Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Jedrsko orožje (foto: Radio Vatikan)
Jedrsko orožje

Bo vrh Severne in Južne Koreje tlakoval pot dogovoru o trajnem miru?

Svet | 26.04.2018, 14:44 Andrej Šinko

Vrh voditeljev Južne in Severne Koreje bo zgodovinska priložnost za državi, da končno skleneta trajni mir. Južnokorejski predsednik Moon Jae-in upa, da bosta s severnokorejskim voditeljem Kim Jong-unom jutri v obmejni vasi Panmunjom položila temelje za mirovni sporazum. Pritisk predvsem na Seul je velik, saj bo od rezultatov srečanja odvisno tudi na načrtovano srečanje Kima z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom.

Voditelja obeh Korej se bosta sestala na južni strani demilitariziranega območja. Kim Jong Un pa bo prvi severnokorejski voditelj, ki bo stopil na južnokorejska tla po koncu vojne med državama. To bo že tretji vrh, prva dva sta leta 2000 in 2007 potekala v Pjongjangu.

Moon upa, da bosta s Kimom na srečanju položila temelje za mirovni sporazum. Na poti do tega cilja so številne ovire. Južna Koreja ima dogovor z zaveznico ZDA, da je mirovni sporazum možno skleniti samo v primeru popolne razgradnje severnokorejskega jedrskega programa. Je pa vprašanje, ali se bo Severna Koreja, ki je vrsto let vlagala velika sredstva v razvoj jedrskega orožja, pustila prepričati v ukinitev programa.

Profesor na Fakulteti za družbene vede dr. Bogomil Ferfila ne verjame, da bi lahko prišlo do hitre jedrske razorožitve. Ob tem je opozoril, da Severna Koreja v zameno za razorožitev pričakuje precej finančnih sredstev. V zvezi z morebitno severnokorejsko zahtevo po umiku ameriških vojakov iz Južne Koreje in Japonske, pa Ferfila pravi, da ni realna.

Moon in Trump na načrtovanih srečanjih s severnokorejskim voditeljem sicer pričakujeta konkretne zaveze o razorožitvi. Trump pa svoje srečanje s Kimom pogojuje tudi z uspehom jutrišnjega vrha. V Washingtonu se bojijo, da si Kim kupuje čas, zato ne želijo ponoviti napak iz preteklih pogajanj. V Beli hiši poudarjajo, da so Severnokorejci mojstri predstav za javnost, pri čemer pa le redko popuščajo.

S tem se strinja tudi Ferfila, ki sicer meni, da bi jedrska razorožitev Pjongjangu lahko koristila v gospodarskem smislu. Kim ima po njegovih besedah željo vzpodbuditi rast, sredstva za to pa bi lahko pridobil iz jedrskega programa, ki zelo obremenjuje severnokorejski proračun. Velik del sredstev za gospodarske reforme pa bi Pjongjang lahko dobil tudi od ZDA, Japonske, Južne Koreje, v zameno za to, da se odpove jedrskemu programu, zaključuje Ferfila.

Papež Frančišek poziva k nadaljevanju dela za mir

V zvezi z jutrišnjim vrhom obeh Korej se je oglasil tudi papež Frančišek, ki je dejal, da je srečanje dobra priložnost, ki lahko vodi k spravi ter miru na Korejskem polotoku in po vsem svetu. »Vse, ki nosijo politično odgovornost, prosim naj imajo pogum upanja, da postanejo ustvarjalci miru. Pozivam jih, da nadaljujejo po poti, ki se je začela za dobro vseh,« je dejal Frančišek, ki je zagotovil tudi svojo molitev za omenjeni namen. K molitvi za mir na korejskem polotoku pa je pozval tudi ekumenski svet Cerkva z narodnim svetom Cerkva v Koreji.

Svet, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...