Ljubljana, četrtek, 17. januar 2019, 20:42

Vseslovensko romanje skavtov to soboto

Vseslovensko romanje skavtov, foto © skavti.net
Tadej, Polona, Maruša, Gašper in Luka
Foto © Nataša Ličen

"Glas mladih, ki jim ni vseeno za našo vero in našo domovino."

Slovenski skavti se bodo to soboto, 21. aprila, odpravili na romanje ter ga zaključili s skupno sveto mašo. Na oltar želijo postaviti vse svoje delo in se želijo zahvaliti Bogu za prehojeno pot ter prositi, da bi jim bilo tudi vnaprej dano vselej najti pravo sled.

Vseslovensko skavtsko romanje mladih v organizaciji Združenja slovenskih katoliških skavtov in skavtinj se bo odvijalo na treh krajih istočasno. Skavti iz štajerske regije bodo romali na Ptujsko Goro, primorski skavti na Sveto Goro, skavti iz ljubljanske regije pa na Brezje. Romanje bodo začeli ob 11.00, skupaj bo na ta dan romalo več kot 3000 skavtov. Ob 17.00 pa bo na vseh treh lokacijah sveta maša, ki se jo bodo udeležili tudi nekdanji skavti, njihove družine in prijatelji, maševali bodo škof mag. Andrej Glavan, vikar Slavko Rebec in škof dr. Peter Štumpf ob somaševanju skavtskih duhovnih asistentov. Pred začetkom svete maše se bodo na vseh treh središčih povezali v molitvi rožnega venca - s prošnjo za uspeh sinode mladih in v zahvalo za Božji blagoslov na vseh njihovih poteh.

Namen romanja je:

- v molitvi povezati mlade ob začetku sinode o mladih

- zahvala in prošnja za Božji blagoslov in varstvo pri skavtskem delu in na vseh poteh skavtov

- vsak član roma tudi s svojo osebno prošnjo oziroma zahvalo

- zaključek triletnega vzgojnega namena, ki govori o odgovornosti do družbe, skavtstva in sebe

Tekom dneva bo romanje od zbirnih mest z vmesnimi nalogami do vseh treh središč. Na romanju se bodo zbrali vsi trenutno aktivni skavti ter duhovni asistenti, na zaključek pa so povabljeni tudi nekdanji voditelji, starši in prijatelji. Z romanjem bodo skupaj rekli hvala za vse brate skavte in sestre skavtinje in za vse skavtske dogodivščine. Praznovali bodo obletnico Združenja in prosili, da bi kot organizacija rasli in znali slediti sledi Božje poti ter s hvaležnostjo v srcu prosili, da bi znali biti odgovorni do naše Zemlje.

Na romanje se pripravljajo že vse leto. Vsak steg so obiskali leseni kipci apostolov, ki so nas s svojim pričevanjem povezali in vabili, da sledijo sledi. In res bodo šli – po sledeh apostolov in Združenja.

Skavti kot organizacija rastejo, se prenavljajo, izboljšujejo, zrejo v prihodnost in ostajajo hvaležni za pot, ki so jo prehodili. Z okoli 5.000 aktivnih članov in 820 voditeljev v krajevnih enotah po vsej Sloveniji so ena največjih mladinskih organizacij v državi. Želijo opozoriti na svoje delo, saj so dejansko največja mladinska katoliška organizacija v Sloveniji. Opozoriti želijo tudi na možnosti mladinske pastorale v skavtskem gibanju in spodbuditi duhovnike in mladinske skupine k soustvarjanju kvalitetnega programa za mlade. V pričakovanju prihajajoče sinode o mladih želijo narediti čim več za duhovnost mladih ter pripraviti slovenski mladinski katoliški prostor na sinodo.

Vse pa tudi prosijo, da se jim pridružite v molitvi za mlade, da bodo imeli moč, pogum in možnost slediti pravi sledi in najti svojo poklicanost v svetu.


Ne spreglejte: