Ljubljana, torek, 22. januar 2019, 18:38

Papež: Krst nas pripravi na boj s hudičem

Papež med današnjo katehezo
Foto © Vatican News

"Celotno krščansko življenje je ena sama borba."

Papež Frančišek je v današnji katehezi nadaljeval premišljevanje o zakramentu sv. krsta. Medtem ko je prejšnji teden poudaril uvodni del obreda in se posebej ustavil ob znamenju križa, je danes zatrdil, da krst ni čarobna formula, ampak dar Svetega Duha. Dodal pa je še, da h krstu ne gremo sami, ampak nas pri tem dejanju spremlja molitev celotne Cerkve.

Zakrament krsta nam približa Cerkev kot skupnost, ki moli za nas. »Cerkev moli in moli za nas, za vse nas! Mi, kot Cerkev molimo za druge«, je poudaril sveti oče in nadaljeval: »Lepo je moliti za druge. Večkrat nimamo blizu nobene potrebe in potem ne molimo... Ne pozabite: molitev Cerkve je vedno dejavna. Mi pa moramo vstopiti v to molitev za vse Božje ljudstvo in za vse, ki molitev potrebujejo

Papež nas je povabil tudi, naj molimo za otroke, za njihovo duhovno in telesno zdravje, saj jih na ta način zavarujemo. Krst pa je po njegovih besedah dar Svetega Duha, ki tistega, ki ga prejme, usposobi za boj proti duhu zla. Krst nas namreč pripravi in nam da moč za ta vsakdanji boj s hudičem, ki nas kot lev hoče požreti in uničiti.

»Naporno se je boriti proti zlu, pobegniti njegovim prevaram, si znova povrniti moči po dih jemajočem boju, toda moramo se zavedati, da je celotno krščansko življenje ena sama borba«, je poudaril Frančišek.

Po njegovih besedah pa moramo vedeti tudi, da nismo samo, saj Mati Cerkev moli, da njeni otroci, prenovljeni s krstom, ne bi podlegli zankam zla, ampak bi jih premagali z močjo Kristusove velike noči.


Ne spreglejte: