Ljubljana, petek, 20. april 2018, 20:33

Janez E. Rus: Slovensko voščilo "samo da bi bil zdrav" je za kristjana premalo

Rane so vstopna točka napredovanja v veri, je bil glavni poudarek tokratne oddaje Globine, v kateri je voditelj Blaž Lesnik gostil duhovnika Janeza Evangelista Rusa. Kaj je bolezen, kaj je duhovno zdravje in kje lahko dobimo popotnico za naprej, prisluhnite v posnetku oddaje.


Prvo mednarodno projektno srečanje Eurostronomia

V spomin na prvi vesoljski polet okrog Zemlje danes obeležujemo Mednarodni dan vesoljskih poletov s človeško posadko. Leta 1961 je Jurij Gagarin kot prvi človek obkrožil naš planet.


Poslovil se je svečenik slovenske govorjene besede Mirko Mahnič

Minulo soboto, 7. aprila 2018, je zemeljsko pot sklenil Mirko Mahnič. Bil je srednješolski profesor, gledališki lektor, režiser, prešernoslovec, dramatik, pisatelj in še kaj, predvsem pa pričevalec za lepoto govorjene besede z izostrenim čutom za jezik.


Zelenjavna Svetovalnica s sestro Nikolino

Je že tako, da rdečo nit kontaktnih oddaj določate poslušalci. Tudi pri oddajah s sestro Nikolino je tako. Potem ko smo prejšnjič, to je bilo v velikem tednu, govorili o pripravi jedi za velikonočni žegen, je tokrat na vrsto prišla zelenjava: od solate do omake iz regrata, grahove juhe, ješprenja z zelenjavo, omake iz jajčevcev, brokolijev narastek ...


P. dr. Gostečnik: Ločita se mož in žena, ne oče in mama

Izkušnje ločencev bi lahko primerjali s prevaro na veliki četrtek in trpljenjem na veliki petek. P. Christian Gostečnik je v oddaji »Za življenje« primerjal občutja ločencev in Jezusovih učencev.


Ernest Petrič o aktulanih političnih vprašanjih

Komu zaupati glas na volitvah? To je odvisno od programa: kaj mi nekdo sporoča, da bo hotel storiti, ko mu bom poveril svoje zaupanje? Drugo ali so ti ljudje res izkušeni, primerni, da bodo to izpeljali? Obljubljam tudi jaz lahko marsikaj, ampak ali sem za to spodoben? Pa ne gre za posameznike, ampak za celotno ekipo. Ali gre za stranko, ki ima neko organizacijo; ali za neko politično formacijo, ki ni od danes do jutri, ampak je nekaj resnejšega. Slovenci se mi zdi, smo v teh stvareh nekoliko manj preudarni, včasih celo naivni in potem razočarani. Tako je v zadnji oddaji ’Spoznanje več predsodek manj’ na našem radiu razmišljal prof. dr. Ernest Petrič. Dotaknil se je tudi drugih aktualnih tem od zastrupitve ruskega agenta na Otoku, ki je bo pustil hude posledice, do notranjepolitičnih tem, ki jih je odprl odstop predsednika vlade Mira Cerarja.


Toga birokracija države ovira kvalitetnejšo jesen življenja

Skrb za starejše je bila tema tokratne Svetovalnice, v kateri je Justina Potepan spregovorila tudi o primerih dobre prakse Avstrije, od koder črpa ideje in navdihe.


Folklorna pripoved o Aleksandrinkah

Folklora lahko pripoveduje zgodbo o čemerkoli. Člani Folklorne skupine Tine Rožanc v soboto, 7. aprila ob 19.30, v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma pripravljajo 69. letni koncert z naslovom Aleksandrinke. Naši sogovorniki pravijo, da se s pomočjo folklore dotikajo umetnosti, se igrajo tudi umetniške vrednosti, saj včasih kaj obrnejo na glavo, zato da v občinstvu videno in slišano, kar uprizorijo na odru, odmeva.


Kristjan brez svete maše je kot športnik brez treninga

Velikokrat danes slišimo »slogan« ljudi, »sem dober človek, zakaj bi torej hodil k maši«. A tudi če hočeš biti dober košarkar, moraš na trening, pravi p. dr. Tadej Strehovec, ki je v oddaji »Za življenje«, spregovoril o pomenu svete maše in praznikov.


Ljubezen in disciplina – prava formula za uspešno učenje

Proti koncu šolskega leta gremo počasi in prihodnji meseci bodo za mnoge odločilni. Kako se spraviti k učenju, ko zunaj že diši po pomladi in ko sonce kliče na kolo in v naravo, smo spregovorili s pedagoginjo Manjo Kristanc, ustanoviteljico Zavoda 360.


Novejše novice | Starejše novice