Ljubljana, ponedeljek, 10. december 2018, 07:25

Sestri Katarina in Helena Urh: Dobrota naj bo na prvem mestu

»Si mislim«, je pripovedovala Katarina Urh, »če mi je Bog dal veselo srce, je prav, da mu tako tudi odgovarjam, s tem prihajam tudi med ljudi. Pravijo, vsa srca odpreš, če se nekomu nasmehneš.«


Alenka Rebula: Praznovanje je počastitev

»Ko slišim besedi veseli december, se s tem ne morem strinjati, veselja ne moremo izbrati in ga naročiti, veselje se rodi iz čistega srca.« Tako je v oddaji »Za življenje, za danes in jutri« razmišljala Alenka Rebula, ki je z Josipo Prebeg napisala knjigo Pristno praznično, ki nas bralce vabi k dopolnitvi vsebine. Vodi nas skozi svetove, ki jih morda še nismo odkrili in ki prebujajo najlepše v življenju. 


Rok Trkaj: Čas je denar, torej si podarimo čas

Dijakinje Škofijske klasične gimnazije Šentvid v Ljubljani, Ema, Eva, Zala in Karolina: »Večina otrok Miklavža pozna po nošenju daril, toda Miklavž je veliko več kot to."


Spletno nakupovanje tudi med Slovenci narašča

Družba Ceneje je predstavila izsledke najnovejše raziskave o spletnem trgu v Sloveniji, ki sta jo izvedla Shopper’s Mind Slovenija in raziskovalna agencija Valicon.


»Rad te imam« - protistrup zasvojenosti

Ko pomislimo na zasvojenost, imamo največkrat pred očmi droge, alkohol, cigarete... A obstaja vedno več nekemičnih zasvojenosti, ki so povezane z odnosi, omrežji. Kako jih prepoznati, se z njimi spopasti in kako zaščititi otroke pred temi pastmi, smo se v oddaji Pogovor o pogovarjali z zdravnico in psihoterapevtko Sanjo Rozman, zakonsko in družinsko terapevtko Andrejo Poljanec in Bojanom Kodelja iz zavoda Neodvisen.si.


Ljubka Šorli, pomembna slovenska pesnica, katere opus obsega več kot tisoč pesmi

Ob letošnji petindvajsetletnici smrti pesnice Ljubke Šorli so izšle Goriške pesmi, izbor njenih pesniških del, ki jih je izbral in uredil Igor Tuta, tudi njen nečak. Njena pesniška zapuščina je bogata, obsega več kot 1030 pesmi. Večina je doslej neobjavljenih, ali pa so izšle v manj dostopnih revijah in časnikih od Gorice do Južne Amerike.


Ernest Petrič podpira svobodo govora, a v obe smeri

V tokratni oddaji ’Spoznanje več, predsodek manj’ je prof. dr. Ernest Petrič spregovoril o iskanju najboljših kandidatov za najvišje funkcije v državi, ki je prevečkrat prepuščeno političnemu trgovanju, o globalnemu dogovoru Združenih narodov o migracijah, pri katerem ne Evropa ne Slovenija doslej nista tvotno sodelovali, čeprav bi morali, o slabem poznavanju muslimanskega sveta, ki trka na vrata Evrope in o svobodi govora oziroma sovražnem govoru ...


Naš gost: Jožef Močnik - 50 let zborovodstva

"Prepričan sem, da petje ni samo produkcija tistih not, ki so napisane ne listu, ampak mora zbor pesem zapeti z dušo. Interpretacija je izredno pomembna in pevci ter dirigent morajo na odru začutiti drug drugega; med njimi mora biti nek čustveni kontakt. Tako se note bistveno drugače prelijejo v glasbo."


Steber slovenske narodne skupnosti v Gorici

Ko pogledam na svoje življenje, sta dve zgodovinski dejstvi, ki sta me globoko zajeli in tudi predrugačili: na civilni ravni partizanstvo in osvoboditev, na cerkveni pa drugi vatikanski cerkveni zbor. Tako je med drugim v pogovoru povedal msgr. Oskar Simčič, ki je bil 15 let župnik v Števerjanu, vrsto let vikar za slovenske vernike goriške nadškofije, več let predsednik Goriške Mohorjeve družbe, versko je oskrboval Slovence v Milanu. Kljub 92-im letom je še vedno bistrih misli in duha.


Mama me je pestovala ob vašem radiu, ki so ga v porodnišnici poslušale babice

Radio Ognjišče je vstopilo v jubilejno leto, ki po besedah glavnega urednika Francija Trstenjaka ne bo samo leto obujanja spominov, ampak tudi nova priložnost, da se radijci izkažemo pri ustvarjanju programa, v želji, da nam zvesti poslušalci ostanejo še bolj zvesti, hkrati pa, da se nam pridružijo novi. V dobrotnikih namreč gledamo polno znamenje, da je z nami Bog, ki ga prosimo, naj ne umakne od nas svoje dobrotne roke in ljubečega srca. V veliko spodbudo in motivacijo so nam tudi globoke želje, ki ste jih poslušalci in podporniki v teh dneh delili z nami in jih objavljamo v članku.


Novejše novice | Starejše novice