbrane nagovoril predsednik države Borut Pahor, ki je tudi vrhovni poveljnik naših obrambnih sil. Med drugim se je zavzel za celovito prenovo in okrepitev sistema nacionalne varnosti. Prepričan je, da bo že takoj nekaj kratkoročnih ukrepov morala sprejeti prihodnja vlada. Pristojna ministrica Andreja Katič, ki opravlja tekoče posle, verjame, da bi moralo biti tudi zavedanje o pomenu javne podobe Slovenske vojske odgovornejše. Da mora tu svojo vlogo odigrati predvsem politična srenja, je za naš radio opozoril obramboslovec dr. Klemen Grošelj.


Soočenje pred državnozborskimi volitvami 2018

Pred predčasnimi državnozborskimi volitvami, ki bodo 3. junija, pripravljamo predvolilna soočenja tudi na Radiu Ognjišče, tokrat v sodelovanju s portalom Domovina.je. Predstavnike političnih strank in list bomo soočili v oddajah »Pogovor o«, ki bosta na sporedu 16. in 23. maja. V sredo 30. maja pa bo oddaja oblikovana kot lepjenka, v kateri bodo stranke predstavile svoje poglede na vprašanja, ki zadevajo različna področja družbenega življenja.


Papež rimski škofiji: potrebna je revolucija nežnosti

Papež Frančišek se je sinoči v lateranski baziliki srečal s svojo škofijo oziroma njenimi škofi, duhovniki, redovniki, redovnicami in laiki. S tem se je sklenila pobuda, ki so jo po župnijah začeli pred letošnjim postom – razmišljali so o duhovnih boleznih oziroma naporih pri oznanjevanju evangelija. Ob tem so ugotovili neko splošno utrujenost župnij.


Nadškof Cvikl o škofu Držečniku: Škof Maksimilijan je s svojimi spodbudami in idejami v marsičem tudi danes vsem nam vzor in v spodbudo

13. maja je minilo 40 let, odkar je končal svojo 75-letno življenjsko pot peti naslednik bl. škofa A. M. Slomška na sedežu mariborsko-lavantinske škofije, škof dr. Maksimilijan Držečnik. Nadškof Alojzij Cvikl je sinoči v mariborski stolnici vodil slovesno somaševanje za pokojnega škofa Držečnika, pri oltarju se mu je poleg številih duhovnikov in redovnikov pridružil tudi upokojeni mariborski nadškof Franc Kramberger.


Novejše novice | Starejše novice